Anteks piwowarzy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • anteks
    replied
    warka 148 Pszeniczne przelane na cichą blg spadło do 2

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    pojawiły się nowe otwieracze z Browaru Anteks nr kat . BAO-02 oraz BAO-03
    Last edited by anteks; 2009-12-02, 22:30.

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    147 pszeniczniak klasztorny

    147 Pszeniczniak Klasztorny przelany na cichą blg spadło do około 2

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    148 Pszeniczne

    Warka 148 pszeniczne cd

    gotowanie
    • cały chmiel na początku
    wyszło około 29l 11 blg zadane 3068
    cały proces warzenia zajął mi około 5 godz

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    148 Pszeniczne

    warka 148 pszeniczne miało być bez udziwnień i jest , bo moim zdaniem udziwnieniem było by warzenie pszeniczniaka bez dekokcji
    skład
    • pszeniczny 3000g
    • pilzneński 2000g
    • lubelski 30g
    zacieranie
    • wsypane do wody 55°C , około 1/3 do dekokcji
    • 70 °C - 15 min , gotowanie 15 min
    • w tym czasie zacier główny ostygł do 40°C , wlanie dekoktu i ustalenie temp na 62°C
    • około 1/3 do dekokcji , gotowanie 15 min
    • wlanie do zacieru głównego , ustalenie temp na 72°C

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    wczoraj naśrutowane słody , jutro 148 pszenica na 3068
    ale chyba bez udziwnień z dekokcją

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    będzie II Masakra Cieszyńska Triplem

    Leave a comment:


  • przemo70
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
    Nie no, spoko - napisałam przecież, co Belgian Abbey zrobiły z moim triplem. Na przyszłorocznej giełdzie w Cieszynie będę tym zabijać
    Oj będzie się działo coś czuję Jak co drugi wytoczy takie ciężkie działa to na starcie degustacji lud będzie leżał pokotem

    Leave a comment:


  • Marusia
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemo70
    Marusia nie strasz mój dubbel zjechał z 16 do 2 na B.Abbey, ale chyba one tak mają bo wszystkie następne też tak głęboko odfermentowują
    Nie no, spoko - napisałam przecież, co Belgian Abbey zrobiły z moim triplem. Na przyszłorocznej giełdzie w Cieszynie będę tym zabijać

    Leave a comment:


  • przemo70
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
    A jak w smaku? Takie wysokie odfermentowanie z wysokiego blg zazwyczaj wskazuje na dzikie drożdże - ja miałam takiego belga, z 17,5 zszedł do 1,5 - pięknie pachniał, klasztorniakowo, smakował tez dobrze, tylko, że jak lambic
    Marusia nie strasz mój dubbel zjechał z 16 do 2 na B.Abbey, ale chyba one tak mają bo wszystkie następne też tak głęboko odfermentowują

    Leave a comment:


  • Marusia
    replied
    Właśnie zmierzyłam blg w swoim triplu - zeszło z 20 na 3,5 W smaku delicje, ale po oblizaniu łyżki już ma się szum w głowie

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia





    A jak w smaku? Takie wysokie odfermentowanie z wysokiego blg zazwyczaj wskazuje na dzikie drożdże - ja miałam takiego belga, z 17,5 zszedł do 1,5 - pięknie pachniał, klasztorniakowo, smakował tez dobrze, tylko, że jak lambic
    dziwnie gorzkie , może sie uleży ( na razie pijalne i kopie )

    Leave a comment:


  • Marusia
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
    dupa nie stefany zamiast 3068 dałem THG
    będzie pszenica klasztorna
    Wyszło 35l 12 blg
    Dobre Przywieź koniecznie, ciekawa jestem efektu



    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
    warka 142 Dubel rozlana z dodatkiem cukru 5g/l
    Blg spadło do 1
    A jak w smaku? Takie wysokie odfermentowanie z wysokiego blg zazwyczaj wskazuje na dzikie drożdże - ja miałam takiego belga, z 17,5 zszedł do 1,5 - pięknie pachniał, klasztorniakowo, smakował tez dobrze, tylko, że jak lambic
    Last edited by Marusia; 2009-11-22, 08:28.

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    142 Dubel

    warka 142 Dubel rozlana z dodatkiem cukru 5g/l
    Blg spadło do 1

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
    A tego ostatniego pszeniczniaka ile Ci wyszło? Dałeś Stefany?
    dupa nie stefany zamiast 3068 dałem THG
    będzie pszenica klasztorna
    Wyszło 35l 12 blg

    Leave a comment:

Przetwarzanie...