Dla tych co robili śmichy-hihy z mojego Tripla , chyba nie był taki zły bo zajął VI miejsce w konkursie w Poznaniu ( na 19 startujących )
Tripel:
Piwo zakodowane jako 9T, do oceny weszło jako drugie.
Ocenione na 3,85 pkt., co uplasowało je na VI miejscu.
Wady: zapach rozpuszczalnikowy, nuty octowe, zbyt wyraźny smak kwaśny.
Anteks piwowarzy
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziNo i jak tam wędzonka?
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziTaki udział wędzonego Steinbacha to nie będzie podwędzone, tylko uwędzone na maksa
No i jak tam wędzonka?
Leave a comment:
-
-
Gratulacje dla Miszcza
Zapytam się tylko o dadawanie słodu wedzonego do Stouta, bo przymierzam się pierwszy raz do jego uwarzenia, by mi dojrzał na letnie upały.
Zgodne jest to z tradycją?
Leave a comment:
-
-
Warka 185 Pszenica
Czas opisać zwycięską warkę 185 Pszeniczne
warzone 15.11.10
Skład
- pszeniczny 2800g
- pilzneński 1300g
- lubelski granulat 30g
zacieranie
- 45°C - 15 min
- 55°C - 15 min
- 62°C - 40 min
- 72°C - 40 min
Gotowanie 60 min
- cały chmiel na początku
Wyszło 22l 12 blg zadane WPL 300
Rozlane 25.11.10 blg 3 , z dodatkiem 200g cukru
Myślę że wystarczyło by 20-25g chmielu
Piwo zajęło I miejsce w kategorii pszeniczne w II Konkursie Piw Domowych w Poznaniu
Leave a comment:
-
-
Taki udział wędzonego Steinbacha to nie będzie podwędzone, tylko uwędzone na maksa
Leave a comment:
-
-
Warka 180 podwędzane
warka 180 podwędzane warzona 13.10.10
skład
- pszeniczy 1100g
- wędzony steinbach 1250g
- marynka szyszka 30g
- lubelski szyszka 30g
zacieranie30/30
- 62°C 30 min
- 72 °C 30 min
Gotowanie 70 min
- 0' 30g marynka szyszka
- 55' 30g lubelski
wyszło około 22l 8 blg zadane W 34/70
dzisiaj rozlane po miesięcznej cichej , blg 3
Poszło do beczki , mam nadzieje że będzie do degustacji na Poznańskiej GiełdzieOstatnia zmiana dokonana przez anteks; 2010-11-16, 22:50.
Leave a comment:
-
-
warka 184 Stout
Warka 184 stout
wyszło jakieś 22l 15 blg zadane S-04
Leave a comment:
-
-
Warka 184
Warka 184 Stout
skład
- pilzneński 4000g
- monachijski 400g
- wędzony 200g
- pszeniczny 200g
- cararoma 200g
- pszenica palona 250g
- czekoladowy castlemalting 250g
- marynka granulat 40g
- lubelski granulat 30g
Zacieranie
- 72- 65 °C 120 min , słody palone dodane w 110 minucie
Gotowanie 70 min
- na początku marynka
- 60 ' lubelski
Leave a comment:
-
-
Warka 183
Warzona rano 04.11.10 w dniu wspaniałego meczu
Warka 183 Pucharowy Kolejorz
- pszeniczny 2800g
- pilzneński 1300g
- lubelski granulat 25g
Zacieranie
- 44 °C 15 min
- 55 °C okolo 1/3 zacieru do dekokcji
- 62°C 30 min
- gotowanie 10 min
- wlanie do zacieru głownego 72°C 45 min
Gotowanie 60 min
- cały chmiel na początku
wyszło 12°Blg około 20l ( fermentor bez podziałki ) zadane WLP 300
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedziPowinna na forum zaistnieć tabela, w której lewa kolumna "ile ubyło Blg', a prawa 'ile to jest % objętościowo'.
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek Wyświetlenie odpowiedziA mi Promash pokazał 8,25% wagowo i 10,45% objętościowo.
Ten wzór jest trochę niedokładny dla wyższych blg.
Ja używam takiego:
(OG-FG)/0,75, z tym że OG i FG nie w °blg tylko podane jako ciężar właściwy.
Ale dla arkusza to niewielki problem: 260/(260-blg) i jest "gravity".
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi4 dni burzliwej i do butelek?? To chyba rekord. Napisz jak będzie smakować.
Leave a comment:
-
-
warka 182
warka 182
skład
- pilzneński 7000g
- jakiś stary śrutowany 1000g
- marynka granulat 40g
- sladek granulat 100g
Zacieranie
62°C - 40 min
część słodu zagotowana i dodana do zacieru głównego
72°C 40 min
Gotowanie70 min
- 0' marynka
- 65' sladek
Wyszło około 46l 13 °Blg zadane gęstwą W34/70
Leave a comment:
-
Leave a comment: