Anteks piwowarzy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • anteks
    replied
    dzisiaj powstała warka 134 Grodzisz warzona wspólnie z uczenniczami Liceum w Grodzisku Wlkp

    Leave a comment:


  • hasintus
    replied
    Ale zajebiaszcza lodówa !
    U mnie niestety wchodzi tylko jeden fermentor a temp. nieprzekracza 8 C i przeważnie oscyluje wokół 5 C. Przymierzam się do podłączenia osobnego termostatu.

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    warka 132 pils

    fermentacja w lodówce temp około 10­C
    Attached Files

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    warka 132 Pils

    warka 132 pils warzona 13.05.09
    skład
    • pilzneński 6200g
    • monachijski 1000g
    • carapils 300g
    • zakwaszający 200g
    • marynka szyszka 50g
    • lubelski szyszka 70g

    zacieranie
    • 62°C 40 min
    • 72°C - 40 min

    gotowanie 80 min
    • na początku marynka
    • lubelski 15 min przed końcem gotowania

    wyszło 46l 10,5 blg zadane saflagerami ,
    przelane na cichą blg 4

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    warka 132 pils

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
    warka 130 Ostatnie no i Ostatnie moje piwo*

    *dolnej fermentacji w tym sezonie
    a właśnie że nie , powstało jeszce jedno fermentowane w lodówce

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
    może pojedzie do Żywca ?
    Tylko tak zrób!

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    A szkoda, bo może by uległ zmianie ranking.
    może pojedzie do Żywca ?

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
    nie ma wpływu ale pierwotnie chciałem wystawić warkę 110 już była nawet oklejona , lecz zawiozłem warkę 121
    A szkoda, bo może by uległ zmianie ranking.

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
    Na piwo ta decyzja chyba nie wpływa w żaden sposób?!
    nie ma wpływu ale pierwotnie chciałem wystawić warkę 110 już była nawet oklejona , lecz zawiozłem warkę 121

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
    Cieszę się że smakowało , pierwotnie to to piwo miało wystartować w konkursie lecz w ostatniej chwili zmieniłem zdanie czy dobrze
    Na piwo ta decyzja chyba nie wpływa w żaden sposób?!

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Cieszę się że smakowało , pierwotnie to to piwo miało wystartować w konkursie lecz w ostatniej chwili zmieniłem zdanie czy dobrze

    Leave a comment:


  • woosaa
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
    warka 110 pils pucharowy
    wyszło 44l 12 blg zadane budwar lager temp 10°C
    Witam.Piwko otrzymane po wymianie na WWP.Napiszę krótko.REWELACJA!!!.Piję je w upalny dzień i właśnie Pils Pucharowy "postawił'mnie na nogi.Ze swej strony dodałbym trochę więcej chmielu(bardzo lubię mocno chmielone pilsy).Jeszcze raz WIELKIE dzięki.PZDR

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    warka 131 Mild

    warka 131 mildwarzona 27.04.09
    skład
    • pilzneński 5000g
    • karmel jasny 300g
    • czekoladowy 200g
    • caramber 200g
    • marynka szyszka 30g

    zacieranie
    Lodówka turystyczna 69°C - 120 min
    gotowanie
    60 min , cały chmiel na początku

    wyszło 45l , 9,5 blg
    zadane s-04 i 1968ESB
    butelkowane 19.05.09 z dodatkiem cukru , blg 3

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Zdrój
    Jeśli można, jakie drożdże do #125 ?
    3068 gęstwa po 123 , wydaje mi się że warka 123 pachniała o niebo lepiej może coś w tym jest że piwa na tych drożdżach wychodzą lepsze przy pierwszym użyciu

    Leave a comment:


  • Zdrój
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
    warka 125 pszeniczne zacieranie dekokcyjne dwuwarowe
    skład :
    • pszeniczny 2700g
    • pilzneński 1800g

    zacieranie
    • zacier nastawiony 55°C
    • pierwsza porcja dekoktu1/3 podgrzana do 70°C przerwa 15 min
      -
    • gotowania 15 min
      -
    • wlanie do zacieru głównego -65°C
    • druga porcja dekoktu 50% gotowana 20 min
      -
    • wlana do zacieru głównego 75°C - 30 min

    teraz filtracja
    Otrzymane 9 maja we Wrocławiu, własnie się nim raczę.
    Jedno z najlepszych piw z browaru domowego, jakie piłem.
    Z trudnym w wykonaniu pszenicznym Anteks poradził sobie po mistrzowsku.
    Wad nie znajduję*. Gratuluje i dziękuję !

    Jeśli można, jakie drożdże do #125 ?
    *noo, może zapach nie zwiastował aż takiej przyjemności.

    Leave a comment:

Przetwarzanie...