Anteks piwowarzy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10782

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
    dzisiaj warzenie warki 58 pilsnerek opalenicki[/LIST]
    wyszło 25 l 11blg zadane 2308
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10782

      warka 57A

      dzisiaj butelkowanie warki 57A koźlak zadanej drożdżami 2308 baling końcowy 5 początkowy 17, do butelek poszło 12l z 90g cukru
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10782

        11 l warki 57B koźlak na drożdżach 2206 poszło do butelek , odfermentowała do 5 blg ,zadana 90g cukru
        Last edited by anteks; 2007-01-25, 13:56.
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10782

          warka 60

          warka 60 pils wrocławski końkursowy

          skład
          • pilzneński 3600g
          • monachijski 400g


          zacieranie
          • slody wsypane do 12 l wody temp 50°C
          • 1/3 zacieru odlana do innego garnka podgrzana do 62°C przerwa 10 min i gotowanie 15 min
          • wlanie do głównego zacieru ustalenie temp na 72°C przerwa 30min
          • odlanie 1/3 zacieru do innego garnka ,podgrzanie do 72°C -przerwa 10min i zagotowanie 15min


          wysładzanie przelane 17l wody o temp 80°C

          chmielenie 60min Marynka szyszki
          • 0 min 20 g
          • 30 min 20g
          • 55min 20g

          wyszło 21l brzeczki 12,5blg zadane 2206 z poprzedniej warki
          temp w "fermentatorowni" 7°C
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10782

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
            warka 60 pils wrocławski końkursowy
            zacieranie
            • slody wsypane do 12 l wody temp 50°C
            • 1/3 zacieru odlana do innego garnka podgrzana do 62°C przerwa 10 min i gotowanie 15 min
            • wlanie do głównego zacieru ustalenie temp na 72°C przerwa 30min
            • odlanie 1/3 zacieru do innego garnka ,podgrzanie do 72°C -przerwa 10min i zagotowanie 15min
            następnie dodanie do zacieru głównego przerwa 30 min i filtracja
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10782

              warka 59

              warka 59 pilsnerek opalenicki - 6l zabutekowane a 18 poszło go kega na cichą blg spadlo do 4
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10782

                warka 61 czerwone

                warka 61 czerwone wg Wielkiego B
                skład
                • pilzneński 2000g
                • monachijski 800g
                • melanoidowy 1000g
                • carared 600g

                zacieranie
                • woda 12.5l 50°C 10 min
                • 62°C przerwa 60 min
                • 72°C przerwa 30min

                gotowanie60 min
                • na początku 50g goryczki granulat
                • 15 min przed końcem 15 aromat szyszka
                • 5 min przed końcem 15g aromat szyszka

                wyszło 21l 12.5 blg zadane 2206
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10782

                  warka 62

                  mała przerwa w warzeniu ale dziś ruszamy znowu warka 62
                  skład
                  • pilzneński 3800g
                  • carahell 400g

                  zacieranie w 15l wody
                  • 64°C-60min
                  • 75°C 60min

                  wysładzanie 14,5l wody

                  chmielenie 80min
                  • lomik szyszka 30g na początku
                  • hallertau granulat 30g -60min

                  wyszło 22l brzeczki 13blg zadane drożdżami 2206
                  pod wplywem Miodowego z Ciechanowa 7 l odlałem i dodałem 120g sztucznego miodu zobaczymy co z tego wyjdzie
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • Wielki_B
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.02
                    • 1968

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
                    warka 61 czerwone wg Wielkiego B
                    skład
                    • pilzneński 2000g
                    • monachijski 800g
                    • melanoidowy 1000g
                    • carared 600g

                    wyszło 21l 12.5 blg zadane 2206
                    Trzymam kciuki, aby piwo udało się (w sensie braku ubocznych wad typu zakażenie). Jestem bowiem ciekaw Twoich doznań smakowych. Ja, z biegiem czasu, znacznie zmniejszyłem dawki melanoidynowego, bo piwa wychodziły dziwne w smaku. Ale przyczyną było chyba stosowanie potem przeze mnie bardzo wytrawiających drożdży Bohemian Lager, kóre moim zdaniem nie pasują do tego typu piw (przedtem stosowałem "słodkie" Munich Lagery). Na szczęście zastosowałeś Bavariany...

                    Comment

                    • Wielki_B
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.02
                      • 1968

                      I jeszcze jedno: może by tak zmienić tytuł "Twojego warzenia"? Wszak "Moja pierwsza warka" była chyba ze 100 lat temu...
                      Może jakieś "Piwa Anteksa" cy cóś...

                      Comment

                      • wojtomasz
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2006.01
                        • 135

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
                        pod wplywem Miodowego z Ciechanowa 7 l odlałem i dodałem 120g sztucznego miodu zobaczymy co z tego wyjdzie
                        Kusi i mnie, żeby dodać miód. Chociaż jeden z kolegów z powodu miodu zanotował wpadkę, a jeden z teoretyków twierdzi, że od ciężkich cukrów miodowych ciężka może być i głowa. Widzę, że Ciebie przekonały walory konsumpcyjne.(?)

                        Comment

                        • anteks
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛
                          • 2003.08
                          • 10782

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
                          I jeszcze jedno: może by tak zmienić tytuł "Twojego warzenia"? Wszak "Moja pierwsza warka" była chyba ze 100 lat temu...
                          Może jakieś "Piwa Anteksa" cy cóś...
                          pomyślę
                          Mniej książków więcej piwa

                          Comment

                          • anteks
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2003.08
                            • 10782

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
                            I jeszcze jedno: może by tak zmienić tytuł "Twojego warzenia"? Wszak "Moja pierwsza warka" była chyba ze 100 lat temu...
                            i zmienione
                            Mniej książków więcej piwa

                            Comment

                            • anteks
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛🥛
                              • 2003.08
                              • 10782

                              warka 60

                              butelkowanie warki 60 pils końkursowy blg końcowe 3 , do refermentacji dodałem 120g suchego ekstraktu
                              Mniej książków więcej piwa

                              Comment

                              • anteks
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛🥛
                                • 2003.08
                                • 10782

                                warka 63

                                wczoraj warzona warka 63 Porter
                                oto skład
                                • wiedeński 2000
                                • polzneński 1500
                                • monachijski 500
                                • cararoma 300
                                • karmel ciemny 200
                                • carafa special III 100
                                • ekstrakt slodowy 1,8kg
                                • woda 12,5l

                                zacieranie:
                                • słody wsypane do wody o temp75°C
                                • temp ustalona na 70°C i przerwa 180min

                                chmielenie 90 min
                                • na początku 40g goryczki szyszka
                                • 15 min przed końcem 20g aromatu granulat oraz ekstrakt słodowy

                                wyszło 23l brzeczki 19 blg, mialo być zadane 2206 z poprzedniej warki ale starter byl jakiś dziwny więc do ataku ruszyły safale
                                Last edited by anteks; 2007-03-06, 13:30.
                                Mniej książków więcej piwa

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X