Anteks piwowarzy
Collapse
X
-
147 pszeniczniak klasztorny
147 Pszeniczniak Klasztorny przelany na cichą blg spadło do około 2Leave a comment:
-
148 Pszeniczne
Warka 148 pszeniczne cd
gotowanie
- cały chmiel na początku
cały proces warzenia zajął mi około 5 godzLeave a comment:
-
148 Pszeniczne
warka 148 pszeniczne miało być bez udziwnień i jest , bo moim zdaniem udziwnieniem było by warzenie pszeniczniaka bez dekokcji
skład
- pszeniczny 3000g
- pilzneński 2000g
- lubelski 30g
- wsypane do wody 55°C , około 1/3 do dekokcji
- 70 °C - 15 min , gotowanie 15 min
- w tym czasie zacier główny ostygł do 40°C , wlanie dekoktu i ustalenie temp na 62°C
- około 1/3 do dekokcji , gotowanie 15 min
- wlanie do zacieru głównego , ustalenie temp na 72°C
Leave a comment:
-
wczoraj naśrutowane słody , jutro 148 pszenica na 3068
ale chyba bez udziwnień z dekokcjąLeave a comment:
-
Oj będzie się działo coś czuję Jak co drugi wytoczy takie ciężkie działa to na starcie degustacji lud będzie leżał pokotemLeave a comment:
-
Nie no, spoko - napisałam przecież, co Belgian Abbey zrobiły z moim triplem. Na przyszłorocznej giełdzie w Cieszynie będę tym zabijaćLeave a comment:
-
Marusia nie strasz mój dubbel zjechał z 16 do 2 na B.Abbey, ale chyba one tak mają bo wszystkie następne też tak głęboko odfermentowująLeave a comment:
-
Właśnie zmierzyłam blg w swoim triplu - zeszło z 20 na 3,5 W smaku delicje, ale po oblizaniu łyżki już ma się szum w głowieLeave a comment:
-
dziwnie gorzkie , może sie uleży ( na razie pijalne i kopie )Leave a comment:
-
A jak w smaku? Takie wysokie odfermentowanie z wysokiego blg zazwyczaj wskazuje na dzikie drożdże - ja miałam takiego belga, z 17,5 zszedł do 1,5 - pięknie pachniał, klasztorniakowo, smakował tez dobrze, tylko, że jak lambicLast edited by Marusia; 2009-11-22, 08:28.Leave a comment:
-
142 Dubel
warka 142 Dubel rozlana z dodatkiem cukru 5g/l
Blg spadło do 1Leave a comment:
-
Leave a comment: