Anteks piwowarzy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • anteks
    replied
    Qurna 13 , pęknięty termometr, zbity spławik

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Warka 217 Birimbirimbir

    Warka 217 warzona 13.01.2012
    Skład
    • Pilzneński 5000g
    • Marynka gran 20g
    • Lubelski gran 30g
    • Birimbirimbir tarty 170g
    Zacieranie
    • 62*C 30 min
    • 72*C 30 min
    Gotowanie 60 min
    • 0' Marynka
    • 50' Lubelski
    • 55' Birimbirimbir
    Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2012-01-13, 14:49.

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedzi
    Pszenica palona daje podobny efekt jak jęczmień czy właśnie chodziło Ci o coś innego?
    Nie wiem, kiedyś takie uwarzyłem a zwycięskiej sie nie zmiania

    Leave a comment:


  • leona
    replied
    Pszenica palona daje podobny efekt jak jęczmień czy właśnie chodziło Ci o coś innego?

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Warka 216 Stout

    Warka 216 Stout
    Skład
    • Pilzneński 4000g
    • Monachijski 400g
    • Wędzony 200g
    • Pszeniczny 200g
    • Cararoma 200g
    • Pszenica palona 200g
    • Czekoladowy 200g
    • Marynka gran 25g
    • Lubelski gran 40g
    Zacieranie w lodówce turystycznej
    • 120min 70-65°C
    Gotowanie 60min
    • 0' Marynka
    • 50' Lubelski
    Wyszło około 24l 15 blg zadane Safale 04

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus Wyświetlenie odpowiedzi
    Jak filtracja? Luzik? Jakieś rify?
    Na powierzchni młóta robiło sie chyba błotko i trzeba było co jakiś czas delikatnie warstwę 0,5cm wzruszyć.

    Leave a comment:


  • hasintus
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
    ...
    Skład
    - Pszeniczny dymiony Weyermann 3000g
    - Marynka 15g
    -Lubelski 20g
    ...
    Jak filtracja? Luzik? Jakieś rify?

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    215 Grodzisz

    Warka 215 Grodzisz
    Pierwsza warka w 2012
    Skład
    - Pszeniczny dymiony Weyermann 3000g
    - Marynka 15g
    -Lubelski 20g
    Zacieranie
    - słody wsypane do wody temp 38°C 15,om
    - wlana gorąca woda 52°C 60min
    - dolana gorąca woda 70°C 60min
    Gotowanie 70min
    - 10' Marynka
    - 40min Lubelski
    Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2012-01-04, 23:45.

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Polecam http://browar.biz/artykuly.php?id=148

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika LeoxxX Wyświetlenie odpowiedzi
    Jak to jest z przechowywaniem ześrutowanego słodu. Traci na jakości, wydajności po 3, 6 miesiącach?
    Za 3 miesiące to nie będzie po nim śladu

    Leave a comment:


  • LeoxxX
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
    Dzisiaj naśrutowałem ponad 50kg różnych słodów, czas zabrać się za warzenie
    Jak to jest z przechowywaniem ześrutowanego słodu. Traci na jakości, wydajności po 3, 6 miesiącach?

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Warka 214
    Skład
    • Pilzneński 4000g
    • Marynka 25g
    • Lubelski 40g
    Zacieranie
    • 62°C 25min
    • 72°C 40 min
    Gotowanie 60min
    • 0' Marynka
    • 50' Lubelski
    Testowane nowe mieszadło oraz filtrator z rurek miedzianych

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Dzisiaj naśrutowałem ponad 50kg różnych słodów, czas zabrać się za warzenie

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Warka 213

    Warka 213 08.12.11
    Skład
    • Pilzneński 5000g
    • Mieszanka Pilzneńskiego i pszenicznego 500g
    • Marynka granulat 30g
    • Lubelski granulat 40g
    • Garść Halltertau Tradition
    Zacieranie w lodówce turystycznej
    • 72-65 'C -120 min
    Gotowanie 90 min
    • 10' Marynka
    • 80' Lubelski
    • Po wyłączeniu palnika Hallertau
    Wyszło około 30l 12blg, zadane 2124

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Warka 211

    Warka 211 warzona 12.11.2011
    Skład
    • Pilzneński 5000g
    • Marynka granulat 25g
    • Lubelski granulat 40g
    Zacieranie
    • 55°C 20 min
    • 62°C 40 min
    • 72°C 40 min
    Gotowanie 70 min
    • 10' Marynka
    • 60' Lubelski
    Wyszło jakieś 25l około 12 blg
    Zadane gęstwo W34/70

    Leave a comment:

Przetwarzanie...