Anteks piwowarzy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10768

    Warka 259 ekstraktowe zlane na cichą, blg 3. Dodałem 1 "bielkoka" mieszanki Amarillo, Citra i Cascade


    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ontario_ab Wyświetlenie odpowiedzi
    Możesz dać więcej zdjęć mieszadła do gara (mam podobny) razem z napędem, może opis... Z góry dziękuję.
    Jak nie zapomnę to przy następnym warzeniu, co dokładnie miało by być?
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • ontario_ab
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2012.10
      • 65

      Chodzi mi o górną część mieszadła z napędem, mocowanie do gara. Dobrze widzę, że masz "śmigła" na dole i w połowie ?
      I pytanie o dno gara. Widzę, że jest całe metalowe, ja mam w swoim (Severin) takie szare, niby gumowe koło pod którym są grzałki. Zastanawiam się czy ta guma nie reaguje z zacierem czy brzeczką.
      Browar Domowy Happy Alien's
      Piwne doświadczenie ? Podstawowe, ale mocno się zaangażowałem.

      Comment

      • HokusProkus
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2013.09
        • 70

        Anteks, patent z druciakiem na końcu wężyka, w celu odfiltrowania chmielin z chmielenia na zimno przed rozlewem, to Twój pomysł czy gdzieś to podpatrzyłeś?? Wczoraj wypróbowałem i pomysł sprawia się rewelacyjnie. Byłem pod ogromnym wrażeniem i bardzo Ci za niego dziękuję .

        Powiedz tylko czy druciaki używasz jednorazowo, czy płuczesz je i używasz ponownie?? Na pierwszy ogień kupiłem take po 2,5 zł za sztukę, podobno mają być nierdzewne. Łatwo to się nie płucze, ale jakoś chyba doczyściłem, zobaczę co się z tym stanie po jakimś czasie. Ale widziałem też dużo tańsze druciaki, może stosować je jako jednorazówki.

        Comment

        • zgoda
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.05
          • 3516

          Jak wypłuczesz porządnie gorącym roztworem NaOH, to powinno dać się użyć wielokrotnie, tylko że to skórka niewarta wyprawki, w Lidlu druciaki po 2zł za 2 sztuki...
          Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10768

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ontario_ab Wyświetlenie odpowiedzi
            Chodzi mi o górną część mieszadła z napędem, mocowanie do gara. Dobrze widzę, że masz "śmigła" na dole i w połowie ?
            I pytanie o dno gara. Widzę, że jest całe metalowe, ja mam w swoim (Severin) takie szare, niby gumowe koło pod którym są grzałki. Zastanawiam się czy ta guma nie reaguje z zacierem czy brzeczką.
            Po niedzieli chyba będzie warzenie to zfocę

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika HokusProkus Wyświetlenie odpowiedzi
            Anteks, patent z druciakiem na końcu wężyka, w celu odfiltrowania chmielin z chmielenia na zimno przed rozlewem, to Twój pomysł czy gdzieś to podpatrzyłeś?? Wczoraj wypróbowałem i pomysł sprawia się rewelacyjnie. Byłem pod ogromnym wrażeniem i bardzo Ci za niego dziękuję .

            Powiedz tylko czy druciaki używasz jednorazowo, czy płuczesz je i używasz ponownie?? Na pierwszy ogień kupiłem take po 2,5 zł za sztukę, podobno mają być nierdzewne. Łatwo to się nie płucze, ale jakoś chyba doczyściłem, zobaczę co się z tym stanie po jakimś czasie. Ale widziałem też dużo tańsze druciaki, może stosować je jako jednorazówki.
            Gdzieś widziałem jako odchmielacz po gotowaniu, spróbowałem do odchmielania na zimno

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi
            Jak wypłuczesz porządnie gorącym roztworem NaOH, to powinno dać się użyć wielokrotnie, tylko że to skórka niewarta wyprawki, w Lidlu druciaki po 2zł za 2 sztuki...
            na zimno jeden raz( ostatnio użyłem go do filtrowania na gorąco) w lidlu 3 szt po 3zl
            Last edited by anteks; 2014-02-12, 22:05.
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10768

              TU umieściłem kilka zdjęć mieszadła
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10768

                Warka 261 IPA

                Warka 261 IPA warzona 21.02.14

                Skład
                • Pilzneński 6000g
                • Monachijski 1000g
                • Karmel Jasny Litovel 200g
                • Cascade 1bielok
                • Warrior 20g
                • Galaxy 25g
                • Centennial 25g
                • Simonce 25g
                • Citra 25g
                • Danstar Winsor


                Zacieranie
                • 55'C wsypane słody i grzanie do 62'C
                • 62'C 40min dodane Cascade
                • 72'C 15min
                • 78'C 5min
                Gotowanie 60min
                • 0' Warrior
                • 45' Galaxy
                • 50' Centennial
                • 55' Simonce
                • 60' Citra
                Wyszło 24l 16blg
                FOTORELACJA
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10768

                  takie tam
                  Attached Files
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • anteks
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛
                    • 2003.08
                    • 10768

                    262 pils

                    Warka 262 pils warzona 27.02.14

                    Skład
                    • Pilzneński 5000g
                    • MoNachijski 1000g
                    • Melonaidynowy 200g
                    • Lubelski szyszka 2 bieloki
                    • Marynka gran 30g
                    • Lubelski gran 60g
                    Zacieranie
                    • 52'C 10min
                    • 63'C 15min+ Lubelski szyszka
                    • 72'C 35min
                    • 78'C 10min
                    Gotowanie 60 min
                    • 0' Marynka 30g
                    • 45' Lubelski 30g
                    • 60'Lubelski 30g
                    Wyszło około 26l 14blg, zadam gęstwą w34/70
                    Last edited by anteks; 2014-03-02, 21:31.
                    Mniej książków więcej piwa

                    Comment

                    • anteks
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10768

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                      warka 258
                      Zlane na cichą blg 3, jakieś mętne więc dodałem żelatynę
                      Oraz po 25g Kohatu i Pacyfika
                      Last edited by anteks; 2014-03-13, 16:39.
                      Mniej książków więcej piwa

                      Comment

                      • dominik_walkowiak
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2013.10
                        • 335

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                        Zlane na cichą blg 3, jakieś mętne więc dodałem żelatynę
                        Jak wygląda u Cb procedura dodawania żelatyny? Jakie proporcje?

                        Comment

                        • rowdy
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2013.03
                          • 121

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                          takie tam
                          Co to za balingometr?

                          Comment

                          • Zywiec79
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2014.02
                            • 123

                            Raczej refraktometr ( sam taki używam ) Przyrząd do badania współczynników załamania światła różnych substancji, przede wszystkim cieczy.

                            Comment

                            • rowdy
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2013.03
                              • 121

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Zywiec79 Wyświetlenie odpowiedzi
                              Raczej refraktometr ( sam taki używam ) Przyrząd do badania współczynników załamania światła różnych substancji, przede wszystkim cieczy.
                              Refraktometr miało być. Coś takiego? http://www.e-refraktometry.pl/media/...ory/HHR-2N.jpg

                              Comment

                              • Zywiec79
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2014.02
                                • 123

                                Na pewno nie taki ,bo ten model jest do mierzenia zawartości wody w miodzie ,więc ma skale od 12-30% . Musi mieć skale od 0-32 Brix . Np taki

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X