Anteks piwowarzy
Collapse
X
-
Cieszę się że smakowało , pierwotnie to to piwo miało wystartować w konkursie lecz w ostatniej chwili zmieniłem zdanie czy dobrze
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedziwarka 110 pils pucharowy
wyszło 44l 12 blg zadane budwar lager temp 10°C
Leave a comment:
-
-
warka 131 Mild
warka 131 mildwarzona 27.04.09
skład- pilzneński 5000g
- karmel jasny 300g
- czekoladowy 200g
- caramber 200g
- marynka szyszka 30g
zacieranie
Lodówka turystyczna 69°C - 120 min
gotowanie
60 min , cały chmiel na początku
wyszło 45l , 9,5 blg
zadane s-04 i 1968ESB
butelkowane 19.05.09 z dodatkiem cukru , blg 3
Leave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Zdrój Wyświetlenie odpowiedziJeśli można, jakie drożdże do #125 ?
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedziwarka 125 pszeniczne zacieranie dekokcyjne dwuwarowe
skład :- pszeniczny 2700g
- pilzneński 1800g
zacieranie- zacier nastawiony 55°C
- pierwsza porcja dekoktu1/3 podgrzana do 70°C przerwa 15 min
- - gotowania 15 min
- - wlanie do zacieru głównego -65°C
- druga porcja dekoktu 50% gotowana 20 min
- - wlana do zacieru głównego 75°C - 30 min
teraz filtracja
Jedno z najlepszych piw z browaru domowego, jakie piłem.
Z trudnym w wykonaniu pszenicznym Anteks poradził sobie po mistrzowsku.
Wad nie znajduję*. Gratuluje i dziękuję !
Jeśli można, jakie drożdże do #125 ?
*noo, może zapach nie zwiastował aż takiej przyjemności.
Leave a comment:
-
warka 129A Miodowe
warka 129A miodowe zabutelkowana 27.04.09 z dodatkiem cukru 5g/l blg 3
Leave a comment:
-
-
warka 127 pils
warka 127 pils zabutelkowana z dodatkiem cukru 5g/l , blg spadło do 3
Leave a comment:
-
-
warka 126 Patrykowy Pils
warka 126 Patrykowy Pils zabutelkowna z dodatkiem cukru 5g/l
blg spadło do 4
Leave a comment:
-
-
warka 129 Miodowe i Imbirowe
warka 129 miodowe i imbirowe przelana na cichą blg około 3
Leave a comment:
-
-
warka 130 Ostatnie
warka 130 Ostatnie no i Ostatnie moje piwo*
WES Jasne- Nachmielony ekstrakt JAsny WES 1,7kg
- ekstrakt jasny 1,2kg
zagotowane 15 min
drożdże 2206
wyszło jakieś 16l chyba 13 blg
*dolnej fermentacji w tym sezonieOstatnia zmiana dokonana przez anteks; 2009-04-06, 12:19.
Leave a comment:
-
warka 129
warka 129
gotowanie 90 min- na początku marynka
- 5 min przed końcem lubelski
wyszło 50l 11 blg , podzielone na połowę 129A dodane 400g miodu
129B 180g imbiru drożdże 2206
Leave a comment:
-
warka 129 Miodowe i Imbirowe
warka 129 Miodowe i Imbirowe
warka zostanie podzielona na połowę 129A Miodowe i 129B Imbirowe
skład- pilzneński 7000g
- carahell 400g
- marynka szyszka 40g
- lubelski szyszka 60g
zacieranie dekokcyjne- 62°C 15 min- 1/3 zacieru do dekokcji
- -----72°C -15 min
- ------gotowanie 20 min
- wlanie do zacieru głównego 73°C 45 min
Leave a comment:
-
warka 128 Dubel
warka 128 Dubel
gotowanie 70 min- na początku marynka
- 60min Lubelski , rodzynki i 150g cukru kandyzowanego ciemnego
wyszło około 25l 16,5 blg , zadane rozmrożonymi THG
Leave a comment:
Leave a comment: