Anteks piwowarzy
Collapse
X
-
Za bardzo sie nakręcasz na te imprezy, a poziom emocjonalnego zaangazowania uczestników jest tak wielki, że założą coś piwowarskiego na wzór "Rodziny Radia Maryja".
Znaczy się, koncern piwowarski im założy... Na pewno dostaliby miejsce na mutipleksie.. he he...Leave a comment:
-
-
Anteks, jak tam po konkursie?
Słyszałem, że zostałeś zdyskwalifikowany...Leave a comment:
-
Warka 229 Wielkanocne
Skład
- Wiedeński 5000g
- cararoma 200g
- karmel jasny 200g
- Biscut 200g
- jęczmień palony 200g
- Suchy ekstrakt około 1000g
-Marynka 20g
- Lubelski 30g
Zacieranie
- 62°C 10min( około 8l odlane, 72°C 15 min, 100°C 10 min, wlane do zacieru głównego)
- 72°C 45 min
Gotowanie 70 min
- 0' Marynka 20g
- 60' Lubelski 30g
15.06.12 zabutelkowane z dodatkiem cukru 4,2g/l, blg 4Leave a comment:
-
232 Pszenica
Warka 232 Pszenica
Skład
-Pszeniczny 2000g
- Pilzneński 2000g
- Saaz gran 23g ( bo tyle akurat zostało w puszce)
Zacieranie
- 45C* 15min
- 52C* 15min
- 62°C 20 min
- 72°C 60 min( miało być 30 ale musiałem wyjść)
Gotowanie 60 min
- Saaz 23g na początku
Wyszło 20l, 12 blg zadane gęstwą 3068 od Przema- dziękiLast edited by anteks; 2012-05-24, 03:03.Leave a comment:
-
Warka 230
Warka 230 12.04.12
Skład
- Pale Ale 3500g
- Biscut 200g
- Cara50 300g
- Palony 100g
- East Kent Goldings 100g
Zacieranie
65-70°C 120 min
Gotowanie 70 min
- 10' 35g
- 40' 30g
- 70' 35g
Wyszło około 28l 10 blg, zadam 1028 London AleLeave a comment:
-
Warka 228
Warka 228 29.03.12
Skład
- Pilzneński Wędzony 4500g (Weyermann? od Dori)
- Marynka 20g gran
- Lubelski 25g gran
Zacieranie
- 55°C 10 min, dolanie gorącej wody
- 62°C ( czę zacieru 72°C 15 min, 100°C 10 min)
- 72°C około 60 min
Gotowanie 90 min
- 30' Marynka 20g
- 80' Lubelski 25g
blg około 12 26l zadane W34/70
Bardzo słaba wędzonka, gdyby nie napis na fermentorze pomyślał bym że pils
Warka 221 rozlana, blg spadło do około 3. Piękny wędzony zapach key:Last edited by anteks; 2012-04-07, 20:02.Leave a comment:
-
Warka 227 28.03.12
Skład
- Pilzneński 4000g
- Monachijski 1000g
- Marynka 25g
- Saaz 50g
Zacieranie
- 62°C 15 min( około 8l odlane 72°C 15 min, 100°C 10 min, wlane do zacieru głównego)
- 72°C 50 min
Gotowanie 90 min
- 30' Marynka 25g
- 60' Saaz 20g
- 89' Saaz 30gLeave a comment:
-
Warka 226 26.03.2012
skład
- pilzneński 6500g
- monachijski 1000g
- Marynka 40g
-Saaz 60g
Zacieranie
-55* 10 min ( 5l -72* 10 min, 100* 10 min, wlanie do zacieru głównego)
- 62*( około 10l- 72°C 15 min, 100*- 10 min, wlanie do zacieru głównego)
- 72°C 40 min
Gotowanie 60 min
- 30' Marynka 40g
- 60' Saaz 20g
- 85' Saaz 40g
Wyszło około 44l 13 blgLeave a comment:
-
Warka 222 07.03.2011
Skład
- Pilzneński 4000g
- Monachijski 1000g
- Marynka gran 20g
- Saaz Late 40g
Zacieranie
- Słody wsypane do wody, temp ustalona na 55°C
- część zacieru odlana i podgrzana do 62°C przerwa 10 min
- Gotowanie 10 min
- Wlanie do zacieru głównego, ustalenie temp na 72°C, przerwa 50 min
- Filtracja
Gotowanie 60 min
- 0' Marynka 20g
- 30' Saaz 20g
- 50' Saaz 20g
Zadane Bohemian LagerLeave a comment:
-
Warka 221
skład
- Wędzony 3000g
- Wiedeński 3000g
- Cararoma 250g
- Carabelge 250g
- Marynka gran 20g
- Lubelski gran 20g
Zacieranie
- 55°C wsypane słody i grzanie do 62°C
- 62°C 25 min
- 72°C 45 min
Gotowanie 60 min
- 0' Marynka
- 50' Lubelski
wyszło około 27l 17 blg
Rano zadam drożdżaLeave a comment:
Leave a comment: