Anteks piwowarzy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Seta
    replied
    Dajesz tylko 4g/l standardowo, czy obawiasz się że zejdzie nieco z tych 5blg?

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    warka 144 pils

    warka 144 pils zabutelkowana z dodatkiem cukru 4g/l , blg spadło do 5

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemo70 Wyświetlenie odpowiedzi
    Smakowało smakowało
    zamiast imprezować siedzisz przy kompie
    Tego kega otwarłem .

    Leave a comment:


  • przemo70
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
    warka 146 pszenica



    chyba smakowało , bo piwo zajęło 4 miejsce ,było też do publicznej degustacji z kega
    Smakowało smakowało

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    warka 146 pszenica
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
    4 dni burzliwej i do butelek?? To chyba rekord. Napisz jak będzie smakować.
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
    fakt odfermentowało ładnie , a nawet jak na mnie super .
    Poszło w butelki i kega i prawdopodobnie bedzie do spróbowania na Gieldzie
    chyba smakowało , bo piwo zajęło 4 miejsce ,było też do publicznej degustacji z kega
    Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2009-12-05, 21:29.

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    warka 148 Pszeniczne przelane na cichą blg spadło do 2

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    pojawiły się nowe otwieracze z Browaru Anteks nr kat . BAO-02 oraz BAO-03
    Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2009-12-02, 22:30.

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    147 pszeniczniak klasztorny

    147 Pszeniczniak Klasztorny przelany na cichą blg spadło do około 2

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    148 Pszeniczne

    Warka 148 pszeniczne cd

    gotowanie
    • cały chmiel na początku
    wyszło około 29l 11 blg zadane 3068
    cały proces warzenia zajął mi około 5 godz

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    148 Pszeniczne

    warka 148 pszeniczne miało być bez udziwnień i jest , bo moim zdaniem udziwnieniem było by warzenie pszeniczniaka bez dekokcji
    skład
    • pszeniczny 3000g
    • pilzneński 2000g
    • lubelski 30g
    zacieranie
    • wsypane do wody 55°C , około 1/3 do dekokcji
    • 70 °C - 15 min , gotowanie 15 min
    • w tym czasie zacier główny ostygł do 40°C , wlanie dekoktu i ustalenie temp na 62°C
    • około 1/3 do dekokcji , gotowanie 15 min
    • wlanie do zacieru głównego , ustalenie temp na 72°C

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    wczoraj naśrutowane słody , jutro 148 pszenica na 3068
    ale chyba bez udziwnień z dekokcją

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    będzie II Masakra Cieszyńska Triplem

    Leave a comment:


  • przemo70
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
    Nie no, spoko - napisałam przecież, co Belgian Abbey zrobiły z moim triplem. Na przyszłorocznej giełdzie w Cieszynie będę tym zabijać
    Oj będzie się działo coś czuję Jak co drugi wytoczy takie ciężkie działa to na starcie degustacji lud będzie leżał pokotem

    Leave a comment:


  • Marusia
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemo70 Wyświetlenie odpowiedzi
    Marusia nie strasz mój dubbel zjechał z 16 do 2 na B.Abbey, ale chyba one tak mają bo wszystkie następne też tak głęboko odfermentowują
    Nie no, spoko - napisałam przecież, co Belgian Abbey zrobiły z moim triplem. Na przyszłorocznej giełdzie w Cieszynie będę tym zabijać

    Leave a comment:


  • przemo70
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
    A jak w smaku? Takie wysokie odfermentowanie z wysokiego blg zazwyczaj wskazuje na dzikie drożdże - ja miałam takiego belga, z 17,5 zszedł do 1,5 - pięknie pachniał, klasztorniakowo, smakował tez dobrze, tylko, że jak lambic
    Marusia nie strasz mój dubbel zjechał z 16 do 2 na B.Abbey, ale chyba one tak mają bo wszystkie następne też tak głęboko odfermentowują

    Leave a comment:

Przetwarzanie...