Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
Wyświetlenie odpowiedzi
Anteks piwowarzy
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi- pilzneński 2000g
Leave a comment:
-
warka 142 Dubel
warka 142 dubel
skład
- pilzneński 2000g
- monachijski 1000g
- ciemna pszenica 300g
- biscut 200g
- marynka szyszka 10g
- lubelski szyszka 20g
- cukier 500g
- 62°C - 40 min
- 72°C - 30 min
- 75°C- filtracja
- na początku marynka
- po45min lubelski i cukier
Leave a comment:
-
wyszło 45 l- 8 blg zadane US05 , jako że w jednym z fermentatorów fermentacja coś ciężko ruszała ( temp spadła do 14°C) dodałem W34/70 , po kilkunastu minutach w rurce aż gwiżdże
Leave a comment:
-
-
Warka 141 Grodziskie
Warka 141 Grodziskie warzona 30.09.09
skład- - wędzony weyerman - 2500g
- - pilzneński wędzony 500g
- - pszeniczny 3000g
- - chmiel lubelski szyszka 2008 - 80g
- 50°C - 20 min
- 62°C - 30 min
- 72°C - 30 min
gotowanie 90 min
- na początku 50g
- w 75 min 30g
Leave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzie tam (L)IPA - bez cukru?
Leave a comment:
-
-
warka 140 Prawie jak IPA
warka 140 Prawie jak IPA warzone 16.09.09
skład- pilzneński 3400g
- monachijski 600g
- caramunich 400g
- caramber 200g
- marynka 40g ( chyba bo torebka bez napisu )
- Tettennager - 50g
w lodówce turystycznej 72-65°C przez 120 min
gotowanie 90 min- na początku marynka
- po 75 min aromat
Leave a comment:
-
warka 139 WES
Warka 139 WES uwarzone z okazji 100 WESa
skład
Domowe Jasne 1,7 kg - 1 szt
Ekstrakt Bursztynowy 1,7 kg - 1 szt
drożdże Danstar Nottingham
wyszło około 20l 14 blg
Leave a comment:
-
-
warka 138 WESowy ciemniak
warka 138 WESowy ciemniak 10.07.09
skład- nachmielony ekstrakt ciemny 1,7kg 2szt
gotowane w 7l wody przez 15 min
zadane S04, 20l - 12 blg
Leave a comment:
-
warka 136 Grodzisz
warka 136 Grodzisz warzona 18.06.09
skład
- pszeniczny - 2000g
- wędzony weyermann - 2000g
- wędzony od gerdzia - garść
- lubelski szyszka 60g
- 55°C - 30 min
- 62°C - 30 min
- 72°C - 30 min
- cały chmiel na początku
Leave a comment:
-
warka 135 Grodzisz
warka 135 grodzisz warzone 09.06.09 wspólnie z dziewczyna mi z Grodziskiego LO
skład- pszeniczny 2500g
- wędzony weyerann 2000g
- wędzony od Gerdzia 500g
- lubelski szyszka 70g
zacieranie- 62°C - 30 min
- 72°C - 30 min
gotowanie 60 min- 50g na początku
- 20g 15 po 45 min
wyszło 29l 8 blg zadane US-05 oraz S-04Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2009-06-24, 11:25.
Leave a comment:
-
warka 134 Grodzisz
warka 134 Grodzisz 02.06.09
skład- wędzony weyermann 2000g
- pszeniczny 3000g
- wędzony od Gerdzia 500g
- lubelski szyszka 80g
zacieranie- 50°C -20 min
- 62°C - 30 min
- 72°C - 40 min
gotowanie 90 min- 50g na początku
- 30g 75 min
wyszło 40l 8 blg zadane S-33 oraz S-05
Leave a comment:
-
warka 133 Pszeniczne
warka 133 pszeniczne
skład- pilzneński 3500g
- pszeniczny 3000g
- pszeniczny ciemny 500g
- lubelski szyszka 50g
zacieranie- 55°C wsypane słody
- 7l podgrzane do 70°C - 15 min przerwy -gotowanie 15 min
- wlanie do zacieru głównego 64°C
- odlanie 7l gęstego zacieru i gotowanie 30 min
- wlane do zacieru głównego temp 74°C 30 min przerwy
gotowanie 60 min , cały chmiel na początku
wyszło 45l 11 blg zadane świeżymi drożdżami 3068
fermentacja w temp 17-19°C
zabutelkowane 2.06.09 i 3.06.09 z dodatkiem 8,7g/l cukru blg spadło do 3
Leave a comment:
Leave a comment: