Anteks piwowarzy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    Anteks Lager.

    Musi być koniecznie jakiś styl? Bez stylu piwa pić nie wolno?

    Comment

    • chesti84
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2013.10
      • 70

      Czytam sobie Twoje wpisy z 2003 roku i muszę przyznać, że jestem podbudowany. Widzę, że każdy, nawet piwowar z 11 letnim doświadczeniem, borykał się z takimi samymi problemami na początku, co ja teraz.

      Czytałem o testach z degustacji i zastanawiam sie czy po tylu latach teściowa nadal zachwyca sie Twoim piwem...

      Comment

      • HokusProkus
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2013.09
        • 70

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
        Musi być koniecznie jakiś styl? Bez stylu piwa pić nie wolno?
        Oczywiście że nie musi, nie jest to przecież piwo na konkurs. Choć z drugiej strony, gdy taki raczkujący piwowar jak ja na przykład , czyta taki przepis Antka, to chciałby pewnie widzieć w przybliżeniu co z tego wychodzi (niestety raczej nie załapię się na degustację żeby osobiście się o tym przekonać ). Dzięki temu będzie mógł sobie porównywać receptury i wyciągać wnioski aby później samemu tworzyć własne receptury.

        Racją jest też że to zakładka "Twoje warzenie", a nie "Kołyska" więc prowadzący nie musi wciąż myśleć o początkujących piwowarach.

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chesti84 Wyświetlenie odpowiedzi
          Czytam sobie Twoje wpisy z 2003 roku i muszę przyznać, że jestem podbudowany. Widzę, że każdy, nawet piwowar z 11 letnim doświadczeniem, borykał się z takimi samymi problemami na początku, co ja teraz.

          Czytałem o testach z degustacji i zastanawiam sie czy po tylu latach teściowa nadal zachwyca sie Twoim piwem...
          W 2003 r. były dwie książki po polsku, jeden sklep, trzech doświadczonych piwowarów na forum, na którym było kilkanaście tematów, a z siecią łączyłem się przez modem. Teraz masz dwa duże portale z mnóstwem tematów, kilkadziesiąt publikacji po polsku, czasopismo i bezproblemową łączność ze światem. Dostrzegasz różnicę?

          Teściowa się nie zachwyca, bo już od dawna nie dostaje.

          Comment

          • dominik_walkowiak
            Porucznik Browarny Tester
            • 2013.10
            • 335

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
            Anteks Lager.

            Musi być koniecznie jakiś styl? Bez stylu piwa pić nie wolno?
            Styl nie styl, bardziej mi chodziło o ten poterminowy WES

            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

              Ekstrakty WES nie ulegają przeterminowaniu. W przypadku tych wyrobów "termin przydatności do spożycia" to tylko sformułowanie teoretyczne, wymagane prawem. Ostatnio otworzyłem kilkuletni ekstrakt bursztynowy - nic mu nie dolega.

              Ekstrakt jasny WES j est o tyle specyficzny, że cokolwiek sie z niego zrobi, i tak wiadomo, że to WES. Trudno w tym przypadku mówić o innym stylu, niż WESale lub WESlager.

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10782

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dominik_walkowiak Wyświetlenie odpowiedzi
                Jaki to styl?? xD
                Bezstylowiec pospolity
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chesti84 Wyświetlenie odpowiedzi
                Czytam sobie Twoje wpisy z 2003 roku i muszę przyznać, że jestem podbudowany. Widzę, że każdy, nawet piwowar z 11 letnim doświadczeniem, borykał się z takimi samymi problemami na początku, co ja teraz.
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
                W 2003 r. były dwie książki po polsku, jeden sklep, trzech doświadczonych piwowarów na forum, na którym było kilkanaście tematów, a z siecią łączyłem się przez modem. Teraz masz dwa duże portale z mnóstwem tematów, kilkadziesiąt publikacji po polsku, czasopismo i bezproblemową łączność ze światem. Dostrzegasz różnicę?
                Święta prawda, dodam że i książki były trudno dostępne. Piwowarstwa człowiek uczył się z artykułów Krzysia i Volkera z tego forum ( są nawet TU ) Zacier filtrowało się przez pieluchę lub "zepsute" wiadro

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
                Ekstrakty WES nie ulegają przeterminowaniu. W przypadku tych wyrobów "termin przydatności do spożycia" to tylko sformułowanie teoretyczne, wymagane prawem. Ostatnio otworzyłem kilkuletni ekstrakt bursztynowy - nic mu nie dolega.

                Ekstrakt jasny WES j est o tyle specyficzny, że cokolwiek sie z niego zrobi, i tak wiadomo, że to WES. Trudno w tym przypadku mówić o innym stylu, niż WESale lub WESlager.
                W WESie, w gabinecie Prezesa w szafie w miseczkach sa ekstrakty które goście dotykają paluchami i nie widać by pokrywały się pleśnią. Co do smaku WESowych ekstraktów to prawda, w ślepym teście zawsze by sie trafiło
                Może ten amerykański chmiel coś zmieni
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • chesti84
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2013.10
                  • 70

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                  Święta prawda, dodam że i książki były trudno dostępne. Piwowarstwa człowiek uczył się z artykułów Krzysia i Volkera z tego forum ( są nawet TU ) Zacier filtrowało się przez pieluchę lub "zepsute" wiadro
                  Dobra przyznaje. Wpis nie byl przemyslany... Mozna sie cieszyc, ze potraficie sie podzielic tym wieloletnim doswiadczeniem.

                  Comment

                  • anteks
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2003.08
                    • 10782

                    Warka 260 pszeniczniak

                    Warka 260 Pszeniczne 27.01.14
                    Skład
                    • Pszeniczny 3000g
                    • Pilzneński 2000g
                    • Hallertau tradition 25g
                    • WB06
                    Zacieranie
                    • 42'C 60min
                    • 64'C 20min
                    • 72'C 35min
                    • 78'C 10min
                    Gotowanie 60min
                    • cały chmiel od początku
                    wyszło 25l, drożdże aktualnie na karuzeli- zadam rano
                    Mniej książków więcej piwa

                    Comment

                    • anteks
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10782

                      Drożdże zadane, blg ?
                      Mniej książków więcej piwa

                      Comment

                      • dominik_walkowiak
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2013.10
                        • 335

                        Chmiel od początku gotowania?? Czy podzieliłeś jakos?

                        Comment

                        • anteks
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛
                          • 2003.08
                          • 10782

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dominik_walkowiak Wyświetlenie odpowiedzi
                          Chmiel od początku gotowania?? Czy podzieliłeś jakos?
                          Wszystko od początku
                          Last edited by anteks; 2014-01-30, 14:36.
                          Mniej książków więcej piwa

                          Comment

                          • anteks
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2003.08
                            • 10782

                            260 pszeniczne

                            Warka 260 pszeniczne zabutelkowana 24l z dodatkiem 200g cukru
                            Blg około 3
                            Mniej książków więcej piwa

                            Comment

                            • chesti84
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2013.10
                              • 70

                              Podpatrzylem u ciebie na FB zdjecie rurki do odciagania piwa z fermentatora bez kranika. Tego co uzywasz do chmielenia na zimno. Bardzo ladnie mi sie takie cudo dzis sprawdzilo. Wezyk nie ucieka... Co doswiadczenie to doswiadczenie

                              Comment

                              • ontario_ab
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2012.10
                                • 65

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                                W związku z pytaniami o mój sposób filtracji zamieszczam zdjęcia
                                Możesz dać więcej zdjęć mieszadła do gara (mam podobny) razem z napędem, może opis... Z góry dziękuję.
                                Browar Domowy Happy Alien's
                                Piwne doświadczenie ? Podstawowe, ale mocno się zaangażowałem.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X