Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
Anteks piwowarzy
Collapse
X
-
warka 60
warka 60 pils wrocławski końkursowy
skład- pilzneński 3600g
- monachijski 400g
zacieranie- slody wsypane do 12 l wody temp 50°C
- 1/3 zacieru odlana do innego garnka podgrzana do 62°C przerwa 10 min i gotowanie 15 min
- wlanie do głównego zacieru ustalenie temp na 72°C przerwa 30min
- odlanie 1/3 zacieru do innego garnka ,podgrzanie do 72°C -przerwa 10min i zagotowanie 15min
wysładzanie przelane 17l wody o temp 80°C
chmielenie 60min Marynka szyszki- 0 min 20 g
- 30 min 20g
- 55min 20g
wyszło 21l brzeczki 12,5blg zadane 2206 z poprzedniej warki
temp w "fermentatorowni" 7°CMniej książków więcej piwaComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika antekswarka 60 pils wrocławski końkursowy
zacieranie- slody wsypane do 12 l wody temp 50°C
- 1/3 zacieru odlana do innego garnka podgrzana do 62°C przerwa 10 min i gotowanie 15 min
- wlanie do głównego zacieru ustalenie temp na 72°C przerwa 30min
- odlanie 1/3 zacieru do innego garnka ,podgrzanie do 72°C -przerwa 10min i zagotowanie 15min
Mniej książków więcej piwaComment
-
warka 61 czerwone
warka 61 czerwone wg Wielkiego B
skład- pilzneński 2000g
- monachijski 800g
- melanoidowy 1000g
- carared 600g
zacieranie- woda 12.5l 50°C 10 min
- 62°C przerwa 60 min
- 72°C przerwa 30min
gotowanie60 min- na początku 50g goryczki granulat
- 15 min przed końcem 15 aromat szyszka
- 5 min przed końcem 15g aromat szyszka
wyszło 21l 12.5 blg zadane 2206Mniej książków więcej piwaComment
-
warka 62
mała przerwa w warzeniu ale dziś ruszamy znowu warka 62
skład- pilzneński 3800g
- carahell 400g
zacieranie w 15l wody- 64°C-60min
- 75°C 60min
wysładzanie 14,5l wody
chmielenie 80min- lomik szyszka 30g na początku
- hallertau granulat 30g -60min
wyszło 22l brzeczki 13blg zadane drożdżami 2206
pod wplywem Miodowego z Ciechanowa 7 l odlałem i dodałem 120g sztucznego miodu zobaczymy co z tego wyjdzieMniej książków więcej piwaComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika antekswarka 61 czerwone wg Wielkiego B
skład- pilzneński 2000g
- monachijski 800g
- melanoidowy 1000g
- carared 600g
wyszło 21l 12.5 blg zadane 2206Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika antekspod wplywem Miodowego z Ciechanowa 7 l odlałem i dodałem 120g sztucznego miodu zobaczymy co z tego wyjdzieComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_BI jeszcze jedno: może by tak zmienić tytuł "Twojego warzenia"? Wszak "Moja pierwsza warka" była chyba ze 100 lat temu...
Może jakieś "Piwa Anteksa" cy cóś...Mniej książków więcej piwaComment
-
warka 63
wczoraj warzona warka 63 Porter
oto skład- wiedeński 2000
- polzneński 1500
- monachijski 500
- cararoma 300
- karmel ciemny 200
- carafa special III 100
- ekstrakt slodowy 1,8kg
- woda 12,5l
zacieranie:- słody wsypane do wody o temp75°C
- temp ustalona na 70°C i przerwa 180min
chmielenie 90 min- na początku 40g goryczki szyszka
- 15 min przed końcem 20g aromatu granulat oraz ekstrakt słodowy
wyszło 23l brzeczki 19 blg, mialo być zadane 2206 z poprzedniej warki ale starter byl jakiś dziwny więc do ataku ruszyły safaleLast edited by anteks; 2007-03-06, 13:30.Mniej książków więcej piwaComment
Comment