Anteks piwowarzy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10764

    Warka 239
    Skład
    • Pale Ale Weyerman 5000g
    • Monachijski 500g
    • Specjal B 150g
    • Citra gran 25g
    • Cascade szysz 50g
    • Amarillo szysz 50g
    • Amarillo gran garść
    Zacieranie
    • 68-65'C 100 min
    • 25g Citry do zacierania
    Gotowanie 60 min
    • 60' Cascade i Amarillo po 30g
    • 30' Cascade i Amarillo po 20g
    • 0' garść Amarillo
    Wzszło 20l 16blg zadane 1084
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10764

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
      225 AIPA 23.03.12
      i
      Ostanie butelki wysłane na konkurs Biała Wrona na Słowacji zajęły 6/34 miejsce w swojej kategorii. Dobrze wyleżakowane
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • pablos73
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2009.12
        • 24

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
        Leniwy jestem i jeszcze leżakuje
        ps Wystawa na 50 lecie
        ja swojego warzenia nie dozyje zapewne 50, ale swoich latek tak, to moze tez cos takiego zaczne robic...
        ;p

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10764

          Warka 240
          Skład
          • Pilzneński 3500g
          • Monachijski 700g
          • Lubelski szyszka 20g
          • Marynka gran 25g
          • Lubelski gran 30g
          Zacieranie
          • 62'C 30 min
          • Wsypane szyszki Lubelskiego
          • 72'C 30min
          Gotowanie 60 min
          • 0' 15g Marynka
          • 30' 10g Marynka
          • 55' 30g Lubelski
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10764

            warka 240

            warka 240
            Wyszło 22l 13 blg, zadane "świeżymi" W34/70.Świeże z 2010, poprzednie 2005 już wyszły
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10764

              241 Stout

              Plan na dzisiaj
              Warka 241 stout
              Skład
              • Pilzneński 3500g
              • monachijski 500g
              • Wędzony 500g
              • Caraaroma 500g
              • Pszeniczny 200g
              • Pszenica palona 250g
              • Carafa 250g
              • Marynka gran 20g
              • Lubelski gran 20g
              Zacieranie
              • 65'C 90 min
              Gotowanie 60 min
              • 0' Marynka 20g
              • 50' Lubelski 20g
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10764

                warka 241

                Warka 241 Stout
                Wyszło 25l około 12,5 blg, zadane S-04
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10764

                  warka 242

                  Wczoraj ukręciłem warke 242
                  skład
                  • Pale Ale 5000g
                  • Monachijski 700g
                  • carapils 300g
                  • Zeus gran 25g
                  • Amarillo gran 30g
                  • Citra gran 15g
                  • Continental gran 15g
                  Zacieranie 80min

                  • 70-66' 80 min
                  Gotowanie 60'
                  • 0' Zeus 25g
                  • 30' Amarillo i Citra po 15g
                  • 60' Amarillo i Continental po 15g
                  Last edited by anteks; 2013-03-22, 01:01.
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • anteks
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛
                    • 2003.08
                    • 10764

                    Warka 243 porter 2013

                    22.03.13 Porter Opalenicki v2013

                    Skład
                    • Wiedeński 3000g
                    • Monachijski 2000g
                    • Pilzneński 1000g
                    • J.palony 200g
                    • Karmelowy ciemny 400g
                    • Coffe light 200g
                    • Biscut 150
                    • Marynka gran 20g
                    • Lubelski gran 20g


                    Zacieranie
                    • około 100 min w temp 70-65'C


                    Gotowanie 60 min
                    • 0' Marynka 20g
                    • 55' Lubelski 20g
                    Wyszło około 22l 19 blg, zadane starterem z W34/70
                    Mniej książków więcej piwa

                    Comment

                    • kaleb1981
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2008.08
                      • 2

                      Czy mógłbyś w recepturze podawać też styl w jakim jest uwarzona każda następna warka? Bo zdarza się że tej informacji brakuje przy niektórych recepturach.
                      Last edited by kaleb1981; 2013-03-24, 22:33.

                      Comment

                      • anteks
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛
                        • 2003.08
                        • 10764

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kaleb1981
                        Czy mógłbyś w recepturze podawać też styl w jakim jest uwarzona każda następna warka? Bo zdarza się że tej informacji brakuje przy niektórych recepturach.
                        To nie takie proste bo warzę w jakimś stylu, a wychodzi inny. Wysyłam na konkurs i okazuje sie że to jeszcze inny
                        Mniej książków więcej piwa

                        Comment

                        • kaleb1981
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2008.08
                          • 2

                          Wystarczy nam że podasz styl w jakim chcesz warzyć, a co z tego tak na prawdę wyszło to już inny temat.
                          Ogromnie ułatwi to nam dopiero raczkującym w tym temacie wybór i poszukiwania następnej receptury z którą chcemy się zmierzyć ;-).
                          A uwierz mi, twój wątek to kopalnia wiedzy.
                          Last edited by kaleb1981; 2013-03-27, 17:56.

                          Comment

                          • Pieslav
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2011.06
                            • 21

                            Z niecierpliwością czekam na opis wrażeń smakowych warki 236.
                            Last edited by Pieslav; 2013-03-27, 19:29.

                            Comment

                            • anteks
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛
                              • 2003.08
                              • 10764

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pieslav
                              Z niecierpliwością czekam na opis wrażeń smakowych warki 236.
                              Jako że burzliwa z cicha trwała 2 miesiące, piwo do spożycia będzie chyba po świętach
                              Last edited by anteks; 2013-03-27, 20:27.
                              Mniej książków więcej piwa

                              Comment

                              • anteks
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛
                                • 2003.08
                                • 10764

                                Może by tak jutro przetestować PAMELA?
                                Mniej książków więcej piwa

                                Comment

                                Przetwarzanie...