Anteks piwowarzy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
    warka 140 Prawie jak IPA
    zlane na cichą blg 4

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
    • pilzneński 2000g
    tak sobie myślę że było chyba 3000g

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    warka 142 Dubel

    warka 142 dubel
    skład
    • pilzneński 2000g
    • monachijski 1000g
    • ciemna pszenica 300g
    • biscut 200g
    • marynka szyszka 10g
    • lubelski szyszka 20g
    • cukier 500g
    zacieranie
    • 62°C - 40 min
    • 72­°C - 30 min
    • 75°C- filtracja
    gotowanie 60 min
    • na początku marynka
    • po45min lubelski i cukier
    wyszło około 20l 16 blg zadane THG

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    wyszło 45 l- 8 blg zadane US05 , jako że w jednym z fermentatorów fermentacja coś ciężko ruszała ( temp spadła do 14°C) dodałem W34/70 , po kilkunastu minutach w rurce aż gwiżdże

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Warka 141 Grodziskie

    Warka 141 Grodziskie warzona 30.09.09
    skład
    • - wędzony weyerman - 2500g
    • - pilzneński wędzony 500g
    • - pszeniczny 3000g
    • - chmiel lubelski szyszka 2008 - 80g
    zacieranie
    - 50°C - 20 min
    - 62°C - 30 min
    - 72°C - 30 min

    gotowanie 90 min
    - na początku 50g
    - w 75 min 30g

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    przelane na cichą blg spadło do 4

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
    e tam (L)IPA - bez cukru?
    bo to prawie jak IPA

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    e tam (L)IPA - bez cukru?

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    warka 140 Prawie jak IPA

    warka 140 Prawie jak IPA warzone 16.09.09
    skład
    • pilzneński 3400g
    • monachijski 600g
    • caramunich 400g
    • caramber 200g
    • marynka 40g ( chyba bo torebka bez napisu )
    • Tettennager - 50g
    zacieranie
    w lodówce turystycznej 72-65°C przez 120 min

    gotowanie 90 min
    • na początku marynka
    • po 75 min aromat
    wyszło 25l 11 blg zadane zadane Danstar Nottingham

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    warka 139 WES

    Warka 139 WES uwarzone z okazji 100 WESa
    skład
    Domowe Jasne 1,7 kg - 1 szt
    Ekstrakt Bursztynowy 1,7 kg - 1 szt
    drożdże Danstar Nottingham
    wyszło około 20l 14 blg

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    warka 138 WESowy ciemniak

    warka 138 WESowy ciemniak 10.07.09
    skład
    • nachmielony ekstrakt ciemny 1,7kg 2szt

    gotowane w 7l wody przez 15 min
    zadane S04, 20l - 12 blg

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    warka 136 Grodzisz

    warka 136 Grodzisz warzona 18.06.09
    skład
    • pszeniczny - 2000g
    • wędzony weyermann - 2000g
    • wędzony od gerdzia - garść
    • lubelski szyszka 60g
    zacieranie
    • 55°C - 30 min
    • 62°C - 30 min
    • 72°C - 30 min
    gotowanie 60 min
    • cały chmiel na początku
    wyszło 32 l - 8 blg , zadane US05

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    warka 135 Grodzisz

    warka 135 grodzisz warzone 09.06.09 wspólnie z dziewczyna mi z Grodziskiego LO
    skład
    • pszeniczny 2500g
    • wędzony weyerann 2000g
    • wędzony od Gerdzia 500g
    • lubelski szyszka 70g

    zacieranie
    • 62°C - 30 min
    • 72°C - 30 min

    gotowanie 60 min
    • 50g na początku
    • 20g 15 po 45 min

    wyszło 29l 8 blg zadane US-05 oraz S-04
    Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2009-06-24, 11:25.

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    warka 134 Grodzisz

    warka 134 Grodzisz 02.06.09
    skład
    • wędzony weyermann 2000g
    • pszeniczny 3000g
    • wędzony od Gerdzia 500g
    • lubelski szyszka 80g

    zacieranie
    • 50°C -20 min
    • 62­°C - 30 min
    • 72°C - 40 min

    gotowanie 90 min
    • 50g na początku
    • 30g 75 min

    wyszło 40l 8 blg zadane S-33 oraz S-05

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    warka 133 Pszeniczne

    warka 133 pszeniczne
    skład
    • pilzneński 3500g
    • pszeniczny 3000g
    • pszeniczny ciemny 500g
    • lubelski szyszka 50g

    zacieranie
    • 55°C wsypane słody
    • 7l podgrzane do 70°C - 15 min przerwy -gotowanie 15 min
    • wlanie do zacieru głównego 64°C
    • odlanie 7l gęstego zacieru i gotowanie 30 min
    • wlane do zacieru głównego temp 74°C 30 min przerwy

    gotowanie 60 min , cały chmiel na początku
    wyszło 45l 11 blg zadane świeżymi drożdżami 3068

    fermentacja w temp 17-19°C
    zabutelkowane 2.06.09 i 3.06.09 z dodatkiem 8,7g/l cukru blg spadło do 3

    Leave a comment:

Przetwarzanie...