Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
Wyświetlenie odpowiedzi
Anteks piwowarzy
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kuczman Wyświetlenie odpowiedziBardzo dawno od warzenia, nie?Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedziniskie temp fermentacji ( poniżej 10°C ) miesiąc burzliwej i meiwsiąc cichej w KEGu od pepsi w sumie 2 miesiące , czy długo ?? Myślę że przy lagerach to norma ( przynajmniej w Browarze ANTEKS
Robiłeś na innych dolniakach?
Czy te Czech Pilsy dłużej fermentują w porównaniu do innych bo u mnie po dwóch tygodniach
na 2308 piwo akurat do butelek (właśnie spróbowałem i jest ok ale dam mu tydzień cichej dla spokoju duszy) a na 2278 fermentuje w najlepsze a to "bliźniaki" i stały obok siebie."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
warka nr 4
wpadła mi dzisiaj w ręce butelka piwka z warki nr 4 Prawdziwy Lager warzonej 17.01.04
zabutelkowna 23.01.04 (częśc poszła na cichą i skisła )
4 lata od zabutelkownia -otwierałem ze strachem .
Nie wiem jakie to byłu drożdże i w jakich temperaturach fermentowane zapewne górne i temp pokojowa .Zapach owowcowy, piana obfita ale szybko opada , nagazowanie słabe ale WYPIJALNE i smaczniejsze od niejednych piw koncernowychMniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedziwpadła mi dzisiaj w ręce butelka piwka z warki nr 4 Prawdziwy Lager warzonej 17.01.04
zabutelkowna 23.01.04 (częśc poszła na cichą i skisła )
4 lata od zabutelkownia -otwierałem ze strachem .
Nie wiem jakie to byłu drożdże i w jakich temperaturach fermentowane zapewne górne i temp pokojowa .Zapach owowcowy, piana obfita ale szybko opada , nagazowanie słabe ale WYPIJALNE i smaczniejsze od niejednych piw koncernowych
Piekny testament dla Twojego drygu do warzenia. Tylko pozazdroscic...
Comment
-
-
warka 89
warka 89 Grodziskie 08
skład- pszeniczny 1000
- wędzony 2000
- aromat granulat 30
zacieranie w lodówce turystycznej- 55°C 20 min
- 62°C- 60 min
- 72°C -60 min
gotowanie 60 min - chmiel na poczatku
wyszło 28 l-8 blg , jako że temp lagerowe zadane WLP 850Last edited by anteks; 2008-01-27, 21:46.Mniej książków więcej piwa
Comment
-
warka 90
warka 90 miał być pils ale jakić rozkojarzony dzisiaj jestem
skład- pilzneński 3300
- carapils 200g
- pilzneński wędzony w domu przez Gerdzia -Wielkie Dzięki
zacieranie na popularnego ostatno "lenia"- 55°C 15 min
- 75-62 °C 120 min
miał być pils ale stał sobie pecik ze ześrutowanym słodem z napisem pilzneński to co ma się marnować , wsypałem do gara okazało się że to był wędzony -będzie rauchbierMniej książków więcej piwa
Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzipilzneński wędzony w domu przez Gerdzia -Wielkie Dzięki
gotowanie 60 min- na początku 20g aromaty granulat
- 10 min przed końcem 15g aromat granulat
wyszło 21l 12 blg zadane wlp 820
w czasie zacierania silny aromat wędzonki , teraz jakby osłabłMniej książków więcej piwa
Comment
-
warka 91
warka 91 pils
skład- pilzneński 3100g
- carapils 300g
- chmiel target granulat 20g
- saaz granulat 30g
- woda 13l
zacieranie- 55°C 15 min
- 62°C 60 min
- 72°C 60 min
gotowanie 60 min- 10 min target 20 g
- 30 min saaz 15 g
- 50 min saaz 15 g
wyszło 17 l 11 blg zadane Wyeast 2001 Urquell Lager od Wesołego -wielkie dziękiMniej książków więcej piwa
Comment
Comment