Anteks piwowarzy
Collapse
X
-
Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
Piwo domowe -
Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych
Reklama w BROWARZE
PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :DComment
-
e tam 8,1 - lajcikWszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.Comment
-
Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.Comment
-
Ten wzór jest trochę niedokładny dla wyższych blg.
Ja używam takiego:
(OG-FG)/0,75, z tym że OG i FG nie w °blg tylko podane jako ciężar właściwy.
Ale dla arkusza to niewielki problem: 260/(260-blg) i jest "gravity".
Wracając do tematu: nie wiedziałem, że piwo może odfermentować do 0,5blg!
Kiedyś mi IPA odfermentowała z 15 do 1,5°blg i to już mi się wydawało nieprawdopodobne. A tu jeszcze o 1°blg więcej... Jak to możliwe?Comment
-
warka 182
warka 182
skład
- pilzneński 7000g
- jakiś stary śrutowany 1000g
- marynka granulat 40g
- sladek granulat 100g
Zacieranie
62°C - 40 min
część słodu zagotowana i dodana do zacieru głównego
72°C 40 min
Gotowanie70 min
- 0' marynka
- 65' sladek
Wyszło około 46l 13 °Blg zadane gęstwą W34/70Mniej książków więcej piwaComment
-
Comment
-
A mi Promash pokazał 8,25% wagowo i 10,45% objętościowo.
Ten wzór jest trochę niedokładny dla wyższych blg.
Ja używam takiego:
(OG-FG)/0,75, z tym że OG i FG nie w °blg tylko podane jako ciężar właściwy.
Ale dla arkusza to niewielki problem: 260/(260-blg) i jest "gravity".Comment
-
Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.Comment
-
Warka 183
Warzona rano 04.11.10 w dniu wspaniałego meczu
Warka 183 Pucharowy Kolejorz
- pszeniczny 2800g
- pilzneński 1300g
- lubelski granulat 25g
Zacieranie
- 44 °C 15 min
- 55 °C okolo 1/3 zacieru do dekokcji
- 62°C 30 min
- gotowanie 10 min
- wlanie do zacieru głownego 72°C 45 min
Gotowanie 60 min
- cały chmiel na początku
wyszło 12°Blg około 20l ( fermentor bez podziałki ) zadane WLP 300Mniej książków więcej piwaComment
-
Warka 184
Warka 184 Stout
skład
- pilzneński 4000g
- monachijski 400g
- wędzony 200g
- pszeniczny 200g
- cararoma 200g
- pszenica palona 250g
- czekoladowy castlemalting 250g
- marynka granulat 40g
- lubelski granulat 30g
Zacieranie
- 72- 65 °C 120 min , słody palone dodane w 110 minucie
Gotowanie 70 min
- na początku marynka
- 60 ' lubelskiMniej książków więcej piwaComment
Comment