Anteks piwowarzy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • anteks
    replied
    Dla tych co robili śmichy-hihy z mojego Tripla , chyba nie był taki zły bo zajął VI miejsce w konkursie w Poznaniu ( na 19 startujących )
    Tripel:
    Piwo zakodowane jako 9T, do oceny weszło jako drugie.
    Ocenione na 3,85 pkt., co uplasowało je na VI miejscu.
    Wady: zapach rozpuszczalnikowy, nuty octowe, zbyt wyraźny smak kwaśny.

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
    No i jak tam wędzonka?
    Trzeba było przyjechać , może osoby które próbowały coś wyklikają

    Leave a comment:


  • Marusia
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
    Taki udział wędzonego Steinbacha to nie będzie podwędzone, tylko uwędzone na maksa

    No i jak tam wędzonka?

    Leave a comment:


  • Robert13
    replied
    Gratulacje dla Miszcza
    Zapytam się tylko o dadawanie słodu wedzonego do Stouta, bo przymierzam się pierwszy raz do jego uwarzenia, by mi dojrzał na letnie upały.
    Zgodne jest to z tradycją?

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Warka 185 Pszenica

    Czas opisać zwycięską warkę 185 Pszeniczne
    warzone 15.11.10
    Skład
    - pszeniczny 2800g
    - pilzneński 1300g
    - lubelski granulat 30g

    zacieranie
    - 45°C - 15 min
    - 55°C - 15 min
    - 62°C - 40 min
    - 72°C - 40 min
    Gotowanie 60 min
    - cały chmiel na początku

    Wyszło 22l 12 blg zadane WPL 300
    Rozlane 25.11.10 blg 3 , z dodatkiem 200g cukru
    Myślę że wystarczyło by 20-25g chmielu
    Piwo zajęło I miejsce w kategorii pszeniczne w II Konkursie Piw Domowych w Poznaniu

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    warka 184 Stout

    Warka 184 Stout
    Przelana na cichą blg 5
    Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2010-11-25, 18:47.

    Leave a comment:


  • Marusia
    replied
    Taki udział wędzonego Steinbacha to nie będzie podwędzone, tylko uwędzone na maksa

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Warka 180 podwędzane

    warka 180 podwędzane warzona 13.10.10
    skład

    - pszeniczy 1100g
    - wędzony steinbach 1250g
    - marynka szyszka 30g
    - lubelski szyszka 30g


    zacieranie30/30
    - 62°C 30 min
    - 72 °C 30 min
    Gotowanie 70 min
    - 0' 30g marynka szyszka
    - 55' 30g lubelski
    wyszło około 22l 8 blg zadane W 34/70
    dzisiaj rozlane po miesięcznej cichej , blg 3
    Poszło do beczki , mam nadzieje że będzie do degustacji na Poznańskiej Giełdzie
    Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2010-11-16, 22:50.

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    warka 184 Stout

    Warka 184 stout
    wyszło jakieś 22l 15 blg zadane S-04

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Warka 184

    Warka 184 Stout
    skład
    - pilzneński 4000g
    - monachijski 400g
    - wędzony 200g
    - pszeniczny 200g
    - cararoma 200g
    - pszenica palona 250g
    - czekoladowy castlemalting 250g
    - marynka granulat 40g
    - lubelski granulat 30g
    Zacieranie
    - 72- 65 °C 120 min , słody palone dodane w 110 minucie
    Gotowanie 70 min
    - na początku marynka
    - 60 ' lubelski

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Warka 183

    Warzona rano 04.11.10 w dniu wspaniałego meczu
    Warka 183 Pucharowy Kolejorz

    - pszeniczny 2800g
    - pilzneński 1300g
    - lubelski granulat 25g

    Zacieranie
    - 44 °C 15 min
    - 55 °C okolo 1/3 zacieru do dekokcji
    - 62°C 30 min
    - gotowanie 10 min
    - wlanie do zacieru głownego 72°C 45 min
    Gotowanie 60 min
    - cały chmiel na początku
    wyszło 12°Blg około 20l ( fermentor bez podziałki ) zadane WLP 300

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedzi
    Powinna na forum zaistnieć tabela, w której lewa kolumna "ile ubyło Blg', a prawa 'ile to jest % objętościowo'.
    Do it. Nawet Cię podlinkuję do przewodnika w wolnej chwili... czyli pewnie za rok...

    Leave a comment:


  • Robert13
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek Wyświetlenie odpowiedzi
    A mi Promash pokazał 8,25% wagowo i 10,45% objętościowo.


    Ten wzór jest trochę niedokładny dla wyższych blg.
    Ja używam takiego:
    (OG-FG)/0,75, z tym że OG i FG nie w °blg tylko podane jako ciężar właściwy.
    Ale dla arkusza to niewielki problem: 260/(260-blg) i jest "gravity".
    Powinna na forum zaistnieć tabela, w której lewa kolumna "ile ubyło Blg', a prawa 'ile to jest % objętościowo'.

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
    4 dni burzliwej i do butelek?? To chyba rekord. Napisz jak będzie smakować.
    tak właśnie szukam przepisu na pszeniczkę konkursową i wróciłem do starego tematu. Piwko było chyba dobre bo zajęło 4 miejsce w konkursie

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    warka 182

    warka 182
    skład
    - pilzneński 7000g
    - jakiś stary śrutowany 1000g
    - marynka granulat 40g
    - sladek granulat 100g
    Zacieranie
    62°C - 40 min
    część słodu zagotowana i dodana do zacieru głównego
    72°C 40 min
    Gotowanie70 min
    - 0' marynka
    - 65' sladek
    Wyszło około 46l 13 °Blg zadane gęstwą W34/70

    Leave a comment:

Przetwarzanie...