Anteks piwowarzy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • piotrher1
    replied
    Tylko proszę bez fałszywej skromności. Nawet Kopyr to kiedyś dawno docenił. Tempo jest zajeb..... No i tempo udzielanych odpowiedzi również. Dzięki.
    Jeśli mógłbyś cokolwiek dodać w tym temacie to będę wdzięczny
    Twój fan

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    NEIPY chyba nie warzyłem a tempo warzenia warek to nie takie duże jeśli weźmiemy pod uwagę prawie 19lat warzenia

    Leave a comment:


  • piotrher1
    replied
    Anteks,
    Z racji tego, że nie śledziłem pilnie Twoich wszystkich warek zapytam, czy warzyłeś piwo w stylu NEIPA. Jeżeli tak, to z góry przepraszam za brak czujności. W związku z tym mam pytanie: które drożdże byś polecił. Niedługo będę robił Nepię i myślę o Lallemand American East Coast New England (raczej rzadko ktokolwiek je poleca) . Co o tym sądzisz? Albo zapytam od razu konkretnie: czy masz jakiś flagowy przepis na NEIPA? Chodzi mi o dobór słodów, chmieli (wraz z etapem na którym się je zadaje), drożdży i nie tylko. Internet podaje skrajnie różne przepisy i zaczynam się w tym gubić, więc wolę opierać się na praktyku takim jak Ty. Nie jestem doświadczonym piwowarem w związku z czym prosiłbym o "łopatologiczne" opisanie tej kwestii
    P.S - Podziwiam Twoje tempo i inwencję dotyczącą z ilości produkowanych warek

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Warka 364

    Pilzneński 5kg

    pszeniczny 0,5kg

    S04 2p (Kończył sie termin)

    Marynka 30g

    Loral 90g ( trochę starawy)


    Zacieranie 70min 67'C



    Gotowanie 60min

    0' Marynka 30g

    w chłodzeniu Loral 90g

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Warka 363 Porter 30.12.21

    Monachijski 10kg

    Karmel ciemny 250g

    Jęczmień palony 250g

    Aromatyczny 250g

    Carabelge 250g

    Special X 250g

    Barwiący 250g

    Ekstrakt barwiący 100g

    Marynka 30g

    Lubelski 30g

    Gęstwa W34/70



    Zacieranie

    Monachijski 5kg 67'C 90min wyszło ok 20l 14blg

    2 zacieranie w brzeczce 120min 67'C pozostałe słody

    Palony i barwiący dodane 20min przed końcem



    Gotowanie 90min

    60 minMarynka

    15min Lubelski

    Wyszło 26l 22blg, jakieś 2l w osadach zostało w garnku

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Gratulacje!

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    20 warek rocznie nieźle!

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    dzisiaj mija 18 lat odkąd zacząłem warzyc piwo
    Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2021-10-04, 18:47.

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    warka 358

    Pilzneński 5kg

    Iunga 20g

    Vermhelo 50g

    zacieranie Royal

    67'C 60min

    78'C 10 min

    gotowanie 60'

    60min Iunga

    w chłodzeniu Vermhelo

    zadrożdzone Voss kvejk

    Fermentacja pod ciśnieniem
    Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2021-08-17, 15:07.

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    warka 342 Pils

    Plizneński IREKS 5,5kg
    Marynka 30g
    Saaz 60g

    Zacieranie z przygodami w Royalu. Przed warzeniem wszystko sprawdzone, podczas zacierania pompa odmówiła współpracy(nawet lampka na włączniku zgasła) Zrobione obejście i podłączona do kranu inna pompka. Po warzeniu i umyciu gara pompka działa

    Zacieranie 90min
    67'C 90min
    Gotowanie 90min

    Marynka 30g 60'
    Saaz 20g 60min
    saaz 20g 30'
    Saaz 20g 5 min

    Wyszło 22l 13blg

    zadrożdzone W34/70

    Leave a comment:


  • piotrher1
    replied
    Panowie yavo i anteks
    Dzięki za informacje zwrotne, wiem co mam teraz dalej robić

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    AD1 Nie robię
    AD2 zależy od sprzętu,w kociołkach automatycznych przy wiekszym zasypie robi sie problem

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Ad 1) Ja odkąd robię próbę, nie mam z nią problemu, nawet przy płatkach;
    Ad 2) Nie jest.

    Leave a comment:


  • piotrher1
    replied
    Witam;
    Mam dwa pytania:
    1. czy nie było problemów podczas zacierania z uzyskaniem negatywnej próby jodanowej ze względu na użycie błyskawicznych płatków owsianych (ktoś o czymś takim pisał w jednym z wątków, że w ogóle nie udało się uzyskać negatywnej próby)?
    2. czy filtracja zacieru ze względu na płatki owsiane nie jest utrudniona?

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    warka 340 Milk stout

    skład
    Pale Ale 4kg
    Special W 0,5kg
    Płatki Owsiane 0,5kg
    Pale chocolade 0,3kg
    carafa 0,3kg
    Laktoza 0,5kg
    Iunga 40g

    Zacieranie
    68'C 40min
    20'C 20min
    78'C 10min

    Gotowanie 60min

    Iunga 60' 40g
    Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2021-01-31, 15:19.

    Leave a comment:

Przetwarzanie...