Anteks piwowarzy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10764

    warka 80

    warka 80 pils liściopadowy
    skład
    • pilzneński 4500g
    • carapils 400g
    • goryczka szyszka 40g
    • aromat szyszka 40g

    zacieranie
    • słody wsypane do 10 l wody
    • 55°C- 15 min
    • 65°C-45min
    • 72°C-45min

    gotowanie 90min
    • na początki goryczka
    • 10 min przed końcem aromat

    wyszło 25l 15 blg zadane 2278
    Last edited by anteks; 2007-11-10, 21:48.
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10764

      warka 78

      warka 78 pilsio przelana na cichą blg spadło do 5
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • Seta
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2002.10
        • 6964

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
        warka 78 pilsio przelana na cichą blg spadło do 5
        a z ilu? bo nie podawałeś chyba...
        Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10764

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta
          a z ilu? bo nie podawałeś chyba...
          no fakt z 11 do 5 blg
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • Seta
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2002.10
            • 6964

            Mało cóś Ci spadło. Zacierałeś na słodko ale, że aż tak?
            Może tym przeterminowanym ekstraktem zamordowałeś drożdże???
            Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10764

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta
              Mało cóś Ci spadło. Zacierałeś na słodko ale, że aż tak?
              Może tym przeterminowanym ekstraktem zamordowałeś drożdże???
              zdecydowana większość moich warek odfermentowuje do 5 blg
              gdyby to była wina ekstraktu to by wcale nie ruszyły
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                O, toś lepszy ode mnie - u mnie większość staje na 4 blg
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • piotry
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2005.08
                  • 761

                  też mam tak ze mi odfermentowuje do ok 5blg , a ostatnio zrobiłe na sodko to mam na poziomie 6-7 blg (jeszcze się cicha nie skończyła)

                  Comment

                  • anteks
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛
                    • 2003.08
                    • 10764

                    warka 79

                    warka 79 piwes 05 przelana na cichą blg z 13 zjechało do 6
                    Mniej książków więcej piwa

                    Comment

                    • anteks
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10764

                      warka 81

                      warka 81 koźlak majowy(listopadowy )
                      skład
                      • pilzneński 3200g
                      • monachijski 1900g
                      • goryczka szyszka 30g
                      • aromat szyszka 20g

                      zacieranie
                      • wsypane do 15l wody
                      • 55°C -15 min
                      • 65°C- część zacieru przelana do garnka podgrzana do 72°C przerwa 15 min , gotowanie 20min
                      • wlanie do zacieru głównego 72°C przrewa 15min

                      chmielenie 90 min
                      • goryczka na początku
                      • 10 min przed końcem aromat


                      wyszło 20l 16 blg zadane WLP 820
                      Mniej książków więcej piwa

                      Comment

                      • anteks
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛
                        • 2003.08
                        • 10764

                        warka 82 andrzejkowe

                        warka 82 andrzejkowe
                        skład
                        • pilzneński 3200g
                        • monachijski 1000g
                        • carapils lub carahell -300g ( był tylko początek nazwy na butelce)

                        zacieranie
                        • 12l wody 55°C 15 min
                        • 67-65 °C -150min
                        • 77°C -stop

                        wyszło tak na oko ze 30 l, ale chmielenie jutro dzisiaj już święto
                        Mniej książków więcej piwa

                        Comment

                        • anteks
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛
                          • 2003.08
                          • 10764

                          warka 79 piwes05

                          warka 79 piwes 05 zabutelkowana 10l z dodatkiem 70 g cukru . Blg spadło do 4
                          Mniej książków więcej piwa

                          Comment

                          • anteks
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛
                            • 2003.08
                            • 10764

                            warka 82

                            warka 82 andrzejkowe
                            chmielenie 90 min
                            40 g goryczka na początku
                            40g aromatu 10 min przed końcem gotowania
                            wyszło 26l 11 blg zadane 2278
                            Last edited by anteks; 2007-12-03, 22:07.
                            Mniej książków więcej piwa

                            Comment

                            • anteks
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛
                              • 2003.08
                              • 10764

                              warka 83

                              warka 83 weizenbock
                              skład
                              • pszeniczny ciemny 3000g
                              • monachijski 2500g
                              • carahell 300g

                              zacieranie
                              • woda 12,5 l 40°Cwsypane słody-10min
                              • 55°C-20 min
                              • 65°C-60min
                              • 72°C-60min




                              gotowanie 90 min
                              • na początku 20 g aromat szyszka
                              • 10 min przed końcem 20 g aromat szyszka


                              wyszło 22l 17 blg ,zadane 3068
                              Mniej książków więcej piwa

                              Comment

                              • anteks
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛
                                • 2003.08
                                • 10764

                                warka 80

                                warka 80 pils liściopadowy zlana na cichą blg 5
                                Mniej książków więcej piwa

                                Comment

                                Przetwarzanie...