Anteks piwowarzy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10782

    Głównie warzę pilsopodobne , kilka pszenic,2-3 Grodzisze ,raz w roku porter i jakiś wynalazek związany z którymś z konkursów
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • Robert13
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2010.04
      • 899

      No tak. Nadmiar szkodzi.
      Widze też, że w okresie zimowym Polskie Ale przemieni się w Dolniaka. Próbowałem dzisiaj mojego marcowego i jest dobrze.

      Ciągle pracuje nad ciemnym piwem belgijskim, by było ono niepowtarzalne i autorskie. Mam na nie kilka pomysłów i gdzieś za pół roku, może za rok, coś już będe miał ustalone według własnych upodobań.

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10782

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedzi

        Ciągle pracuje nad ciemnym piwem belgijskim, by było ono niepowtarzalne i autorskie. Mam na nie kilka pomysłów i gdzieś za pół roku, może za rok, coś już będe miał ustalone według własnych upodobań.
        Jakieś dubelek ?
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • Robert13
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2010.04
          • 899

          Smaki charakterystyczne z opisu Dbbla w pełni się zgadzają, ale zakwalifikowałbym je do "Belgijskie specjalne" z powodu 20Blg.
          Na razie musze wypić co uwarzyłem, ale ciagle myślę o dodaniu słodu owsianego i palonego Carafa Special oraz użyciu drożdzy innych niż Belgian Strong Ale.

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10782

            Warka199

            Warka 199
            Skład
            • Wiedeński 2500g
            • monachijski 2000g
            • Specjal B 100g
            • Marynka 20g
            • Lubelski 40g
            Zacieranie
            • 55°C wsypane słody i podjazd do 62­°C
            • 62°C 40min
            • 72°C 40min
            Gotowanie 60min
            • 0' Marynka 20g
            • 30' Lubelski 20g
            • 50' Lubelski 20g
            Zadane W34/70
            Last edited by anteks; 2011-03-22, 16:14.
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10782

              Warka 200

              Warka 200 warzona 25.03.11
              skład
              • Wiedeński 2500g
              • Monachijski 300g
              • Pilzneński 2000g
              • caraaroma 600g
              • Marynka 20g
              • Lubelski 20g
              Zacieranie
              • Wsypane do wody temp 62°C
              • Podjazd do 72°C
              • 72°C 60 min
              Gotowanie 60min
              • 0' Marynka 20g
              • 50' Lubelski 20g
              Last edited by anteks; 2011-03-25, 09:23.
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10782

                Warka 196 zlana na cichą , blg 3 . Drożdże poszły do warki 200
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • fidoangel
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛
                  • 2005.07
                  • 3489

                  Jakieś fanfary? Fajerwerki? Super przepis?
                  Nic? Zwykła codzienna partyjna (piwowarska ) robota?
                  Last edited by fidoangel; 2011-03-27, 21:13.
                  "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                  Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                  Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                  Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                  Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                  Comment

                  • anteks
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2003.08
                    • 10782

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                    Jakieś fanfary? Fajerwerki? Super przepis?
                    Nic? Zwykła codzienna partyjna (piwowarska ) robota?
                    Nikt nie zauważył.
                    Mniej książków więcej piwa

                    Comment

                    • mark33
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.04
                      • 3283

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                      Nikt nie zauważył.
                      Nie wcale, codziennie ktoś warzy 200 warkę. Gratulacje !

                      Comment

                      • anteks
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2003.08
                        • 10782

                        warka 201

                        Warka 201 warzona 28.03.11
                        Skład
                        • Pilzneński 6500g
                        • Marynka gran 35g
                        • Lubelski gran 40g
                        Zacieranie
                        • 62°C 50min
                        • 72° c 40min
                        Gotowanie 60min
                        • 0' Marynka
                        • 50' Lubelski
                        Zadane gęstwą W34/70
                        Patrząc na prognozę pogody to chyba ostatni dolniak w tym sezonie.
                        Mniej książków więcej piwa

                        Comment

                        • anteks
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛
                          • 2003.08
                          • 10782

                          Browarniane nowości

                          Mniej książków więcej piwa

                          Comment

                          • Maggyk
                            Szara Adminiscjencja
                            🍼
                            • 2004.05
                            • 5618

                            Kiedy browar zamierza wypuścić firmowe stringi? Wyobrażam sobie Josefika warzącego onlajn w stringach browaru Anteks - to byłby hit w sieci
                            Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                            Piwo domowe -
                            Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

                            Reklama w BROWARZE
                            PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

                            Comment

                            • Krzysiu
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2001.02
                              • 14936

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                              Warka 200 warzona 25.03.11
                              skład
                              Wiedeński 2500g
                              Monachijski 300g
                              Pilzneński 2000g
                              caraaroma 600g
                              A mógłbyś zdefiniować, co planujesz z tego otrzymać? Bez takiej informacji przekaz jest bezwartościowy, bo nie wiadomo, co za piwo robisz. To tylko informacja, że zrobiłeś kolejne piwo. Jeśli informacja ma mieć walory edukacyjne i użytkowe, to potrzebny jest obszerniejszy opis, począwszy od tego, co chcesz otrzymać, poprzez skład surowcowy i technologię, aż do ostatecznych efektów organoleptycznych.
                              Last edited by Krzysiu; 2011-04-01, 19:38.

                              Comment

                              • anteks
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛🥛
                                • 2003.08
                                • 10782

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk Wyświetlenie odpowiedzi
                                Kiedy browar zamierza wypuścić firmowe stringi? Wyobrażam sobie Josefika warzącego onlajn w stringach browaru Anteks - to byłby hit w sieci
                                Cały czas negocjuję z Krzyśkiem
                                Mniej książków więcej piwa

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X