Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
Wyświetlenie odpowiedzi
Anteks piwowarzy
Collapse
X
-
Warka 200
Warka 200 warzona 25.03.11
skład- Wiedeński 2500g
- Monachijski 300g
- Pilzneński 2000g
- caraaroma 600g
- Marynka 20g
- Lubelski 20g
- Wsypane do wody temp 62°C
- Podjazd do 72°C
- 72°C 60 min
- 0' Marynka 20g
- 50' Lubelski 20g
Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2011-03-25, 09:23.
Leave a comment:
-
Warka199
Warka 199
Skład- Wiedeński 2500g
- monachijski 2000g
- Specjal B 100g
- Marynka 20g
- Lubelski 40g
- 55°C wsypane słody i podjazd do 62°C
- 62°C 40min
- 72°C 40min
- 0' Marynka 20g
- 30' Lubelski 20g
- 50' Lubelski 20g
Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2011-03-22, 16:14.
Leave a comment:
-
Smaki charakterystyczne z opisu Dbbla w pełni się zgadzają, ale zakwalifikowałbym je do "Belgijskie specjalne" z powodu 20Blg.
Na razie musze wypić co uwarzyłem, ale ciagle myślę o dodaniu słodu owsianego i palonego Carafa Special oraz użyciu drożdzy innych niż Belgian Strong Ale.
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedzi
Ciągle pracuje nad ciemnym piwem belgijskim, by było ono niepowtarzalne i autorskie. Mam na nie kilka pomysłów i gdzieś za pół roku, może za rok, coś już będe miał ustalone według własnych upodobań.
Leave a comment:
-
-
No tak. Nadmiar szkodzi.
Widze też, że w okresie zimowym Polskie Ale przemieni się w Dolniaka. Próbowałem dzisiaj mojego marcowego i jest dobrze.
Ciągle pracuje nad ciemnym piwem belgijskim, by było ono niepowtarzalne i autorskie. Mam na nie kilka pomysłów i gdzieś za pół roku, może za rok, coś już będe miał ustalone według własnych upodobań.
Leave a comment:
-
-
Głównie warzę pilsopodobne , kilka pszenic,2-3 Grodzisze ,raz w roku porter i jakiś wynalazek związany z którymś z konkursów
Leave a comment:
-
-
Tyle juz narobiłeś piw i jakie z tego wyciagasz wnioski odnośnie tych wszystkich gatunkow piwa?
Bo ja, po przejściu przez wszystkie z "zestawy surowcowe' oraz paru własnych kombinacyjach zasypowych dochodzę do wniosku, że ostaną sie u mnie dwa gatunki:
1. Do codziennego picia- "polskie ale" 12Blg.
2. Do odświętnego picia- 'belgijskie specjalne' według mojego autorskiego zasypu, 20Blg ("nie ma się zmiłuj") koloru ciemnego, z dużym udzialem słodu Special B350
Leave a comment:
-
-
Warka 198
Warka 198 warzona 16.03.11
Skład- Pilzneński 5000g
- Carahell 300g
- Marynka 25g
- Lubelski 60g
- 55°C 15min
- 62°C 15min
- 72°C 60min
- 0' Marynka 40g
- 30' Lubelski 40g
- 50' Lubelski 20g
24l zadane W34/70
5l zadane WLP029
Leave a comment:
-
Warka 192 Porter Bałtycki
Warka 192 porter przelana na cichą, blg 5 . Na dnie pozostała ogromna (ponad 1l ) warstwa drożdży
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedziNo jeszcze dwie warki i następna to 200. Wiesz co to będzie?
Leave a comment:
-
Leave a comment: