Anteks piwowarzy
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziups... Promash podaje mi 8,1%, ale licząc na piechotę:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi(19,5-0,5) / 1,938 = 9,8
a skąd 10,5?
Ja używam takiego:
(OG-FG)/0,75, z tym że OG i FG nie w °blg tylko podane jako ciężar właściwy.
Ale dla arkusza to niewielki problem: 260/(260-blg) i jest "gravity".
Wracając do tematu: nie wiedziałem, że piwo może odfermentować do 0,5blg!
Kiedyś mi IPA odfermentowała z 15 do 1,5°blg i to już mi się wydawało nieprawdopodobne. A tu jeszcze o 1°blg więcej... Jak to możliwe?
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzie tam 8,1 - lajcikPierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek Wyświetlenie odpowiedziMi wyszło 10,5% + ew. z refermentacji. Oj... taki tam "lajcik".
(19,5-0,5) / 1,938 = 9,8
a skąd 10,5?
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzie tam 8,1 - lajcik
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk Wyświetlenie odpowiedziŁo matko strasznie niziutko - to będzie mocny tripel
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedziBo to mój tripel
zabutelkowany z dodatkiem 100g cukru , blg spadło do około 0,5 !!
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedziCzemu tak mało chmielu?
Tripla chmieli sie na aromat?
Pytam, bo mam zamiar uwarzyc Tripla na drożdżach Wyeast 1214 Abbey
zabutelkowany z dodatkiem 100g cukru , blg spadło do około 0,5 !!
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedziwarka 176 tripel warzona 08.09.10
skład
- pilzneński 5000g
- orkiszowy 300g
- carabelg 300g
- marynka granulat 20g
- saaz granulat 10g
- cukier 1000g
- 80 min w 70-65°C
- 0' marynka
- 45' saaz oraz cukier
Tripla chmieli sie na aromat?
Pytam, bo mam zamiar uwarzyc Tripla na drożdżach Wyeast 1214 Abbey
Leave a comment:
-
warka 178 Pszeniczne
Warka 178 Pszeniczne warzona 20.09.10
skład
- Pszeniczny 2800g
- Pilzneński 1300g
-Lubelski granulat 30g
Zacieranie
- 44°C 15 min
- 70-68°C - 70 min
Gotowanie 70 min
- cały chmiel na początku
zadana 3068 12 blg
dzisiaj przelana na cichą blg 3
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedziA czekolady nie dodawałeś?
Leave a comment:
-
-
Podstawka
Kolejny gadżecik z mojego browaru
Leave a comment:
-
-
warka 177 stout
177 stout czekoladowy 14.09.10 ( zainspirowana recepturą Czesa z książki Znakomite Piwa )
pilzneński 4000g
monachijski 400g
wędzony 200g
pszeniczny 200g
caramunich III 200g
jęczmień palony 250g
czekoladowy 200g
orkiszowy 200g
marynka granulat 50g
lubelski szyszka 30g
Zacieranie
68°C - 80 min
gotowanie 70 min
- 10' marynka
- 50' lubelski- zadane S-04 15blg 24 l
Leave a comment:
Leave a comment: