Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
Wyświetlenie odpowiedzi
Anteks piwowarzy
Collapse
X
-
warka 151 Pils
warka 151 pils warzona 19.01.10
skład- pilzneński 8000g
- marynka szyszka 50
- Hallertau Hersbruecker szyszka 60g
- wsypane słody temp ustalona na 62°C
- 7l do dekokcji 72 °C - 15 min
- gotowanie przez 15 min
- wlanie do zacieru głównego 72°c - 15 min
- podgrzanie do 78 °C - filtracja
- na początku Maryna
- po 55 min Hallertau Hersbruecker
- Teraz studzenie
Leave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks Wyświetlenie odpowiedziCzy przetrzymywanie długo zacieru w 55 stopniach nie ma negatywnego wpływu na pianę?
Pytam, bo z lektury tekstów w internecie wyciągnąłem takie wnioski i mam wątpliwości.
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziTo raczej nie dotyczy dekokcji dwuwarowej - to w końcu najbardziej tradycyjna metoda zacierania na kontynencie (z tych nadal żywych).
Leave a comment:
-
-
To raczej nie dotyczy dekokcji dwuwarowej - to w końcu najbardziej tradycyjna metoda zacierania na kontynencie (z tych nadal żywych).
Leave a comment:
-
-
Czy przetrzymywanie długo zacieru w 55 stopniach nie ma negatywnego wpływu na pianę?
Pytam, bo z lektury tekstów w internecie wyciągnąłem takie wnioski i mam wątpliwości.
Leave a comment:
-
-
150 pils
warka 150 pils
zacieranie
- wsypane słody temp 55°C - około 1/3 do dekokcji
- 72°C 15 min
- gotowanie 15 min
- wlanie do zacieru głównego 62°C
- około 1/4 do dekokcji - gotowanie 15 min
- wlanie do zacieru głównego 72° - 30 min
- na początku 100g Lubelski szyszka
- 20 min przed końcem 50g Lubelski szyszka
Leave a comment:
-
150 pils
warka 150 Pils
skład- pilzneński - 8000g
- lubelski- 150g
teraz zacieranie -tradycyjnie dekokcyjne
Leave a comment:
-
koniec roku czas inwentury
różnych słodów w magazynie około 190kg
chmielu ponad 2 kg
do lata spokojnie wystarczy
Leave a comment:
-
-
Warka 149 pils
warka 149 pils warzony dekokcyjnie
skład
- pilzneński 8200g
- melanoidowy 100g
- Hallertau Hersbruecker 100g
- Lubelski 50g
- słody wsypane do wody temp ustalona na 62°C 15 min
- około 1/3 do dekokcji 72°C -15 min
- gotowanie 10 min
- wlanie do zacieru głównego temp 72°C - 30 min
- na początku Hallertau Hersbruecker 100g
- po 55 min Lubelski
Leave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziDajesz tylko 4g/l standardowo, czy obawiasz się że zejdzie nieco z tych 5blg?
Ilość cukru liczyłem kalkulatorem i wyszło mi 5g/l , ale zauważyłem że podaje on większe ilości więc dałem 4g/l
Leave a comment:
-
Leave a comment: