Anteks piwowarzy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • anteks
    replied
    225 AIPA 23.03.12
    Skład
    - Pale Ale 5000g
    - Wiedński 300g
    -Special B 150g
    - Citra 40g
    - Amarilo 50g
    - Danstar Winsor

    Zacieranie
    - 70-65°C 120 min\

    Gotowanie 70 min
    - Citra 0'
    - Amarillo 65'
    Zadane Danstarami
    Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2012-03-26, 21:38.

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Warka 222 07.03.2011
    Skład
    - Pilzneński 4000g
    - Monachijski 1000g
    - Marynka gran 20g
    - Saaz Late 40g

    Zacieranie
    - Słody wsypane do wody, temp ustalona na 55°C
    - część zacieru odlana i podgrzana do 62°C przerwa 10 min
    - Gotowanie 10 min
    - Wlanie do zacieru głównego, ustalenie temp na 72°C, przerwa 50 min
    - Filtracja
    Gotowanie 60 min
    - 0' Marynka 20g
    - 30' Saaz 20g
    - 50' Saaz 20g
    Zadane Bohemian Lager

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Warka 219 Porter

    Warka 219 porter zlana na cichą, blg 6

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Warka 217 birimbirimbir
    Zabutelkowana z dodatkiem cukru 5g/l blg3

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Warka 221
    skład
    - Wędzony 3000g
    - Wiedeński 3000g
    - Cararoma 250g
    - Carabelge 250g
    - Marynka gran 20g
    - Lubelski gran 20g

    Zacieranie
    - 55°C wsypane słody i grzanie do 62°C
    - 62°C 25 min
    - 72°C 45 min

    Gotowanie 60 min
    - 0' Marynka
    - 50' Lubelski
    wyszło około 27l 17 blg
    Rano zadam drożdża

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Warka 220

    Warka 220 Jasne dekokcone
    Skład
    • Bohemski 4200g
    • Marynka gran 20g
    • Hallertau Trad 35g
    Zacieranie
    • 55°C
      - około 1/3 odlana do dekokcji
      - 70°C 30 min
      - gotowanie 10 min
      - wlanie do zacieru głównego 72* 30 min
    Gotowanie 60 min
    • 0'Marynka 15g
    • 30' Hallertau 20g
    • 60' Marynka 5g
    • 60' Hallertau 15g
    Przez noc się wystudzi

    Leave a comment:


  • leona
    replied
    To na pewno przez te przeterminowane drożdże. No i było świeże
    Gratulacje
    Ostatnia zmiana dokonana przez leona; 2012-02-16, 10:28.

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
    Warka 216 Stout
    Skład
    • Pilzneński 4000g
    • Monachijski 400g
    • Wędzony 200g
    • Pszeniczny 200g
    • Cararoma 200g
    • Pszenica palona 200g
    • Czekoladowy 200g
    • Marynka gran 25g
    • Lubelski gran 40g
    Zacieranie w lodówce turystycznej
    • 120min 70-65°C
    Gotowanie 60min
    • 0' Marynka
    • 50' Lubelski
    Wyszło około 24l 15 blg zadane Safale 04 1/2 saszetki data ważności 2008
    Piwo to wygrało w swojej kategorii Biała Wrona 2012 na Slowacji
    Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2012-02-15, 01:48.

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
    Warka 219 Porter Bałtycki
    Skład
    -
    - Cararoma 250g
    -
    Jednak Caramunich III 250g

    Zadane gęstwą 2124 Bohemian Lager

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Warka 217 przelana na cichą blg 3

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Warka 219 Porter

    Warka 219 Porter Bałtycki
    Skład
    - Wiedeński 3000g
    - Monachijski 2000g
    -Pilzneński 1000g
    - Karmel jasny 500g
    - jęczmień palony 250g
    - Cararoma 250g
    - Marynka gran 25g
    - Lubelski gran 30g
    - Ekstrakt jasny WES 1,2kg
    - Ekstrakt ciemny WES 0,5kg

    Zacieranie
    Miało być 120min w 70-65°C ale śruta była bardzo zimna i po wsypaniu do wody było 62°C. 6l wlane do garnka i zagotowane, wlane do zacieru głównego temp 72-66°C -120min

    Gotowanie 70 min
    10' Marynka
    60' Lubelski i ekstrakt

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Warka 216 Stout zabutelkowana z dodatkiem 180g cukru blg 3

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Warka 215Grodzisz rozlana z dodatkiem 200g cukru

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Warka 215 Grodzisz
    Zlana na cichą blg 1,5

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Warka 217 Stout
    Przelana na cichą blg około 3

    Leave a comment:

Przetwarzanie...