Anteks piwowarzy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10768

    warka 120 porter

    warka 120 porter
    skład
    • wiedeński 3000g
    • monachijski 2000g
    • pilzneński 1000g
    • karmel jasny 500b
    • biscut 200g
    • jęczmień palony 200g
    • ekstrakt bursztynowy 1,7kg

    zacieranie w lodówce turystycznej 120 min 70-65°C
    teraz filtracja
    mam w planie dać
    • 20 g szyszka marynka na początku
    • 30g szyszka lubelski 10 min przed końcem gotowania

    wyliczyłem że to jakieś 34 IBU
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10768

      warka 120 porter

      warka 120 porter
      gotowane 60 min
      • na początku marynka 20g
      • 10 min przed końcem gotowania 30g lubelski oraz ekstrakt

      zamiast Ekstraktu Bursztynowego dałem Ciemny 1,7 kg
      wyszło 23l 21 blg
      zadane 2206
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10768

        warka 118

        warka 118 pils 28.01.09 przelana na cichą blg spadło do 4
        Last edited by anteks; 2009-01-30, 13:53.
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10768

          warka 121 pils

          warka 121 pils nie wiem co mnie podkusiło
          skład
          • pilzneński 6000g
          • carahell 300g

          zacieranie
          1. 55°C wsypane słody
          2. część zacieru do dekocji 62°C 15 min
          3. --72°C 15 min
          4. --gotowanie 15 min
          5. wlanie do zacieru głównego 62°C
          6. --część do dekocji 72°C - 15min
          7. --gotowanie 15 min
          8. dodanie do zacieru głwnego 72°C -30 min

          teraz filtracja
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10768

            warka 121 pils

            warka 121 pils c.d.
            gotowanie90 min
            • na początku 40g marynka
            • 45 min -30g lubelski szyszka
            • w studzeniu 40g lubelski szyszka

            wyszło 41l 12 blg zadane 2206
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • mwa
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2003.01
              • 5071

              Fajną masz wydajność. Jak doszłeś do takiej wprawy?
              Pozdrawiam Cię !!!!

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                Hmmm... wydajność, rzekłabym, bezczelna

                Mi z 5 kg wychodzi jakieś 27 litrów 12 blg Zatem z 6,3 kg porażająco mało by wyszło w tym porównaniu.
                Last edited by Marusia; 2009-02-03, 22:49.
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • mwa
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2003.01
                  • 5071

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                  Hmmm... wydajność, rzekłabym, bezczelna

                  Mi z 5 kg wychodzi jakieś 27 litrów 12 blg Zatem z 6,3 kg porażająco mało by wyszło w tym porównaniu.
                  Norma to 20l o12Blg z 4 kg, porównując 40 l trza by było 8kg, a tu tylko 6,3kg
                  Pozdrawiam Cię !!!!

                  Comment

                  • anteks
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛
                    • 2003.08
                    • 10768

                    może to podwójna dekokcja
                    Mniej książków więcej piwa

                    Comment

                    • anteks
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10768

                      warka 122 pszeniczne

                      warka 122 WES pszeniczne
                      nachmielony ekstrakt WES Pszeniczne 1,7kg
                      drożdże WB-06
                      wyszło 12l 12 blg
                      Mniej książków więcej piwa

                      Comment

                      • anteks
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛
                        • 2003.08
                        • 10768

                        warka 115 pils

                        warka 115 pils rozlana do butelek i kega 10l blg spadło do 4
                        Last edited by anteks; 2009-02-08, 15:43.
                        Mniej książków więcej piwa

                        Comment

                        • anteks
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛
                          • 2003.08
                          • 10768

                          warka 123 pszeniczne -podwójna dekokcja

                          warka 123 pszeniczne
                          skład
                          • pilzneński 1000g
                          • pszeniczny 2000g
                          • lubelski szyszka 20g

                          zacieranie
                          • wsypane słody - 55°C
                          • 1/3 gęstego zacieru podgrzana do 70°C -15 min
                          • gotowanie 15 min
                          • wslanie do kadzi głównej i ustalenie temp na 64°C
                          • 1/3 gęstego zacieru gotowana 20 min
                          • wlanie do kadzi głónej i ustalenie temp 75°C
                          • przerwa 20 min

                          gotowanie 80 min
                          • cały chmiel - 20 g lubelszkiego szyszka na początku

                          wyszło 19l 11,5 blg zadane starterem z 1/3 saszetki świeżych drożdży 3068
                          Mniej książków więcej piwa

                          Comment

                          • anteks
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛
                            • 2003.08
                            • 10768

                            warka 116 miodowe

                            warka 116 miodowe zabutelkowana 03.02.09
                            dzisiaj testowo otwarta gaz jeszcze słaby, w smaku i zapachu wyczuwalny miód
                            Mniej książków więcej piwa

                            Comment

                            • anteks
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛
                              • 2003.08
                              • 10768

                              warka 118 pils

                              warka 118 pils rozlana cukier 4g/l , blg końcowe 3
                              Mniej książków więcej piwa

                              Comment

                              • anteks
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛
                                • 2003.08
                                • 10768

                                warka 123 pszeniczne

                                warka 123 pszeniczne zabutelkowana blg zeszło do 2,5 cukier 8,5g/l
                                Last edited by anteks; 2009-02-20, 21:30.
                                Mniej książków więcej piwa

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X