Anteks piwowarzy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10782

    Warka 196

    Warka 196 01.03.11
    Skład
    • Pilzneński 6500g
    • carahell 500g
    • Marynka 40g
    • Lubelski 40g
    Zacieranie
    • 62°C 30min
    • 72°C 45 min
    Gotowanie 70 min
    • 0' Marynka
    • 60' Lubeski
    Zadane gęstwa W34/70
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • Robert13
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2010.04
      • 899

      Kiedy ostatni raz warzysz piwo dolnej fermentacji? Bo już niedługo będzie za ciepło...

      Myślę też nad całkowitą rezygnacją z przerwy 78 st.C, bo nie zauwazyłem zmian w wydajności po jej pominięciu, ale w zamian mam zamiar wysładzać pierwszą wodą o temperaturze 90 st.C. Co o tym sądzisz?

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10782

        Jeśli nie będzie dużego wzrostu temp do myślę że do końca marca
        Do 78 nie grzeje bo mam lenia , bywa że do pełnej kadzi doleję wrzątku to temp podskoczy. Podobno nie wysładza się wodą powyżej 80°C bo coś tam się wypłukuje. Ale ja sie na tym nie znam bo jestem prostym piwowarem
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          Nie ma czegoś takiego, jak przerwa w temp. 78 C. Przerwa jest po to, żeby jakieś enzymy mogły działać, a w temp. 78 C w zacierze nie ma żadnych istotnych, czynnych enzymów. Zacier podgrzewa się do 78 - 80 C tylko po to, aby zmniejszyć lepkość brzeczki i przyspieszyć filtrację, ale np. w klasycznej metodzie infuzyjnej tego nie ma, bo kadzi nie da się podgrzać.

          Woda o temp. wyższej niż 80 C może uwalniać ze słodu resztki nieprzereagowanej skrobi (np. poprzez skleikowanie) i inne związki, co może wpłynąć na pogorszenie jakości brzeczki. Czyli nie powinno się wysładzać wodą o wyższej temperaturze.

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10782

            Najczęściej zacieram w lodówce turystycznej więc do 78 specjalnie nie podgrzewam .Nie zależy mi tez na szybszej filtracji
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10782

              warka 197

              Dzisiaj sobie naśrutowałem słody na Grodzisza, a i myślę że pod koniec miesiąca wareczka nr 200
              Last edited by anteks; 2011-03-07, 20:44.
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10782

                warka 190 Lepper

                Część warki 190 zakegowana 50g z dodatkiem 50g cukru, blg 2
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10782

                  Warka 193 Walenty

                  Warka 193 rozlana, blg spadło do 3
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • anteks
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2003.08
                    • 10782

                    197 Podwędzane

                    197 podwędzane
                    Skład
                    - wędzony 1600g
                    - pszeniczny 2400g
                    - Marynka 40g
                    - Lubelski 40g
                    Zacieranie
                    - 55°C 15min
                    - 68°C 80min
                    Gotowanie 60min
                    - 0' Marynka
                    - 50' Lubelski
                    Wyszło 39l 8blg, zadane WLP029
                    Mniej książków więcej piwa

                    Comment

                    • mwa
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2003.01
                      • 5071

                      No jeszcze dwie warki i następna to 200. Wiesz co to będzie?
                      Pozdrawiam Cię !!!!

                      Comment

                      • anteks
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2003.08
                        • 10782

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedzi
                        No jeszcze dwie warki i następna to 200. Wiesz co to będzie?
                        Bardzo możliwe że to będzie piwo
                        Mniej książków więcej piwa

                        Comment

                        • anteks
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛
                          • 2003.08
                          • 10782

                          Warka 192 Porter Bałtycki

                          Warka 192 porter przelana na cichą, blg 5 . Na dnie pozostała ogromna (ponad 1l ) warstwa drożdży
                          Mniej książków więcej piwa

                          Comment

                          • anteks
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2003.08
                            • 10782

                            Warka 198

                            Warka 198 warzona 16.03.11
                            Skład
                            • Pilzneński 5000g
                            • Carahell 300g
                            • Marynka 25g
                            • Lubelski 60g
                            Zacieranie
                            • 55°C 15min
                            • 62°C 15min
                            • 72°C 60min
                            Gotowanie 60 min
                            • 0' Marynka 40g
                            • 30' Lubelski 40g
                            • 50' Lubelski 20g
                            Wyszło 29l 11 blg
                            24l zadane W34/70
                            5l zadane WLP029
                            Mniej książków więcej piwa

                            Comment

                            • anteks
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛🥛
                              • 2003.08
                              • 10782

                              Warka 191

                              Warka 191 zlana na cichą , blg 4
                              Mniej książków więcej piwa

                              Comment

                              • Robert13
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2010.04
                                • 899

                                Tyle juz narobiłeś piw i jakie z tego wyciagasz wnioski odnośnie tych wszystkich gatunkow piwa?


                                Bo ja, po przejściu przez wszystkie z "zestawy surowcowe' oraz paru własnych kombinacyjach zasypowych dochodzę do wniosku, że ostaną sie u mnie dwa gatunki:
                                1. Do codziennego picia- "polskie ale" 12Blg.
                                2. Do odświętnego picia- 'belgijskie specjalne' według mojego autorskiego zasypu, 20Blg ( "nie ma się zmiłuj") koloru ciemnego, z dużym udzialem słodu Special B350

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X