Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
Anteks piwowarzy
Collapse
X
-
-
-
warka 50
wczoraj warzenie warki 50 w nowym sprzęcie
skład(chyba bo śrutowane dawno temu a pamięć już nie ta)- pilzneński 1500g
- monachijski 2500g
- caramber 200g
woda 15l 64stC 60 min
75stC 30min
filtracja bardzo szybka ,nie nadążąłem grzać wody na wysładzanie
gotowanie 60min z 40g aromatu na początku
wyszło 25l 12blg które zadałem safale S-04Mniej książków więcej piwaComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteksw związku ze świątecznym zamieszaniem dopiero dzisiaj zabrałem się za grodziskie ,i do okoła fermentatora pojawila sie jakby pleśń ,zabutelkowane mimo wszystko blg spadło z 10 do 3 zapach lekko kwaskowy w smaku też lekko kwaśne .zobaczymy co z tego wyjdzieComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajakAnteks, i jak twoje grodziskie. Też planuję wypróbować drożdże Koelsch do grodziskiego i jestem strasznie ciekawy czy Ci piwo wyszło.Mniej książków więcej piwaComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteksi kanał - wygląd i wysycenie super . smak jakby chemiczny myślalem że to może wina źle wypłukanych butelek ale butelkowalem też w pety a te nie były traktowane chemią a smak taki sam
Do końca nie wiem z czego to się wzięło. Podejrzewam infekcję jakąś paskudną bakterią.Comment
-
po niedzieli w planie jest zacieranie grodziskiego ,dzisiaj rozbudzam drożdże Wyeast 2565 Koelsch nie wiem co z nich będzie jest to bowiem polowa saszetki leżąca w lodówce od grudnia zeszłego roku w razie czego zadam Safbrew S-33Mniej książków więcej piwaComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika antekspo niedzieli w planie jest zacieranie grodziskiego ,dzisiaj rozbudzam drożdże Wyeast 2565 Koelsch nie wiem co z nich będzie jest to bowiem polowa saszetki leżąca w lodówce od grudnia zeszłego roku w razie czego zadam Safbrew S-33
Lepiej zadaj S-33. Moje grodziskie właśnie na S-33 wyszło najlepiej.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajakSaszetka z grudnia, w dodatku otwarta - ja bym nie ryzykował.
Lepiej zadaj S-33. Moje grodziskie właśnie na S-33 wyszło najlepiej.Mniej książków więcej piwaComment
-
warka 51 grodziskie
warka 51 piwo grodziskie 2
skladniki- wędzony 2000
- pszeniczny 1000
- lubelski szyszka 50g
- woda 15l
zacieranie- 65 stC 35 min
- 75stC 30min
15l brzeczki zadane S-33
5l zadane Wyeast 2565
baling 8Mniej książków więcej piwaComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajakSzkoda, bo wygląda smakowicie. Chemiczny posmak piwa to nie od nie wypłukanych butelek. Mnie też się taka warka przytrafiła. Wygląd super, ale wypić się nie dało. Po pół roku posmak chemiczny znacznie złagodniał, ale i tak piwo poszło w kanał.
Do końca nie wiem z czego to się wzięło. Podejrzewam infekcję jakąś paskudną bakterią.W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)Comment
Comment