Tylko proszę bez fałszywej skromności. Nawet Kopyr to kiedyś dawno docenił. Tempo jest zajeb..... No i tempo udzielanych odpowiedzi również. Dzięki.
Jeśli mógłbyś cokolwiek dodać w tym temacie to będę wdzięczny
Twój fan
Anteks piwowarzy
Collapse
X
-
NEIPY chyba nie warzyłem a tempo warzenia warek to nie takie duże jeśli weźmiemy pod uwagę prawie 19lat warzenia
Leave a comment:
-
-
Anteks,
Z racji tego, że nie śledziłem pilnie Twoich wszystkich warek zapytam, czy warzyłeś piwo w stylu NEIPA. Jeżeli tak, to z góry przepraszam za brak czujności. W związku z tym mam pytanie: które drożdże byś polecił. Niedługo będę robił Nepię i myślę o Lallemand American East Coast New England (raczej rzadko ktokolwiek je poleca) . Co o tym sądzisz? Albo zapytam od razu konkretnie: czy masz jakiś flagowy przepis na NEIPA? Chodzi mi o dobór słodów, chmieli (wraz z etapem na którym się je zadaje), drożdży i nie tylko. Internet podaje skrajnie różne przepisy i zaczynam się w tym gubić, więc wolę opierać się na praktyku takim jak Ty. Nie jestem doświadczonym piwowarem w związku z czym prosiłbym o "łopatologiczne" opisanie tej kwestii
P.S - Podziwiam Twoje tempo i inwencję dotyczącą z ilości produkowanych warek
Leave a comment:
-
-
Warka 364
Pilzneński 5kg
pszeniczny 0,5kg
S04 2p (Kończył sie termin)
Marynka 30g
Loral 90g ( trochę starawy)
Zacieranie 70min 67'C
Gotowanie 60min
0' Marynka 30g
w chłodzeniu Loral 90g
1 Photo
Leave a comment:
-
-
Warka 363 Porter 30.12.21
Monachijski 10kg
Karmel ciemny 250g
Jęczmień palony 250g
Aromatyczny 250g
Carabelge 250g
Special X 250g
Barwiący 250g
Ekstrakt barwiący 100g
Marynka 30g
Lubelski 30g
Gęstwa W34/70
Zacieranie
Monachijski 5kg 67'C 90min wyszło ok 20l 14blg
2 zacieranie w brzeczce 120min 67'C pozostałe słody
Palony i barwiący dodane 20min przed końcem
Gotowanie 90min
60 minMarynka
15min Lubelski
Wyszło 26l 22blg, jakieś 2l w osadach zostało w garnku
Leave a comment:
-
-
warka 342 Pils
Plizneński IREKS 5,5kg
Marynka 30g
Saaz 60g
Zacieranie z przygodami w Royalu. Przed warzeniem wszystko sprawdzone, podczas zacierania pompa odmówiła współpracy(nawet lampka na włączniku zgasła) Zrobione obejście i podłączona do kranu inna pompka. Po warzeniu i umyciu gara pompka działa
Zacieranie 90min
67'C 90min
Gotowanie 90min
Marynka 30g 60'
Saaz 20g 60min
saaz 20g 30'
Saaz 20g 5 min
Wyszło 22l 13blg
zadrożdzone W34/70
Leave a comment:
-
-
Panowie yavo i anteks
Dzięki za informacje zwrotne, wiem co mam teraz dalej robić
Leave a comment:
-
-
AD1 Nie robię
AD2 zależy od sprzętu,w kociołkach automatycznych przy wiekszym zasypie robi sie problem
Leave a comment:
-
-
Ad 1) Ja odkąd robię próbę, nie mam z nią problemu, nawet przy płatkach;
Ad 2) Nie jest.
Leave a comment:
-
-
Witam;
Mam dwa pytania:
1. czy nie było problemów podczas zacierania z uzyskaniem negatywnej próby jodanowej ze względu na użycie błyskawicznych płatków owsianych (ktoś o czymś takim pisał w jednym z wątków, że w ogóle nie udało się uzyskać negatywnej próby)?
2. czy filtracja zacieru ze względu na płatki owsiane nie jest utrudniona?
Leave a comment:
-
Leave a comment: