Anteks piwowarzy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10764

    warka 65

    warka 65 pils przelana na cichą ,7 l zabutelkowane a reszta do kega leżakowaego
    blg soadlo z 12 do 4,5
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10764

      warka 67

      spróbowałem testowej butelki kolońskiego warka 66 i bardzo mi zasmakowalo więc
      warka 67 kolońskie 2
      skład
      • pilzneński 3800
      • pszeniczny 500

      zacieranie
      • słody wsypane do 12,5l wody 54°C-15min
      • 65°C-30min
      • 75°C -40min

      gotowanie 60min
      • na początku 25g lubelskiego szyszki
      • 10min przed końcem 25g lubelskiego szyszka

      zadane 2565 z poprzedniej warki , wyszło 24l 11blg
      Last edited by anteks; 2007-05-04, 21:15.
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10764

        warka 66

        warka 66 kolońskie rozlana do butelek blg 4 , 17.5 l zadane 130g suchego ekstraktu
        Last edited by anteks; 2007-05-10, 21:03.
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10764

          warka 68 Grodziskie 4

          warka 68 Grodziskie 4 skład
          • pszeniczny 1500g
          • wędzony 1500g

          zacieranie
          • slody wsypane do 10l wody
          • 70-75°C - 75min

          chmielenie 70min
          • na początku 25g lomik aromat szyszka
          • 10 min przed końcem 25g lomik szyszka

          wyszło 22l o blg 10
          zadane S-33
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10764

            warka 67

            warka 67 kolońskie 2 przelana na cichą blg spadło do 3
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10764

              warka 65

              warka 65 pils cicha była z 1/2 aroma tabs , dzisiaj zabutelkowane 16l z dodatkiem 130g glukozy , blg spadło do 4
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10764

                warka 63 porter

                warka 63 Porter wczoraj została rozlana , pozostało na poziomie 7blg .16l zadane 110 g glukozy
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10764

                  ostanio uwarzone 2 warki-opis po urlopie , a tu temperatury prawie lagerowe
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • anteks
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛
                    • 2003.08
                    • 10764

                    warka 69

                    warka 69 wędzone giełdowe warzone 16.06.07
                    skład
                    • pszeniczny 1000g
                    • wędzony 2000g


                    zcieranie
                    67°C - 62°C 30min
                    75°C 30min

                    chmielenie 70 min :aromat granulat
                    na początku 30g
                    30min przed końcem 20g

                    wyszło 25l 8 blg
                    Last edited by anteks; 2007-09-02, 21:15.
                    Mniej książków więcej piwa

                    Comment

                    • anteks
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10764

                      warka 70

                      Warka 70 grodziskie 6 warzone 23.07.07 mialo być testowanie kotła zaciernego z kega na nowym palniku i tak jakoś dosypały się słody i się zatarło

                      skład
                      • pszeniczny 1000g
                      • pilzneński wędzony 1000 g


                      zacieranie
                      • 55°C 15 min
                      • 65°C 30min
                      • 75°C 30min


                      wysładzanie bardzo szybkie (filtr z ponacinanej rurki miedzianej )
                      chmielenie :na początku 30g aromatu

                      zadane US 56 z poprzedniej warki
                      wyszło 22l 7,5 blg

                      rozlane z dodatkiem 170 g glukozy 14.08.07 blg końcowe 2
                      Last edited by anteks; 2007-09-05, 20:20.
                      Mniej książków więcej piwa

                      Comment

                      • anteks
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛
                        • 2003.08
                        • 10764

                        warka 71

                        Warka 71 Trapist warzone 16.08.07 (przepis z książki Znakomite Piwa -Zach Trapist )
                        Skład
                        • pilzneński 5kg
                        • 2 łyżki ekstraktu ciemnego
                        • cukier kandyzowany ciemny 500g


                        zacieranie w 15l wody
                        • 50°C - 30min
                        • 66°C 45 min



                        gotowanie 60min
                        • 30 g goryczki granulat
                        • 15 min przed końcem cukier


                        wyszło 20l 17 blg , zadane 3787

                        zabutelkowane 07.09.07 z 150g glukozy blg spadło do 2!
                        Mniej książków więcej piwa

                        Comment

                        • anteks
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛
                          • 2003.08
                          • 10764

                          warka 72

                          warka 72 WESowe Ciemne wrzone 28.08.07
                          skład
                          • Ekstrakt Domowe Ciemne 1,7 kg
                          • Ekstrakt Ciemny 1,7kg
                          • miód sztuczny 130g

                          gotowanie w 10l wody przez 15 min

                          uzupełnione go 20 l i zadane S-04 blg 14,7
                          08.09.07 przelane na cichą (z braku zdezynfekowanych butelek ) bg spadło do 5
                          Mniej książków więcej piwa

                          Comment

                          • anteks
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛
                            • 2003.08
                            • 10764

                            warka 73

                            warka 73 słodka curacao klon warki Wielkiego B warzona 07.09.07
                            skład
                            • pilzneński 2200g
                            • mochachijski 2200g
                            • melanoidowy 350g
                            • carared 200g
                            • skórki curacao 20g
                            • laktoza250g
                            • cuier trzcinowy(brak kandyzowanego)300g

                            zacieranie
                            • 70°C przez 60min


                            gotowanie 60min
                            • na początku goryczka szyszka 25g
                            • 15 min przed końcem aromat szyszka 20g
                            • 10 min przed końcen skórki curacao , laktoza , cukier

                            wyszło 20l 16 blg
                            zadane 3787 z poprzedniej warki
                            Mniej książków więcej piwa

                            Comment

                            • anteks
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛
                              • 2003.08
                              • 10764

                              warka 72

                              warka 72 Lekko miodowe Wesowe ciemne zabutelkowana- 18l z dodatkiem 130g glukozy blg 5.
                              Mniej książków więcej piwa

                              Comment

                              • anteks
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛
                                • 2003.08
                                • 10764

                                warka 74

                                warka 74 testowy πWES 04
                                πWES 04 1,7kg otrzymany od WESa na Giełdzie Grodziskiej dodany do 5 l wody z dodatkiem Ekstraktu jasnego 1,2 kg i gotowany przez 15 min, dolałem wody i wyszło w sumie 12l o blg 17.zadane gęstwą S-04. Fermentacja bardzo burzliwa w rurce az gwiżdże
                                Last edited by anteks; 2007-09-14, 20:20.
                                Mniej książków więcej piwa

                                Comment

                                Przetwarzanie...