Anteks piwowarzy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • blues-beer
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2003.11
    • 114

    #61
    Odp: warka nr 7

    anteks napisał(a)
    na zakończenie wiosennego sezonu z pozostałych słodów postanowiłem
    coś uwarzyć i tak 3kg pilzneńskiego 1kg monachijskiego 0,5 karmelowy jasny i 0,5 karmelowy ciemny ,drozdze dolnej fermentacji przerwy po 30min.Na początku gotowania garść goryczki i na końcu aromat,
    wyszło 16l- 11 blg
    Z 5 kg słodu tylko 16l o 11 Blg?

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #62
      Rzeczywiście wydajność znikoma. Mi ostatnio wyszło z 6 kg słodu pilzeńskiego 26 litrów brzeczki ok. 15,5 Blg

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10769

        #63
        Odp: Odp: warka nr 7

        blues-beer napisał(a)
        Z 5 kg słodu tylko 16l o 11 Blg?
        słód był chyba zbyt grubo ześrutowany
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10769

          #64
          Odp: Odp: Odp: warka nr 7

          anteks napisał(a)
          słód był chyba zbyt grubo ześrutowany
          nauczka na przyszłość-albo zamawiać ześrutowany albo zainwestowć w
          śrutownik]
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #65
            Albo stosować podwójną dekokcję.

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10769

              #66
              Krzysiu napisał(a)
              Albo stosować podwójną dekokcję.
              czy polega ona na powtórnym zacieraniu?
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • Krzysiu
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.02
                • 14936

                #67
                Metoda dekokcyjna polega na osobnym zagotowaniu gęstej części zacieru (ok. 1/3 objetości całego zacieru) w celu skleikowania skrobi, przez co jest ona łatwiejsza do rozłożenia przez amylazy. Robi się to mniej wiecej tak - 1/3 zacieru w temp. np. 50 stopni ogrzewa się do temp. przerwy cukrowej, żeby dać enzymom w śrucie podziałać (większa część enzymów pozostaje w rzadkiej części - zacierze głównym), a następnie doprowadza się do zagotowania 20 - 30 minut i powoli dodaje do zacieru głównego podnosząc jego temp. do temp. przerwy cukrowej. Jest to dekokcja pojedyncza (jednowarowa). Można po upływie przerwy wykonać tę czynność jeszcze raz, wtedy jest dekokcja podwójna (dwuwarowa). Istnieje jeszcze system dekokcji trójwarowej, ale jest rzadko stosowany ze względu na duży wydatek energii. Mozna stosować rózne programy temperaturowe w stosunku do zacieru głównego, uzyskując zróźnicowane efekty.

                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10769

                  #68
                  warka nr 5

                  degustacja warki nr 5 mojej piewszej z zacieraniem rozlew po ciechej
                  23.03.04 piwko średnio nagazowane, klarowne chyba trochę mało chmielu
                  słaba goryczka lecz na grila będzie się świetnie nadowało
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • anteks
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛
                    • 2003.08
                    • 10769

                    #69
                    warka nr7

                    mijają prawie 3 tygodnie od zakapslowania"pierwszego ciemniaczka"
                    dzisiaj próbna degustacja .kolor ciemno wiśniowy piana słaba szybko znika pozostawiając mały dywanik zbyt mocno nagazowane [chyba wsypałem zbyt dużo cukru do tej butelki -butelka ,025l od Tymbarku] smak mocno palonej kawy,ciut za mocno.poczekamy jeszcze kilkanaście dni ,tygodni co coś z tego napewno będzie
                    Mniej książków więcej piwa

                    Comment

                    • anteks
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10769

                      #70
                      warka nr8

                      warka 7 miała być ostatnia ale temp spadły więc robię szybko Nr8
                      3kg pilzneńskiego 1kg monachijskiego 0,5 karmel jasny wyszło 15l
                      17blg zrobię "mocarza wiosennego"
                      Mniej książków więcej piwa

                      Comment

                      • anteks
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛
                        • 2003.08
                        • 10769

                        #71
                        Odp: warka nr8

                        anteks napisał(a)
                        3kg pilzneńskiego 1kg monachijskiego 0,5 karmel jasny wyszło 15l
                        17blg zrobię "mocarza wiosennego"
                        po naukach na forum wynik blg lepszy niż w poprzedniej warce ale trzeba jeszcze doskonalić tę sztukę
                        Mniej książków więcej piwa

                        Comment

                        • anteks
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛
                          • 2003.08
                          • 10769

                          #72
                          wczoraj dodałem drozdze górnej fementacji z browamatora[Bo takie tylko miałem] 2 opakowania a dzisiaj piana wychodzi wiadra
                          Last edited by anteks; 2004-05-15, 21:31.
                          Mniej książków więcej piwa

                          Comment

                          • anteks
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛
                            • 2003.08
                            • 10769

                            #73
                            warka nr8

                            po trzech dniach b.burzliwej blg spadło do 7 i tak zostało
                            Mniej książków więcej piwa

                            Comment

                            • anteks
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛
                              • 2003.08
                              • 10769

                              #74
                              warka nr 8

                              blg 7 mija tydzień i nie spada więc jutro czas juz chyba na buteleczki
                              Mniej książków więcej piwa

                              Comment

                              • Krzysiu
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2001.02
                                • 14936

                                #75
                                anteks napisał
                                wczoraj dodałem drozdze górnej fementacji (...) 2 opakowania
                                Niepotrzebnie. Na 15 litrów brzeczki wystarczy 1 opakowanie. Ilość drożdży w brzeczce można regulowanć natlenieniem - drożdże mnożą się bez opamiętania, dopóki w brzeczce jest tlen, dopiero po jego "skonsumowaniu" przystępują do fermentacji alkoholowej. Mocne brzeczki trzeba dobrze napowietrzyć, wtedy drożdże lepiej sobie radzą z fermentacją.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X