Anteks piwowarzy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10781

    warka 184 Stout

    Warka 184 stout
    wyszło jakieś 22l 15 blg zadane S-04
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10781

      Warka 180 podwędzane

      warka 180 podwędzane warzona 13.10.10
      skład

      - pszeniczy 1100g
      - wędzony steinbach 1250g
      - marynka szyszka 30g
      - lubelski szyszka 30g


      zacieranie30/30
      - 62°C 30 min
      - 72 °C 30 min
      Gotowanie 70 min
      - 0' 30g marynka szyszka
      - 55' 30g lubelski
      wyszło około 22l 8 blg zadane W 34/70
      dzisiaj rozlane po miesięcznej cichej , blg 3
      Poszło do beczki , mam nadzieje że będzie do degustacji na Poznańskiej Giełdzie
      Last edited by anteks; 2010-11-16, 22:50.
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        Taki udział wędzonego Steinbacha to nie będzie podwędzone, tylko uwędzone na maksa
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10781

          warka 184 Stout

          Warka 184 Stout
          Przelana na cichą blg 5
          Last edited by anteks; 2010-11-25, 18:47.
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10781

            Warka 185 Pszenica

            Czas opisać zwycięską warkę 185 Pszeniczne
            warzone 15.11.10
            Skład
            - pszeniczny 2800g
            - pilzneński 1300g
            - lubelski granulat 30g

            zacieranie
            - 45°C - 15 min
            - 55°C - 15 min
            - 62°C - 40 min
            - 72°C - 40 min
            Gotowanie 60 min
            - cały chmiel na początku

            Wyszło 22l 12 blg zadane WPL 300
            Rozlane 25.11.10 blg 3 , z dodatkiem 200g cukru
            Myślę że wystarczyło by 20-25g chmielu
            Piwo zajęło I miejsce w kategorii pszeniczne w II Konkursie Piw Domowych w Poznaniu
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • Robert13
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2010.04
              • 899

              Gratulacje dla Miszcza
              Zapytam się tylko o dadawanie słodu wedzonego do Stouta, bo przymierzam się pierwszy raz do jego uwarzenia, by mi dojrzał na letnie upały.
              Zgodne jest to z tradycją?

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                Taki udział wędzonego Steinbacha to nie będzie podwędzone, tylko uwędzone na maksa

                No i jak tam wędzonka?
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10781

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                  No i jak tam wędzonka?
                  Trzeba było przyjechać , może osoby które próbowały coś wyklikają
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • anteks
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2003.08
                    • 10781

                    Dla tych co robili śmichy-hihy z mojego Tripla , chyba nie był taki zły bo zajął VI miejsce w konkursie w Poznaniu ( na 19 startujących )
                    Tripel:
                    Piwo zakodowane jako 9T, do oceny weszło jako drugie.
                    Ocenione na 3,85 pkt., co uplasowało je na VI miejscu.
                    Wady: zapach rozpuszczalnikowy, nuty octowe, zbyt wyraźny smak kwaśny.
                    Mniej książków więcej piwa

                    Comment

                    • Robert13
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2010.04
                      • 899

                      Toś im wysłał na konkurs 2 miesięcznego Tripla i 'żiri' nie zorientowało się, że jest on zbyt młody?!
                      I przy odfermentowaniu do 0,5Blg 'żiri' nie oceniło, że jest on za bardzo wodnisty?!

                      Comment

                      • anteks
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2003.08
                        • 10781

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedzi
                        Toś im wysłał na konkurs 2 miesięcznego Tripla i 'żiri' nie zorientowało się, że jest on zbyt młody?!
                        I przy odfermentowaniu do 0,5Blg 'żiri' nie oceniło, że jest on za bardzo wodnisty?!
                        To pomyśl co by było gdyby był wyleżakowany , jak mistrz warzy to nawet taki młody jest pyszny
                        ps
                        pszenica była tydzień w butelkach
                        Mniej książków więcej piwa

                        Comment

                        • Robert13
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2010.04
                          • 899

                          Ano tak, trzeba im dawać wygrywac by nie popadli w zgryzoty...

                          Co mnie zdziwiło przy tym triplu, to to, że na cichej zszedł z 4Blg do 0,5Blg. Przyznaj się bez bicia co tam kombinowałeś, że dokonał on takiego skoku? I po co?
                          Najpewniej własnie z tego wzięły się te akcenty rozpuszczalnikowe.

                          Comment

                          • anteks
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2003.08
                            • 10781

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedzi
                            Ano tak, trzeba im dawać wygrywac by nie popadli w zgryzoty...

                            Co mnie zdziwiło przy tym triplu, to to, że na cichej zszedł z 4Blg do 0,5Blg. Przyznaj się bez bicia co tam kombinowałeś, że dokonał on takiego skoku? I po co?
                            Najpewniej własnie z tego wzięły się te akcenty rozpuszczalnikowe.
                            Oj tam grzebałem , 10 dni żarły to zlałem na cichą.A one tam dalej szamały .Komu mam dawać wygrywać ?
                            Mniej książków więcej piwa

                            Comment

                            • mwa
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2003.01
                              • 5071

                              Mogłeś dać do chłodniejszego pomieszczenia a później rozdać granaty
                              Pozdrawiam Cię !!!!

                              Comment

                              • anteks
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛🥛
                                • 2003.08
                                • 10781

                                Warka 186 Ciemniak Ekstraktowy

                                Warka 186 Ciemniak Ekstraktowy
                                Miało by jutro warzenie ze słodów na zakończenie roku , ale niestety rano do pracy . To dzisiaj szybkie ekstraktowe
                                Skład
                                • ekstrakt ciemny WES 1,7kg
                                • ekstrakt bursztynowy WES 1,2kg
                                • marynka granulat 25g
                                • lubelski granulat 20g
                                Gotowanie 60min
                                • na początku Marynka
                                • po 50 min Lubelski
                                Mniej książków więcej piwa

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X