Anteks piwowarzy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • anteks
    replied
    Cieszę się że smakowało , pierwotnie to to piwo miało wystartować w konkursie lecz w ostatniej chwili zmieniłem zdanie czy dobrze

    Leave a comment:


  • woosaa
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
    warka 110 pils pucharowy
    wyszło 44l 12 blg zadane budwar lager temp 10°C
    Witam.Piwko otrzymane po wymianie na WWP.Napiszę krótko.REWELACJA!!!.Piję je w upalny dzień i właśnie Pils Pucharowy "postawił'mnie na nogi.Ze swej strony dodałbym trochę więcej chmielu(bardzo lubię mocno chmielone pilsy).Jeszcze raz WIELKIE dzięki.PZDR

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    warka 131 Mild

    warka 131 mildwarzona 27.04.09
    skład
    • pilzneński 5000g
    • karmel jasny 300g
    • czekoladowy 200g
    • caramber 200g
    • marynka szyszka 30g

    zacieranie
    Lodówka turystyczna 69°C - 120 min
    gotowanie
    60 min , cały chmiel na początku

    wyszło 45l , 9,5 blg
    zadane s-04 i 1968ESB
    butelkowane 19.05.09 z dodatkiem cukru , blg 3

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Zdrój Wyświetlenie odpowiedzi
    Jeśli można, jakie drożdże do #125 ?
    3068 gęstwa po 123 , wydaje mi się że warka 123 pachniała o niebo lepiej może coś w tym jest że piwa na tych drożdżach wychodzą lepsze przy pierwszym użyciu

    Leave a comment:


  • Zdrój
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
    warka 125 pszeniczne zacieranie dekokcyjne dwuwarowe
    skład :
    • pszeniczny 2700g
    • pilzneński 1800g

    zacieranie
    • zacier nastawiony 55°C
    • pierwsza porcja dekoktu1/3 podgrzana do 70°C przerwa 15 min
      -
    • gotowania 15 min
      -
    • wlanie do zacieru głównego -65°C
    • druga porcja dekoktu 50% gotowana 20 min
      -
    • wlana do zacieru głównego 75°C - 30 min

    teraz filtracja
    Otrzymane 9 maja we Wrocławiu, własnie się nim raczę.
    Jedno z najlepszych piw z browaru domowego, jakie piłem.
    Z trudnym w wykonaniu pszenicznym Anteks poradził sobie po mistrzowsku.
    Wad nie znajduję*. Gratuluje i dziękuję !

    Jeśli można, jakie drożdże do #125 ?
    *noo, może zapach nie zwiastował aż takiej przyjemności.

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    warka 129A Miodowe

    warka 129A miodowe zabutelkowana 27.04.09 z dodatkiem cukru 5g/l blg 3

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    warka 127 pils

    warka 127 pils zabutelkowana z dodatkiem cukru 5g/l , blg spadło do 3

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    warka 126 Patrykowy Pils

    warka 126 Patrykowy Pils zabutelkowna z dodatkiem cukru 5g/l
    blg spadło do 4

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    warka 129 Miodowe i Imbirowe

    warka 129 miodowe i imbirowe przelana na cichą blg około 3

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    warka 127

    warka 127 Pils przelana na cichą blg 4

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    warka 126 Pils

    warka 126 Pils przelana na cichą blg około 5

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    warka 130 Ostatnie

    warka 130 Ostatnie no i Ostatnie moje piwo*
    WES Jasne
    • Nachmielony ekstrakt JAsny WES 1,7kg
    • ekstrakt jasny 1,2kg

    zagotowane 15 min
    drożdże 2206
    wyszło jakieś 16l chyba 13 blg

    *dolnej fermentacji w tym sezonie
    Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2009-04-06, 12:19.

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    warka 129

    warka 129
    gotowanie 90 min
    • na początku marynka
    • 5 min przed końcem lubelski

    wyszło 50l 11 blg , podzielone na połowę 129A dodane 400g miodu
    129B 180g imbiru drożdże 2206

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    warka 129 Miodowe i Imbirowe

    warka 129 Miodowe i Imbirowe
    warka zostanie podzielona na połowę 129A Miodowe i 129B Imbirowe
    skład
    • pilzneński 7000g
    • carahell 400g
    • marynka szyszka 40g
    • lubelski szyszka 60g

    zacieranie dekokcyjne
    • 62°C 15 min- 1/3 zacieru do dekokcji
    • -----72°C -15 min
    • ------gotowanie 20 min
    • wlanie do zacieru głównego 73°C 45 min

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    warka 128 Dubel

    warka 128 Dubel
    gotowanie 70 min
    • na początku marynka
    • 60min Lubelski , rodzynki i 150g cukru kandyzowanego ciemnego

    wyszło około 25l 16,5 blg , zadane rozmrożonymi THG

    Leave a comment:

Przetwarzanie...