197 Podwędzane
197 podwędzane
Skład
- wędzony 1600g
- pszeniczny 2400g
- Marynka 40g
- Lubelski 40g
Zacieranie
- 55°C 15min
- 68°C 80min
Gotowanie 60min
- 0' Marynka
- 50' Lubelski
Wyszło 39l 8blg, zadane WLP029
Anteks piwowarzy
Collapse
X
-
warka 190 Lepper
Część warki 190 zakegowana 50g z dodatkiem 50g cukru, blg 2
Leave a comment:
-
-
Najczęściej zacieram w lodówce turystycznej więc do 78 specjalnie nie podgrzewam .Nie zależy mi tez na szybszej filtracji
Leave a comment:
-
-
Nie ma czegoś takiego, jak przerwa w temp. 78 C. Przerwa jest po to, żeby jakieś enzymy mogły działać, a w temp. 78 C w zacierze nie ma żadnych istotnych, czynnych enzymów. Zacier podgrzewa się do 78 - 80 C tylko po to, aby zmniejszyć lepkość brzeczki i przyspieszyć filtrację, ale np. w klasycznej metodzie infuzyjnej tego nie ma, bo kadzi nie da się podgrzać.
Woda o temp. wyższej niż 80 C może uwalniać ze słodu resztki nieprzereagowanej skrobi (np. poprzez skleikowanie) i inne związki, co może wpłynąć na pogorszenie jakości brzeczki. Czyli nie powinno się wysładzać wodą o wyższej temperaturze.
Leave a comment:
-
-
Jeśli nie będzie dużego wzrostu temp do myślę że do końca marca
Do 78 nie grzeje bo mam lenia , bywa że do pełnej kadzi doleję wrzątku to temp podskoczy. Podobno nie wysładza się wodą powyżej 80°C bo coś tam się wypłukuje. Ale ja sie na tym nie znam bo jestem prostym piwowarem
Leave a comment:
-
-
Kiedy ostatni raz warzysz piwo dolnej fermentacji? Bo już niedługo będzie za ciepło...
Myślę też nad całkowitą rezygnacją z przerwy 78 st.C, bo nie zauwazyłem zmian w wydajności po jej pominięciu, ale w zamian mam zamiar wysładzać pierwszą wodą o temperaturze 90 st.C. Co o tym sądzisz?
Leave a comment:
-
-
Warka 196
Warka 196 01.03.11
Skład
- Pilzneński 6500g
- carahell 500g
- Marynka 40g
- Lubelski 40g
- 62°C 30min
- 72°C 45 min
- 0' Marynka
- 60' Lubeski
Leave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedziMożna, gdy fermentuje się w temperaturze o 1-2 st.C nizszej niz zalecana.
Leave a comment:
-
-
Można, gdy fermentuje się w temperaturze o 1-2 st.C nizszej niz zalecana.
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedziMulat miesiąc czasu fermentował, co dla mnie jest jednoznacznym z tym, że w takim przypadku nigdy nie mierze końcowego balingu, bo -jaki by on nie był- jest on ostateczny dla piw 12-13Blg.
Leave a comment:
-
-
Mulat miesiąc czasu fermentował, co dla mnie jest jednoznacznym z tym, że w takim przypadku nigdy nie mierze końcowego balingu, bo -jaki by on nie był- jest on ostateczny dla piw 12-13Blg.
PS.
Mulacik otworzył firme doradczą ukierunkowaną na rynki ruskie. Z opalenizny można by go podejrzewać o ciągoty południowe -a i południowe kobiety podobne same wskakują facetowi do lóżka- a tu masz... do ruskiej zimy go ciągnie...
Leave a comment:
-
-
Warka 195
Warka 195
skład- Wiedeński 2500g
- Monachijski 2500g
- Special B 100g
- Marynka 50g
- Lubeslki 50g
- 68-65°c 120 min
- 0'Marynka
- 50' Lubeski
Leave a comment:
Leave a comment: