Anteks piwowarzy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10768

    150 pils

    warka 150 pils

    zacieranie
    • wsypane słody temp 55°C - około 1/3 do dekokcji
    • 72­°C 15 min
    • gotowanie 15 min
    • wlanie do zacieru głównego 62°C
    • około 1/4 do dekokcji - gotowanie 15 min
    • wlanie do zacieru głównego 72° - 30 min
    Gotowanie 90 min
    • na początku 100g Lubelski szyszka
    • 20 min przed końcem 50g Lubelski szyszka
    Wyszło 48l 12 blg , zadane W34/70
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • mareks
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.05
      • 1939

      Czy przetrzymywanie długo zacieru w 55 stopniach nie ma negatywnego wpływu na pianę?

      Pytam, bo z lektury tekstów w internecie wyciągnąłem takie wnioski i mam wątpliwości.

      Comment

      • Seta
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2002.10
        • 6964

        To raczej nie dotyczy dekokcji dwuwarowej - to w końcu najbardziej tradycyjna metoda zacierania na kontynencie (z tych nadal żywych).
        Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

        Comment

        • mareks
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.05
          • 1939

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
          To raczej nie dotyczy dekokcji dwuwarowej - to w końcu najbardziej tradycyjna metoda zacierania na kontynencie (z tych nadal żywych).
          Dlatego pytam większych speców.

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10768

            chłodnica zanurzeniowa
            Attached Files
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10768

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks Wyświetlenie odpowiedzi
              Czy przetrzymywanie długo zacieru w 55 stopniach nie ma negatywnego wpływu na pianę?

              Pytam, bo z lektury tekstów w internecie wyciągnąłem takie wnioski i mam wątpliwości.
              nie zauważyłem problemów z pianą
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • mareks
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2002.05
                • 1939

                dzieki

                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10768

                  warka 151 Pils

                  warka 151 pils warzona 19.01.10
                  skład
                  • pilzneński 8000g
                  • marynka szyszka 50
                  • Hallertau Hersbruecker szyszka 60g
                  Zacieranie
                  • wsypane słody temp ustalona na 62°C
                  • 7l do dekokcji 72 °C - 15 min
                  • gotowanie przez 15 min
                  • wlanie do zacieru głównego 72°c - 15 min
                  • podgrzanie do 78 °C - filtracja
                  Gotowanie 70 min
                  • na początku Maryna
                  • po 55 min Hallertau Hersbruecker
                  teraz się studzi
                  • Teraz studzenie
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • anteks
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛
                    • 2003.08
                    • 10768

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                    warka 151 pils warzona 19.01.10
                    wyszło 50l i troche ponad 12 blg
                    Mniej książków więcej piwa

                    Comment

                    • keto
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2009.07
                      • 388

                      Czyżby dekokcja jednowarowa była bardziej wydajna?
                      Pozdrawiam
                      Artur

                      Comment

                      • anteks
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛
                        • 2003.08
                        • 10768

                        Warka 152 Weizenbock

                        Warka 152 Weizenbock warzona też 19.01.10 podwójna dekokcja

                        skład
                        • pszeniczny 4200g
                        • monachijski 2600g
                        • caramunich III 200g
                        • carared 200g
                        • carafa 200g
                        • lubelski szysz 70g
                        zacieranie

                        • słody wsypane temp ustalona na 55°C
                        • 6l do dekokcji - 72°C - 15 min
                        • gotowanie 20 min
                        • wlanie do zacieru głównego , temp ustalona na 62°C
                        • 6l do dekokcji - gotowanie przez 30 min
                        • wlanie do zacieru głównego , ustalenie temp na 72°C - 30 min
                        • dolanie wrzątku - temp 78° filtracja
                        Gotowanie 60 min
                        • na początku 50g lubelskiego
                        • po 45 min 20g lubeslkiego
                        wyszło 19l - 17 blg zadane 3068
                        Mniej książków więcej piwa

                        Comment

                        • anteks
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛
                          • 2003.08
                          • 10768

                          Warka 150 pils

                          Warka 150 Pils przelana na cichą blg w jednym pojemniku zeszło do 3 a w drugim 5
                          Mniej książków więcej piwa

                          Comment

                          • przemo70
                            † 1970-2019 Piwosz w Raju
                            • 2007.05
                            • 1501

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                            Warka 150 Pils przelana na cichą blg w jednym pojemniku zeszło do 3 a w drugim 5
                            W jakiej temp trzymałeś bo słabo zeszło szczególnie w tym drugim
                            Save water, drink beer ...

                            http://www.parowozy.com.pl/
                            http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                            https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                            Comment

                            • anteks
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛
                              • 2003.08
                              • 10768

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemo70 Wyświetlenie odpowiedzi
                              W jakiej temp trzymałeś bo słabo zeszło szczególnie w tym drugim
                              oba staly obok siebie w temp 4-8°C
                              Mniej książków więcej piwa

                              Comment

                              • anteks
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛
                                • 2003.08
                                • 10768

                                w jednym pojawiły sie oznaki fermentacji
                                Mniej książków więcej piwa

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X