Anteks piwowarzy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • anteks
    replied
    Stout zabutelkowany z dodatkiem 100g , blg zeszło do 3

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Może to że cukier dosypywałem porcjami w trakcie burzliwej ?

    Leave a comment:


  • Stasiek
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
    ups... Promash podaje mi 8,1%, ale licząc na piechotę:
    A mi Promash pokazał 8,25% wagowo i 10,45% objętościowo.

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
    (19,5-0,5) / 1,938 = 9,8
    a skąd 10,5?
    Ten wzór jest trochę niedokładny dla wyższych blg.
    Ja używam takiego:
    (OG-FG)/0,75, z tym że OG i FG nie w °blg tylko podane jako ciężar właściwy.
    Ale dla arkusza to niewielki problem: 260/(260-blg) i jest "gravity".

    Wracając do tematu: nie wiedziałem, że piwo może odfermentować do 0,5blg!
    Kiedyś mi IPA odfermentowała z 15 do 1,5°blg i to już mi się wydawało nieprawdopodobne. A tu jeszcze o 1°blg więcej... Jak to możliwe?

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
    e tam 8,1 - lajcik
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek Wyświetlenie odpowiedzi
    Mi wyszło 10,5% + ew. z refermentacji. Oj... taki tam "lajcik".
    ups... Promash podaje mi 8,1%, ale licząc na piechotę:
    (19,5-0,5) / 1,938 = 9,8
    a skąd 10,5?

    Leave a comment:


  • Stasiek
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
    e tam 8,1 - lajcik
    Mi wyszło 10,5% + ew. z refermentacji. Oj... taki tam "lajcik".

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    e tam 8,1 - lajcik

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk Wyświetlenie odpowiedzi
    Ło matko strasznie niziutko - to będzie mocny tripel
    Kiler

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
    Bo to mój tripel
    zabutelkowany z dodatkiem 100g cukru , blg spadło do około 0,5 !!
    Ło matko strasznie niziutko - to będzie mocny tripel

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedzi
    Czemu tak mało chmielu?
    Tripla chmieli sie na aromat?

    Pytam, bo mam zamiar uwarzyc Tripla na drożdżach Wyeast 1214 Abbey
    Bo to mój tripel
    zabutelkowany z dodatkiem 100g cukru , blg spadło do około 0,5 !!

    Leave a comment:


  • Robert13
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
    warka 176 tripel warzona 08.09.10
    skład
    • pilzneński 5000g
    • orkiszowy 300g
    • carabelg 300g
    • marynka granulat 20g
    • saaz granulat 10g
    • cukier 1000g
    zacieranie
    • 80 min w 70-65°C
    Gotowanie 60 min
    • 0' marynka
    • 45' saaz oraz cukier
    Wyszło około 23l 19,5 blg. Zadane THG
    Czemu tak mało chmielu?
    Tripla chmieli sie na aromat?

    Pytam, bo mam zamiar uwarzyc Tripla na drożdżach Wyeast 1214 Abbey

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    warka 178 Pszeniczne

    Warka 178 Pszeniczne warzona 20.09.10
    skład
    - Pszeniczny 2800g
    - Pilzneński 1300g
    -Lubelski granulat 30g

    Zacieranie
    - 44°C 15 min
    - 70-68°C - 70 min

    Gotowanie 70 min
    - cały chmiel na początku
    zadana 3068 12 blg
    dzisiaj przelana na cichą blg 3

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
    A czekolady nie dodawałeś?
    Czytałem

    Leave a comment:


  • e-prezes
    replied
    Re: warka 177 stout

    A czekolady nie dodawałeś?

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Podstawka

    Kolejny gadżecik z mojego browaru

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    warka 177 stout

    177 stout czekoladowy 14.09.10 ( zainspirowana recepturą Czesa z książki Znakomite Piwa )
    pilzneński 4000g
    monachijski 400g
    wędzony 200g
    pszeniczny 200g
    caramunich III 200g
    jęczmień palony 250g
    czekoladowy 200g
    orkiszowy 200g
    marynka granulat 50g
    lubelski szyszka 30g
    Zacieranie
    68°C - 80 min

    gotowanie 70 min
    - 10' marynka
    - 50' lubelski
    • zadane S-04 15blg 24 l

    Leave a comment:

Przetwarzanie...