Anteks piwowarzy
Collapse
X
-
147pszeniczne
147 pszeniczne następne do degustacji na giełdzie
skład
- pszeniczny - 3500g
- pilzneński - 3500g
- 55°C wsypane słody
- około 1/3 do dekokcji
- 70°C - 15 min
- gotowanie 15 min
- wlanie do zacieru głownego
- ustalenie temp na 62°C
- około 1/3 zacieru do dekokcji
- gotowanie 15 min
- wlanie do zacieru głównego
- ustaleni temp na 72°C - 40 min
- filtracja
Last edited by anteks; 2009-11-17, 22:03.Mniej książków więcej piwaComment
-
A tego ostatniego pszeniczniaka ile Ci wyszło? Dałeś Stefany?Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.Comment
-
Comment
-
A jak w smaku? Takie wysokie odfermentowanie z wysokiego blg zazwyczaj wskazuje na dzikie drożdże - ja miałam takiego belga, z 17,5 zszedł do 1,5 - pięknie pachniał, klasztorniakowo, smakował tez dobrze, tylko, że jak lambicLast edited by Marusia; 2009-11-22, 08:28.Comment
-
dziwnie gorzkie , może sie uleży ( na razie pijalne i kopie )Mniej książków więcej piwaComment
-
Właśnie zmierzyłam blg w swoim triplu - zeszło z 20 na 3,5 W smaku delicje, ale po oblizaniu łyżki już ma się szum w głowieComment
-
Marusia nie strasz mój dubbel zjechał z 16 do 2 na B.Abbey, ale chyba one tak mają bo wszystkie następne też tak głęboko odfermentowująSave water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profileComment
-
Nie no, spoko - napisałam przecież, co Belgian Abbey zrobiły z moim triplem. Na przyszłorocznej giełdzie w Cieszynie będę tym zabijaćComment
-
Oj będzie się działo coś czuję Jak co drugi wytoczy takie ciężkie działa to na starcie degustacji lud będzie leżał pokotemSave water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profileComment
-
148 Pszeniczne
warka 148 pszeniczne miało być bez udziwnień i jest , bo moim zdaniem udziwnieniem było by warzenie pszeniczniaka bez dekokcji
skład
- pszeniczny 3000g
- pilzneński 2000g
- lubelski 30g
- wsypane do wody 55°C , około 1/3 do dekokcji
- 70 °C - 15 min , gotowanie 15 min
- w tym czasie zacier główny ostygł do 40°C , wlanie dekoktu i ustalenie temp na 62°C
- około 1/3 do dekokcji , gotowanie 15 min
- wlanie do zacieru głównego , ustalenie temp na 72°C
Mniej książków więcej piwaComment
Comment