Anteks piwowarzy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10764

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13
    Czemu tak mało chmielu?
    Tripla chmieli sie na aromat?

    Pytam, bo mam zamiar uwarzyc Tripla na drożdżach Wyeast 1214 Abbey
    Bo to mój tripel
    zabutelkowany z dodatkiem 100g cukru , blg spadło do około 0,5 !!
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • Maggyk
      Szara Adminiscjencja
      🍼
      • 2004.05
      • 5617

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
      Bo to mój tripel
      zabutelkowany z dodatkiem 100g cukru , blg spadło do około 0,5 !!
      Ło matko strasznie niziutko - to będzie mocny tripel
      Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
      Piwo domowe -
      Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

      Reklama w BROWARZE
      PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10764

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk
        Ło matko strasznie niziutko - to będzie mocny tripel
        Kiler
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • Seta
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2002.10
          • 6964

          e tam 8,1 - lajcik
          Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

          Comment

          • Stasiek
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2007.02
            • 608

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
            e tam 8,1 - lajcik
            Mi wyszło 10,5% + ew. z refermentacji. Oj... taki tam "lajcik".

            Comment

            • Seta
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2002.10
              • 6964

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
              e tam 8,1 - lajcik
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek
              Mi wyszło 10,5% + ew. z refermentacji. Oj... taki tam "lajcik".
              ups... Promash podaje mi 8,1%, ale licząc na piechotę:
              (19,5-0,5) / 1,938 = 9,8
              a skąd 10,5?
              Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

              Comment

              • Stasiek
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2007.02
                • 608

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
                ups... Promash podaje mi 8,1%, ale licząc na piechotę:
                A mi Promash pokazał 8,25% wagowo i 10,45% objętościowo.

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
                (19,5-0,5) / 1,938 = 9,8
                a skąd 10,5?
                Ten wzór jest trochę niedokładny dla wyższych blg.
                Ja używam takiego:
                (OG-FG)/0,75, z tym że OG i FG nie w °blg tylko podane jako ciężar właściwy.
                Ale dla arkusza to niewielki problem: 260/(260-blg) i jest "gravity".

                Wracając do tematu: nie wiedziałem, że piwo może odfermentować do 0,5blg!
                Kiedyś mi IPA odfermentowała z 15 do 1,5°blg i to już mi się wydawało nieprawdopodobne. A tu jeszcze o 1°blg więcej... Jak to możliwe?

                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10764

                  Może to że cukier dosypywałem porcjami w trakcie burzliwej ?
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • anteks
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛
                    • 2003.08
                    • 10764

                    Stout zabutelkowany z dodatkiem 100g , blg zeszło do 3
                    Mniej książków więcej piwa

                    Comment

                    • anteks
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10764

                      warka 182

                      warka 182
                      skład
                      - pilzneński 7000g
                      - jakiś stary śrutowany 1000g
                      - marynka granulat 40g
                      - sladek granulat 100g
                      Zacieranie
                      62°C - 40 min
                      część słodu zagotowana i dodana do zacieru głównego
                      72°C 40 min
                      Gotowanie70 min
                      - 0' marynka
                      - 65' sladek
                      Wyszło około 46l 13 °Blg zadane gęstwą W34/70
                      Mniej książków więcej piwa

                      Comment

                      • anteks
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛
                        • 2003.08
                        • 10764

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
                        4 dni burzliwej i do butelek?? To chyba rekord. Napisz jak będzie smakować.
                        tak właśnie szukam przepisu na pszeniczkę konkursową i wróciłem do starego tematu. Piwko było chyba dobre bo zajęło 4 miejsce w konkursie
                        Mniej książków więcej piwa

                        Comment

                        • Robert13
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2010.04
                          • 899

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek
                          A mi Promash pokazał 8,25% wagowo i 10,45% objętościowo.


                          Ten wzór jest trochę niedokładny dla wyższych blg.
                          Ja używam takiego:
                          (OG-FG)/0,75, z tym że OG i FG nie w °blg tylko podane jako ciężar właściwy.
                          Ale dla arkusza to niewielki problem: 260/(260-blg) i jest "gravity".
                          Powinna na forum zaistnieć tabela, w której lewa kolumna "ile ubyło Blg', a prawa 'ile to jest % objętościowo'.

                          Comment

                          • Seta
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2002.10
                            • 6964

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13
                            Powinna na forum zaistnieć tabela, w której lewa kolumna "ile ubyło Blg', a prawa 'ile to jest % objętościowo'.
                            Do it. Nawet Cię podlinkuję do przewodnika w wolnej chwili... czyli pewnie za rok...
                            Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                            Comment

                            • anteks
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛
                              • 2003.08
                              • 10764

                              Warka 183

                              Warzona rano 04.11.10 w dniu wspaniałego meczu
                              Warka 183 Pucharowy Kolejorz

                              - pszeniczny 2800g
                              - pilzneński 1300g
                              - lubelski granulat 25g

                              Zacieranie
                              - 44 °C 15 min
                              - 55 °C okolo 1/3 zacieru do dekokcji
                              - 62°C 30 min
                              - gotowanie 10 min
                              - wlanie do zacieru głownego 72°C 45 min
                              Gotowanie 60 min
                              - cały chmiel na początku
                              wyszło 12°Blg około 20l ( fermentor bez podziałki ) zadane WLP 300
                              Mniej książków więcej piwa

                              Comment

                              • anteks
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛
                                • 2003.08
                                • 10764

                                Warka 184

                                Warka 184 Stout
                                skład
                                - pilzneński 4000g
                                - monachijski 400g
                                - wędzony 200g
                                - pszeniczny 200g
                                - cararoma 200g
                                - pszenica palona 250g
                                - czekoladowy castlemalting 250g
                                - marynka granulat 40g
                                - lubelski granulat 30g
                                Zacieranie
                                - 72- 65 °C 120 min , słody palone dodane w 110 minucie
                                Gotowanie 70 min
                                - na początku marynka
                                - 60 ' lubelski
                                Mniej książków więcej piwa

                                Comment

                                Przetwarzanie...