Anteks piwowarzy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedzi
    Gdy zalewam drożdze pozostałe po cichej, to nie ma problemu, choćby napowietrzenie było słabe, a zawsze napowietrzam bardzo dobrze. Czasami, gdy zalewałem ciepla brzeczką, to drożdze belgijskie potrafiły ruszyć już po 15 minutach.

    Natomiast, gdy ruszają ze startera lub bezposrednio z saszetki, to jest własnie tak jak napisałem. Doradzam, by każdy sprawdził to u siebie i opisał wrazenia, czy po wlaniu saszetki 50ml do 20 litrów, gdy minie 24 godziny bez objawów fermentacji i gdy powtórnie solidnie ją napowietrzy, to juz po godzinie lub dwóch nie zauwazy poważnych zmian na powierzchni.

    Czy natlenienie spadnie do niskiego poziomu nim drożdze zdążą wystarczajaco się namnożyć, by wykorzystac tlen? Moim zdaniem jest coś takiego.
    Dlaczego czekać 24h ? Zacząć napowietrzać juz po 12h
    Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2011-02-11, 17:34.

    Leave a comment:


  • zgoda
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedzi
    Czy natlenienie spadnie do niskiego poziomu nim drożdze zdążą wystarczajaco się namnożyć, by wykorzystac tlen? Moim zdaniem jest coś takiego.
    Rozpuszczalność gazów w cieczach nie zależy od czasu, tylko od temperatury. Jeżeli utrzymujesz brzeczkę w stałej temperaturze lub ją schładzasz, ilość rozpuszczonego w niej tlenu nie maleje. Fizyka z zakresu szkoły podstawowej, przynajmniej tak było 30 lat temu.

    Leave a comment:


  • Robert13
    replied
    Gdy zalewam drożdze pozostałe po cichej, to nie ma problemu, choćby napowietrzenie było słabe, a zawsze napowietrzam bardzo dobrze. Czasami, gdy zalewałem ciepla brzeczką, to drożdze belgijskie potrafiły ruszyć już po 15 minutach.

    Natomiast, gdy ruszają ze startera lub bezposrednio z saszetki, to jest własnie tak jak napisałem. Doradzam, by każdy sprawdził to u siebie i opisał wrazenia, czy po wlaniu saszetki 50ml do 20 litrów, gdy minie 24 godziny bez objawów fermentacji i gdy powtórnie solidnie ją napowietrzy, to juz po godzinie lub dwóch nie zauwazy poważnych zmian na powierzchni.

    Czy natlenienie spadnie do niskiego poziomu nim drożdze zdążą wystarczajaco się namnożyć, by wykorzystac tlen? Moim zdaniem jest coś takiego.

    Leave a comment:


  • wogosz
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13
    Mam takie własne spostrzeżenie, że na przeciągu doby następuje jej całkowite odpowietrzenie i jeśli wystarczająco nie namnożą się do tego czasu, to drożdze są zablokowane brakiem tlenu.
    To oczywiście Twoja teoria, ale ja w nią nie wierzę.
    Sprawa dość prosta.
    1. Brzeczka nie może się sama "odpowietrzyć".
    2. Jeżeli drożdże zużyły cały tlen z brzeczki, a nadal nie mogą ruszyć bo jest ich za mało, to jasno dowodzi że napowietrzenie przed zadaniem drożdży było daleko niewystarczające. Ale jeżeli było ich za mało, to prawdopodobnie nie mogły zużyć całego rozpuszczonego tlenu. Namnażanie następuje w postępie geometrycznym, więc po kilkudziesięciu godzinach przychodzi wreszcie moment w którym nagle pojawiają się oznaki fermentacji.
    3. Jeżeli starter będzie silny i będzie optymalna liczba komórek drożdży na 1ml. brzeczki, to nawet w słabo napowietrzonej, fermentacja i tak ruszy szybko.
    Wniosek jest jeden, sprawdzony od dawna i nikt z nas drugi raz nie wyważy otwartych już drzwi. Otóż kluczową sprawą jest przygotowanie odpowiedniego startera jeżeli chcemy mieć fermentację w pełni kontrolowaną. Niestety w domu jest to trudne, bo trzeba mieć podstawowe laboratorium mikrobiologiczne, dobry mikroskop i sporo czasu. Dlatego większość robi to "na oko" opierając się na własnych doświadczeniach, a inni po prostu wlewają całą saszetkę do brzeczki nie martwiąc się czy mają 15 czy 30l i czy brzeczka na 10 czy 20 Blg.

    Przepraszam Cię Anteksie za te śmieci w Twoim wątku, ale nie uznałem że powinienem zabrać głos w tej sprawie.
    Ostatnia zmiana dokonana przez wogosz; 2011-02-11, 09:29.

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Warka 192 Porter Bałtycki

    Warka 192 Porter Bałtycki
    Skład
    • monachijski 3000g
    • pilzneński 1000g
    • cararoma 300g
    • karmel ciemny Strzegom 200g
    • pszeniczny ciemny 250g
    • pszenica palona 50g
    • ekstrakt WES 1,7kg
    • marynka 30g
    Zacieranie 120 min 70-65°C

    Leave a comment:


  • Robert13
    replied
    Zauważyłem to już dawno, niemalże na początku piwowarzenia.
    I sprawdza się mi to w praktyce, tak więc jest to tez praktyka.

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedzi
    Zapomniałem o moim spostrzeżeniu, że jesli nie ruszają po 24 godzinach, to należy ponownie napowietrzyć brzęczke. Tak tez wczoraj zrobiłem i juz po godzinie zauwazyłem, że zaczynają tworzyć pianę.
    Mam takie własne spostrzeżenie, że na przeciągu doby następuje jej całkowite odpowietrzenie i jeśli wystarczająco nie namnożą się do tego czasu, to drożdze są zablokowane brakiem tlenu.
    Ciekawa teoria .

    Leave a comment:


  • Robert13
    replied
    Zapomniałem o moim spostrzeżeniu, że jesli nie ruszają po 24 godzinach, to należy ponownie napowietrzyć brzęczke. Tak tez wczoraj zrobiłem i juz po godzinie zauwazyłem, że zaczynają tworzyć pianę.
    Mam takie własne spostrzeżenie, że na przeciągu doby następuje jej całkowite odpowietrzenie i jeśli wystarczająco nie namnożą się do tego czasu, to drożdze są zablokowane brakiem tlenu.

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedzi
    Nie obiecuję..
    Na razie kaszana, mija druga doba a one nie ruszyły. Najwyraźniej słabo ich namnożyłem, bo zwykłą napuchniętą (ruszyły błyskawicznie) saszetkę wlałem do 1,5 litra dobrze natlenionej brzęczki w butelce, po czym w przetrzymaniu jej w cieple juz po 4 godzinach. zamieszałem i wlałem 1 litr celem zaszczepienia, a do pozostałego pół litra dodałem kolejny litr odebranej z osadu, natleniłem, po czym po upływie doby dodałem 1 litr ponownie, tym razem juz spienionej.
    Bez dobrego startera to 2-3 doby startują . W którymś sezonie używałem 2308 i byłem zadowolony . Obecnie 2 sezon sypię W34/70

    Leave a comment:


  • Robert13
    replied
    Nie obiecuję..
    Na razie kaszana, mija druga doba a one nie ruszyły. Najwyraźniej słabo ich namnożyłem, bo zwykłą napuchniętą (ruszyły błyskawicznie) saszetkę wlałem do 1,5 litra dobrze natlenionej brzęczki w butelce, po czym w przetrzymaniu jej w cieple juz po 4 godzinach. zamieszałem i wlałem 1 litr celem zaszczepienia, a do pozostałego pół litra dodałem kolejny litr odebranej z osadu, natleniłem, po czym po upływie doby dodałem 1 litr ponownie, tym razem juz spienionej.

    Leave a comment:


  • przemo70
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedzi
    Ja do pierwszego lagera kupiłem Wyeast 2308 Munich Lager i właśnie rozmnażają się w przyszłym piwie marcowym. Chyba nie są one popularnymi drożdzami wśród piwowarów domowych, ale takie sobie wybrałem
    Wręcz przeciwnie, te drożdże są zupełnie dobre i myślę że równie popularne jak W34/70, ja używałem w zeszłym sezonie i lagery na jednych i nad drugich wychodziły bardzo dobre. Myślę że jak już Twoje Marcowe będzie się nadawało do degustacji, to będziemy mięli okazję spróbować

    Leave a comment:


  • Robert13
    replied
    Ja do pierwszego lagera kupiłem Wyeast 2308 Munich Lager i właśnie rozmnażają się w przyszłym piwie marcowym. Chyba nie są one popularnymi drożdzami wśród piwowarów domowych, ale takie sobie wybrałem

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika puszka Wyświetlenie odpowiedzi
    Jakie drożdże górne czy dolne??
    Sezon lagerowy więc dolne .Tradycyjnie W34/70
    Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2011-02-05, 21:08.

    Leave a comment:


  • puszka
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
    warka 191
    Skład
    • Pilzneński 5000g
    • Marynka granulat 50g
    • Saaz granulat 50g
    Zacieranie
    • 62°C 40 min
    • 72°C 30 min
    Gotowanie 70 min
    • 0' Marynka
    • 60' Saaz
    Jakie drożdże górne czy dolne??

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    warka 191

    Wyszło około 27l 13 blg

    Leave a comment:

Przetwarzanie...