Anteks piwowarzy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • anteks
    replied
    197 Podwędzane

    197 podwędzane
    Skład
    - wędzony 1600g
    - pszeniczny 2400g
    - Marynka 40g
    - Lubelski 40g
    Zacieranie
    - 55°C 15min
    - 68°C 80min
    Gotowanie 60min
    - 0' Marynka
    - 50' Lubelski
    Wyszło 39l 8blg, zadane WLP029

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Warka 193 Walenty

    Warka 193 rozlana, blg spadło do 3

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    warka 190 Lepper

    Część warki 190 zakegowana 50g z dodatkiem 50g cukru, blg 2

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    warka 197

    Dzisiaj sobie naśrutowałem słody na Grodzisza, a i myślę że pod koniec miesiąca wareczka nr 200
    Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2011-03-07, 20:44.

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Najczęściej zacieram w lodówce turystycznej więc do 78 specjalnie nie podgrzewam .Nie zależy mi tez na szybszej filtracji

    Leave a comment:


  • Krzysiu
    replied
    Nie ma czegoś takiego, jak przerwa w temp. 78 C. Przerwa jest po to, żeby jakieś enzymy mogły działać, a w temp. 78 C w zacierze nie ma żadnych istotnych, czynnych enzymów. Zacier podgrzewa się do 78 - 80 C tylko po to, aby zmniejszyć lepkość brzeczki i przyspieszyć filtrację, ale np. w klasycznej metodzie infuzyjnej tego nie ma, bo kadzi nie da się podgrzać.

    Woda o temp. wyższej niż 80 C może uwalniać ze słodu resztki nieprzereagowanej skrobi (np. poprzez skleikowanie) i inne związki, co może wpłynąć na pogorszenie jakości brzeczki. Czyli nie powinno się wysładzać wodą o wyższej temperaturze.

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Jeśli nie będzie dużego wzrostu temp do myślę że do końca marca
    Do 78 nie grzeje bo mam lenia , bywa że do pełnej kadzi doleję wrzątku to temp podskoczy. Podobno nie wysładza się wodą powyżej 80°C bo coś tam się wypłukuje. Ale ja sie na tym nie znam bo jestem prostym piwowarem

    Leave a comment:


  • Robert13
    replied
    Kiedy ostatni raz warzysz piwo dolnej fermentacji? Bo już niedługo będzie za ciepło...

    Myślę też nad całkowitą rezygnacją z przerwy 78 st.C, bo nie zauwazyłem zmian w wydajności po jej pominięciu, ale w zamian mam zamiar wysładzać pierwszą wodą o temperaturze 90 st.C. Co o tym sądzisz?

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Warka 196

    Warka 196 01.03.11
    Skład
    • Pilzneński 6500g
    • carahell 500g
    • Marynka 40g
    • Lubelski 40g
    Zacieranie
    • 62°C 30min
    • 72°C 45 min
    Gotowanie 70 min
    • 0' Marynka
    • 60' Lubeski
    Zadane gęstwa W34/70

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedzi
    Można, gdy fermentuje się w temperaturze o 1-2 st.C nizszej niz zalecana.
    1-2°C niższa od zalecanej ? Przy dużych mrozach w piwnicy mam 1-2 °C

    Leave a comment:


  • Robert13
    replied
    Można, gdy fermentuje się w temperaturze o 1-2 st.C nizszej niz zalecana.

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedzi
    Mulat miesiąc czasu fermentował, co dla mnie jest jednoznacznym z tym, że w takim przypadku nigdy nie mierze końcowego balingu, bo -jaki by on nie był- jest on ostateczny dla piw 12-13Blg.
    Zapewniam Cię że można się zdziwić

    Leave a comment:


  • Robert13
    replied
    Mulat miesiąc czasu fermentował, co dla mnie jest jednoznacznym z tym, że w takim przypadku nigdy nie mierze końcowego balingu, bo -jaki by on nie był- jest on ostateczny dla piw 12-13Blg.

    PS.
    Mulacik otworzył firme doradczą ukierunkowaną na rynki ruskie. Z opalenizny można by go podejrzewać o ciągoty południowe -a i południowe kobiety podobne same wskakują facetowi do lóżka- a tu masz... do ruskiej zimy go ciągnie...

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    warka 190 Lepper

    Warka 190 przelana na cichą , blg 3

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Warka 195

    Warka 195
    skład
    • Wiedeński 2500g
    • Monachijski 2500g
    • Special B 100g
    • Marynka 50g
    • Lubeslki 50g
    Zacieranie
    • 68-65°c 120 min
    Gotowanie 60 min
    • 0'Marynka
    • 50' Lubeski

    Leave a comment:

Przetwarzanie...