Anteks piwowarzy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10782

    warka 84

    warka 84 WESowe miodowe warzone 10.12.07
    skład
    1.nachmielony ciemny 1.7kg

    2.ekstrakt słodowy jasny 1,2kg
    3. miód 270g
    gotowane w 10l wody -15 min
    wyszło 15l 17 blg , zadane 2278 z poprzedniej warki
    Last edited by anteks; 2007-12-13, 10:12.
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10782

      warka 78

      warka 78 weizenbock przelana na cichą ( może w tygodniu zdezynfekuje butelki ), blg spadło do 5
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10782

        warka 85

        warka 85 próba zacierania w lodówce turystycznej
        skład
        • pilzneński 4500g
        • aromat granulat 35g
        • goryczka granulat 30g

        zacieranie
        • 12l wody 55°C 20 min
        • dolanie 4,5 l wody 65°C 60 min
        • dolanie 4,5 l wody 68°C 60min ( chciałem podnieść do 72°C ale wiecej nie dolewałem bo by sie przelało )

        przelane do fermentatora z zamontowanym wężykiem z oplotu , filtracja bardzo szybka
        gotowanie 60 min
        • na początku 30 g goryczki
        • 10 min przed końcem 35 g aromatu

        wyszło 27 l 11 blg zadane WLP 820
        do zwykłego zacieranie raczej nie przydatna, może raczej do zacierania dekokcyjnego
        Last edited by anteks; 2007-12-16, 21:59.
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10782

          warka 83

          warka 83 weizenbock zabutelkowna blg zostało przy 5 , dodane 160g cukru
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10782

            warka 82

            warka 82 andrzejkowe przelana na cichą bl spadło do 4,5
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • mapajak
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.12
              • 1187

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
              warka 85 próba zacierania w lodówce turystycznej
              (...)
              do zwykłego zacieranie raczej nie przydatna, może raczej do zacierania dekokcyjnego
              Od pół roku zacieram tylko w lodówce. Zapewniam, że nadaje się doskonale. I do dekokcyjnego i do infuzyjnego.

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10782

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak Wyświetlenie odpowiedzi
                Od pół roku zacieram tylko w lodówce. Zapewniam, że nadaje się doskonale. I do dekokcyjnego i do infuzyjnego.
                jeśli tak to musze popracowac nad tym sposobem zacierania u siebie
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10782

                  warka 84

                  warka 84 WESowe Miodowe przelana na cichą
                  Blg z 17 spadło do 8 może na cichej coś zejdzie
                  Cicha w kegu od pepsi
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • anteks
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2003.08
                    • 10782

                    warka 86

                    warka 86 szwarcbier piwo warzone27 grudnia w 89 rocznicę Powstania Wlkp w browarze przy ul 27 grudnia
                    skład
                    • monachijski 3500g
                    • pilzneński 1000
                    • caramunich 100g
                    • 2 łyżki ekstraktu barwiącego
                    • lubelski granulat 50g

                    zacierania
                    • 12l wody 56°C 15 min
                    • 65°C 50 min
                    • 72°C 40 min

                    gotowanie 90 min
                    • na początku 40 g
                    • 10 min przed końcem 10g
                    • 10 min przed końcem barwiący

                    wyszło 27l 12 blg zadane 2278 Czech Pils
                    Mniej książków więcej piwa

                    Comment

                    • anteks
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10782

                      warka 82

                      warka 82 andrzejkowe przelana na cichą blg z 11 do 4,5
                      Mniej książków więcej piwa

                      Comment

                      • anteks
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2003.08
                        • 10782

                        warka 87

                        warka 87 pszeniczniak sylWEStrowy
                        warzony z Piwo Domowe-pszeniczne
                        ekstrakt zagotowany z 4 l wody , uzupełnione do 10 l i zadane 3068


                        I to była ostatnia warka w tym roku
                        Mniej książków więcej piwa

                        Comment

                        • anteks
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛
                          • 2003.08
                          • 10782

                          warka 88 pils

                          warka 88 pils dzisiaj warzenie pierwszej w tym roku - pilsa

                          zacieranie w lodówce turystycznej
                          skład
                          pilzneński 4400 g
                          wsypane do 10l wody 55°C 20 min
                          dolana gorąca woda 62°C
                          w tej chwili się dekokci
                          Mniej książków więcej piwa

                          Comment

                          • anteks
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2003.08
                            • 10782

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                            warka 88 pils dzisiaj warzenie pierwszej w tym roku - pilsa

                            zacieranie w lodówce turystycznej
                            skład
                            pilzneński 4400 g
                            wsypane do 10l wody 55°C 20 min
                            dolana gorąca woda 62°C
                            w tej chwili się dekokci
                            chmielenie 60 min 60 g aromat lubelski granulat
                            • 0 min -15 g
                            • 15 min - 15g
                            • 45 min - 15g
                            • 60 min - 15g

                            wyszło 25l 12 blg zadane 2278
                            Mniej książków więcej piwa

                            Comment

                            • anteks
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛🥛
                              • 2003.08
                              • 10782

                              warka 87

                              warka 87 Pszeniczne sylWEStrowe
                              rozlane blg końcowe 5. Dodane 65g glukozy
                              Mniej książków więcej piwa

                              Comment

                              • anteks
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛🥛
                                • 2003.08
                                • 10782

                                warka 80

                                warka 80 pils liściopadowy zabutelkowana blg 5
                                10l z dodatkiem 45 g glukozy do kega
                                8l z dodatkiem 45 g glukozy w butelki
                                Mniej książków więcej piwa

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X