Anteks piwowarzy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10780

    warka 132 Pils

    warka 132 pils warzona 13.05.09
    skład
    • pilzneński 6200g
    • monachijski 1000g
    • carapils 300g
    • zakwaszający 200g
    • marynka szyszka 50g
    • lubelski szyszka 70g

    zacieranie
    • 62°C 40 min
    • 72°C - 40 min

    gotowanie 80 min
    • na początku marynka
    • lubelski 15 min przed końcem gotowania

    wyszło 46l 10,5 blg zadane saflagerami ,
    przelane na cichą blg 4
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10780

      warka 132 pils

      fermentacja w lodówce temp około 10­C
      Attached Files
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • hasintus
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2006.07
        • 850

        Ale zajebiaszcza lodówa !
        U mnie niestety wchodzi tylko jeden fermentor a temp. nieprzekracza 8 C i przeważnie oscyluje wokół 5 C. Przymierzam się do podłączenia osobnego termostatu.

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10780

          dzisiaj powstała warka 134 Grodzisz warzona wspólnie z uczenniczami Liceum w Grodzisku Wlkp
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10780

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
            dzisiaj warka 134 Grodzisz w
            sorki warka 135 , 134 to mój grodzisz warzony samodzielnie w zeszłym tygodniu
            Last edited by anteks; 2009-06-09, 21:18.
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • przemo70
              † 1970-2019 Piwosz w Raju
              • 2007.05
              • 1501

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
              fermentacja w lodówce temp około 10­C
              Jak Ci nie wstyd żonie Amike zawinąłeś brzydalu
              Save water, drink beer ...

              http://www.parowozy.com.pl/
              http://www.kamery.wolsztyn.pl/
              https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

              Comment

              • mwa
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2003.01
                • 5071

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                dzisiaj powstała warka 134 Grodzisz warzona wspólnie z uczenniczami Liceum w Grodzisku Wlkp
                Masz etat nauczyciela? Gdzie to warzono w szkole?
                Pozdrawiam Cię !!!!

                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10780

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemo70 Wyświetlenie odpowiedzi
                  Jak Ci nie wstyd żonie Amike zawinąłeś brzydalu
                  dostała nową
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • anteks
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2003.08
                    • 10780

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedzi
                    Masz etat nauczyciela? Gdzie to warzono w szkole?
                    nie mam etatu , warzenie odbyło się u mnie na podwórku , w trakcie warzenie była straszna burza
                    Warzenie odbyło się w ramach jakiegoś progamu realizowanego przez te dziewczyny a dotyczy on Piwa Grodziskiego> Zwiedzały już grodziskie browary , zapoznały się z kolekcją kol. Mariana Bochyńskiego a na koniec wspólnie warzyliśmy Grodzisza
                    Mniej książków więcej piwa

                    Comment

                    • anteks
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10780

                      warka 133 Pszeniczne

                      warka 133 pszeniczne
                      skład
                      • pilzneński 3500g
                      • pszeniczny 3000g
                      • pszeniczny ciemny 500g
                      • lubelski szyszka 50g

                      zacieranie
                      • 55°C wsypane słody
                      • 7l podgrzane do 70°C - 15 min przerwy -gotowanie 15 min
                      • wlanie do zacieru głównego 64°C
                      • odlanie 7l gęstego zacieru i gotowanie 30 min
                      • wlane do zacieru głównego temp 74°C 30 min przerwy

                      gotowanie 60 min , cały chmiel na początku
                      wyszło 45l 11 blg zadane świeżymi drożdżami 3068

                      fermentacja w temp 17-19°C
                      zabutelkowane 2.06.09 i 3.06.09 z dodatkiem 8,7g/l cukru blg spadło do 3
                      Mniej książków więcej piwa

                      Comment

                      • anteks
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2003.08
                        • 10780

                        warka 134 Grodzisz

                        warka 134 Grodzisz 02.06.09
                        skład
                        • wędzony weyermann 2000g
                        • pszeniczny 3000g
                        • wędzony od Gerdzia 500g
                        • lubelski szyszka 80g

                        zacieranie
                        • 50°C -20 min
                        • 62­°C - 30 min
                        • 72°C - 40 min

                        gotowanie 90 min
                        • 50g na początku
                        • 30g 75 min

                        wyszło 40l 8 blg zadane S-33 oraz S-05
                        Mniej książków więcej piwa

                        Comment

                        • anteks
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛
                          • 2003.08
                          • 10780

                          warka 135 Grodzisz

                          warka 135 grodzisz warzone 09.06.09 wspólnie z dziewczyna mi z Grodziskiego LO
                          skład
                          • pszeniczny 2500g
                          • wędzony weyerann 2000g
                          • wędzony od Gerdzia 500g
                          • lubelski szyszka 70g

                          zacieranie
                          • 62°C - 30 min
                          • 72°C - 30 min

                          gotowanie 60 min
                          • 50g na początku
                          • 20g 15 po 45 min

                          wyszło 29l 8 blg zadane US-05 oraz S-04
                          Last edited by anteks; 2009-06-24, 11:25.
                          Mniej książków więcej piwa

                          Comment

                          • anteks
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2003.08
                            • 10780

                            warka 136 Grodzisz

                            warka 136 Grodzisz warzona 18.06.09
                            skład
                            • pszeniczny - 2000g
                            • wędzony weyermann - 2000g
                            • wędzony od gerdzia - garść
                            • lubelski szyszka 60g
                            zacieranie
                            • 55°C - 30 min
                            • 62°C - 30 min
                            • 72°C - 30 min
                            gotowanie 60 min
                            • cały chmiel na początku
                            wyszło 32 l - 8 blg , zadane US05
                            Mniej książków więcej piwa

                            Comment

                            • anteks
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛🥛
                              • 2003.08
                              • 10780

                              warka 138 WESowy ciemniak

                              warka 138 WESowy ciemniak 10.07.09
                              skład
                              • nachmielony ekstrakt ciemny 1,7kg 2szt

                              gotowane w 7l wody przez 15 min
                              zadane S04, 20l - 12 blg
                              Mniej książków więcej piwa

                              Comment

                              • anteks
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛🥛
                                • 2003.08
                                • 10780

                                warka 139 WES

                                Warka 139 WES uwarzone z okazji 100 WESa
                                skład
                                Domowe Jasne 1,7 kg - 1 szt
                                Ekstrakt Bursztynowy 1,7 kg - 1 szt
                                drożdże Danstar Nottingham
                                wyszło około 20l 14 blg
                                Mniej książków więcej piwa

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X