O wyparzaniu kapsli to słyszę pierwszy raz. Naprawdę trzeba to robić? Przecież tam od spodu jest taka gumka, szlag jej nie trafi ?
Anteks piwowarzy
Collapse
X
-
Kapsle raczej należy wysterylizować - podobnie jak butelki ... nie każdy to robi ( patrz posty na forum ) jednak większość zapewne sterylizuje ... Bezpośrednio przed rozlewem piwa kapsle zalewasz wrzątkiem na 5-10 minut, możesz je również pogotować kilka minut ... nic im się nie stanie ...Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"Comment
-
Archer napisał(a)
O wyparzaniu kapsli to słyszę pierwszy raz. Naprawdę trzeba to robić? Przecież tam od spodu jest taka gumka, szlag jej nie trafi ?Mniej książków więcej piwaComment
-
Odp: kapsle
burar napisał
Ja dotychczas kapsli nie wyparzałem i odpukać z zabutelkowanym piwem wszystko jest O.K. - niektóre już mają leżakują 1,5 m-ca, ale od tej pory lepiej wyparzyć - nie zaszkodzi.
Dokładnie, nie zaszkodzi ... Zresztą jest to zalecane na opakowaniu ... Sterylizacja kapsli jest na tyle łatwa i szybka, że warto poświęcić kilka minut i mieć ewentualny problem z głowy ... Jak wiemy, czystość w piwowarstwie domowym to podstawa.Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"Comment
-
Nie jestem autorytetem w tej dziedzinie, ale ja najpierw dolewam mało wody i mierze blg., następnie dolewam do pozimu jaki chce uzyskać."Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Bractwo Piwne
Skład Piwa
Piszę poprawnie po polsku!Comment
-
Raczej nie, pierwsze dwa dni fermentacja jest najszybsza. Ale po cholerę mierzysz codziennie Ballingi? Ja robię to raz - przed nastawieniem drożdży. Nawet nie badam, ile piwo ma po fermetacji - kompletnie mnie to nie interesuje.
PS. Nie wkładaj do tekstu tylu mord - robi się nieczytelny.Comment
-
Krzysiu napisał(a)
Raczej nie, pierwsze dwa dni fermentacja jest najszybsza. Ale po cholerę mierzysz codziennie Ballingi? Ja robię to raz - przed nastawieniem drożdży. Nawet nie badam, ile piwo ma po fermetacji - kompletnie mnie to nie interesuje.
PS. Nie wkładaj do tekstu tylu mord - robi się nieczytelny.
Po cichej już nie , a co do emotikonów to nie przesadzaj .
Kilka buziek jeszcze nie robi kłopotów.Comment
-
warka nr.2
mija 9 dni od nastawienia 2 warki z 10,5 blg po 2-3 dniach spadlo do 4.5 i tak już zostalo do dziś, postanowiłem lać w butelki.rozpuścłem suchy ekstrakt i dodałem do fermentatora wyszło 18.5l.myślę że na Sylwestra będzie już dobre będzie można nim wzieść toastOstatnia zmiana dokonana przez anteks; 2003-11-03, 21:54.Mniej książków więcej piwaComment
-
mija miesiąć od zabutelkowania johna bulla,postanowiłem przeprowadzić następna próbę smakową .po otwarciu piana jak przy szampanie;smak
niestety nie najlepszy może to jeszcze za wcześnie.pełen nadziei czekam dalej
Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2003-11-18, 20:54.Mniej książków więcej piwaComment
Related Topics
Collapse
-
Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE
zaprasza piwowarki i piwowarów domowych do wzięcia udziału w
XI Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego
Termin konkursu będzie zgodny z V Częstochowskim Festiwalem... -
Zapewne duża część userów pamięta, że lubię dynię w piwie (lub piwo w dyni, bo i to robiłem). Po paru latach posuchy festiwalowej musiałem sprawdzić jak obecnie piwowarzy podeszli do tematu piwa dyniowego. Wielu pamięta takie z początku fali kraftu, po tym jak grzyby po deszczu...-
Channel: Piwo - konkretnie
2022-11-29, 13:43 -
-
To piwo ma już swój wątek, ale od 2019 warzą już u siebie a nie kontraktowo:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...adour-speciale
Browar umieszczony jest w dawnej cegielni w miejscowości Sint-Gillis-Waas we Flandrii...-
Channel: Belgia
-
-
Kraftowy browar z wiedeńskiej dzielnicy Liesing, który warzy od 2016 r. w historycznym budynku dawnej fabryki fortepianów.
IPA, 13% ekstr.
5,6% alk.
Chmiele: Citra i Mosaic
https://www.100blumen.at/
Aromat - na początek cytrusy, potem wyraźniejsze...-
Channel: Austria
2024-11-10, 00:28 -
-
Ekstr. 12%
Alk. 4,7%
Przedziwne parametry. Klasyczne alty bywają mocniejsze, a co dopier sticke, które mają być mocniejsze...
Aromat- słodowy, palony, kakaowe kruche ciastka
Piana - wysoka, zwarta, dość trwała, dłuższy kożuszek, zostaje na szkle
...-
Channel: Piwo - konkretnie
2022-10-26, 23:05 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment