Anteks piwowarzy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
    warka 151 pils warzona 19.01.10
    wyszło 50l i troche ponad 12 blg

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    warka 151 Pils

    warka 151 pils warzona 19.01.10
    skład
    • pilzneński 8000g
    • marynka szyszka 50
    • Hallertau Hersbruecker szyszka 60g
    Zacieranie
    • wsypane słody temp ustalona na 62°C
    • 7l do dekokcji 72 °C - 15 min
    • gotowanie przez 15 min
    • wlanie do zacieru głównego 72°c - 15 min
    • podgrzanie do 78 °C - filtracja
    Gotowanie 70 min
    • na początku Maryna
    • po 55 min Hallertau Hersbruecker
    teraz się studzi
    • Teraz studzenie

    Leave a comment:


  • mareks
    replied
    dzieki

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks Wyświetlenie odpowiedzi
    Czy przetrzymywanie długo zacieru w 55 stopniach nie ma negatywnego wpływu na pianę?

    Pytam, bo z lektury tekstów w internecie wyciągnąłem takie wnioski i mam wątpliwości.
    nie zauważyłem problemów z pianą

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    chłodnica zanurzeniowa
    Attached Files

    Leave a comment:


  • mareks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
    To raczej nie dotyczy dekokcji dwuwarowej - to w końcu najbardziej tradycyjna metoda zacierania na kontynencie (z tych nadal żywych).
    Dlatego pytam większych speców.

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    To raczej nie dotyczy dekokcji dwuwarowej - to w końcu najbardziej tradycyjna metoda zacierania na kontynencie (z tych nadal żywych).

    Leave a comment:


  • mareks
    replied
    Czy przetrzymywanie długo zacieru w 55 stopniach nie ma negatywnego wpływu na pianę?

    Pytam, bo z lektury tekstów w internecie wyciągnąłem takie wnioski i mam wątpliwości.

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    150 pils

    warka 150 pils

    zacieranie
    • wsypane słody temp 55°C - około 1/3 do dekokcji
    • 72­°C 15 min
    • gotowanie 15 min
    • wlanie do zacieru głównego 62°C
    • około 1/4 do dekokcji - gotowanie 15 min
    • wlanie do zacieru głównego 72° - 30 min
    Gotowanie 90 min
    • na początku 100g Lubelski szyszka
    • 20 min przed końcem 50g Lubelski szyszka
    Wyszło 48l 12 blg , zadane W34/70

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    150 pils

    warka 150 Pils
    skład
    • pilzneński - 8000g
    • lubelski- 150g

    teraz zacieranie -tradycyjnie dekokcyjne

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    warka 149 pils

    Warka 149 Pils przelana na cicha blg 3

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    koniec roku czas inwentury
    różnych słodów w magazynie około 190kg
    chmielu ponad 2 kg
    do lata spokojnie wystarczy

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Warka 149 pils

    warka 149 pils warzony dekokcyjnie
    skład
    • pilzneński 8200g
    • melanoidowy 100g
    • Hallertau Hersbruecker 100g
    • Lubelski 50g
    zacieranie
    • słody wsypane do wody temp ustalona na 62°C 15 min
    • około 1/3 do dekokcji 72°C -15 min
    • gotowanie 10 min
    • wlanie do zacieru głównego temp 72°C - 30 min
    gotowanie 70 min
    • na początku Hallertau Hersbruecker 100g
    • po 55 min Lubelski
    wyszło 45l 12 blg zadane W34/70

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    warka 144 pils

    warka 144 pils 2 część warki ( 20 l )poszła do kega cukru 3g/l , blg nie mierzyłem
    Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2009-12-12, 22:05.

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
    Dajesz tylko 4g/l standardowo, czy obawiasz się że zejdzie nieco z tych 5blg?
    przepraszam nastąpić pomyłem zeszło do 4blg
    Ilość cukru liczyłem kalkulatorem i wyszło mi 5g/l , ale zauważyłem że podaje on większe ilości więc dałem 4g/l

    Leave a comment:

Przetwarzanie...