Anteks piwowarzy
Collapse
X
-
Chodzi mi o górną część mieszadła z napędem, mocowanie do gara. Dobrze widzę, że masz "śmigła" na dole i w połowie ?
I pytanie o dno gara. Widzę, że jest całe metalowe, ja mam w swoim (Severin) takie szare, niby gumowe koło pod którym są grzałki. Zastanawiam się czy ta guma nie reaguje z zacierem czy brzeczką.Browar Domowy Happy Alien's
Piwne doświadczenie ? Podstawowe, ale mocno się zaangażowałem.Comment
-
Anteks, patent z druciakiem na końcu wężyka, w celu odfiltrowania chmielin z chmielenia na zimno przed rozlewem, to Twój pomysł czy gdzieś to podpatrzyłeś?? Wczoraj wypróbowałem i pomysł sprawia się rewelacyjnie. Byłem pod ogromnym wrażeniem i bardzo Ci za niego dziękuję.
Powiedz tylko czy druciaki używasz jednorazowo, czy płuczesz je i używasz ponownie?? Na pierwszy ogień kupiłem take po 2,5 zł za sztukę, podobno mają być nierdzewne. Łatwo to się nie płucze, ale jakoś chyba doczyściłem, zobaczę co się z tym stanie po jakimś czasie. Ale widziałem też dużo tańsze druciaki, może stosować je jako jednorazówki.Comment
-
Jak wypłuczesz porządnie gorącym roztworem NaOH, to powinno dać się użyć wielokrotnie, tylko że to skórka niewarta wyprawki, w Lidlu druciaki po 2zł za 2 sztuki...Comment
-
Chodzi mi o górną część mieszadła z napędem, mocowanie do gara. Dobrze widzę, że masz "śmigła" na dole i w połowie ?
I pytanie o dno gara. Widzę, że jest całe metalowe, ja mam w swoim (Severin) takie szare, niby gumowe koło pod którym są grzałki. Zastanawiam się czy ta guma nie reaguje z zacierem czy brzeczką.
Anteks, patent z druciakiem na końcu wężyka, w celu odfiltrowania chmielin z chmielenia na zimno przed rozlewem, to Twój pomysł czy gdzieś to podpatrzyłeś?? Wczoraj wypróbowałem i pomysł sprawia się rewelacyjnie. Byłem pod ogromnym wrażeniem i bardzo Ci za niego dziękuję.
Powiedz tylko czy druciaki używasz jednorazowo, czy płuczesz je i używasz ponownie?? Na pierwszy ogień kupiłem take po 2,5 zł za sztukę, podobno mają być nierdzewne. Łatwo to się nie płucze, ale jakoś chyba doczyściłem, zobaczę co się z tym stanie po jakimś czasie. Ale widziałem też dużo tańsze druciaki, może stosować je jako jednorazówki.
na zimno jeden raz( ostatnio użyłem go do filtrowania na gorąco) w lidlu 3 szt po 3zlOstatnia zmiana dokonana przez anteks; 2014-02-12, 22:05.Mniej książków więcej piwaComment
-
Warka 261 IPA
Warka 261 IPA warzona 21.02.14
Skład- Pilzneński 6000g
- Monachijski 1000g
- Karmel Jasny Litovel 200g
- Cascade 1bielok
- Warrior 20g
- Galaxy 25g
- Centennial 25g
- Simonce 25g
- Citra 25g
- Danstar Winsor
Zacieranie- 55'C wsypane słody i grzanie do 62'C
- 62'C 40min dodane Cascade
- 72'C 15min
- 78'C 5min
- 0' Warrior
- 45' Galaxy
- 50' Centennial
- 55' Simonce
- 60' Citra
FOTORELACJAMniej książków więcej piwaComment
-
262 pils
Warka 262 pils warzona 27.02.14
Skład- Pilzneński 5000g
- MoNachijski 1000g
- Melonaidynowy 200g
- Lubelski szyszka 2 bieloki
- Marynka gran 30g
- Lubelski gran 60g
- 52'C 10min
- 63'C 15min+ Lubelski szyszka
- 72'C 35min
- 78'C 10min
- 0' Marynka 30g
- 45' Lubelski 30g
- 60'Lubelski 30g
Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2014-03-02, 21:31.Mniej książków więcej piwaComment
-
-
Comment
-
-
Na pewno nie taki ,bo ten model jest do mierzenia zawartości wody w miodzie ,więc ma skale od 12-30% . Musi mieć skale od 0-32 Brix . Np taki
Comment
Related Topics
Collapse
-
Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE
zaprasza piwowarki i piwowarów domowych do wzięcia udziału w
XI Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego
Termin konkursu będzie zgodny z V Częstochowskim Festiwalem... -
Zapewne duża część userów pamięta, że lubię dynię w piwie (lub piwo w dyni, bo i to robiłem). Po paru latach posuchy festiwalowej musiałem sprawdzić jak obecnie piwowarzy podeszli do tematu piwa dyniowego. Wielu pamięta takie z początku fali kraftu, po tym jak grzyby po deszczu...-
Channel: Piwo - konkretnie
2022-11-29, 13:43 -
-
To piwo ma już swój wątek, ale od 2019 warzą już u siebie a nie kontraktowo:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...adour-speciale
Browar umieszczony jest w dawnej cegielni w miejscowości Sint-Gillis-Waas we Flandrii...-
Channel: Belgia
-
-
Kraftowy browar z wiedeńskiej dzielnicy Liesing, który warzy od 2016 r. w historycznym budynku dawnej fabryki fortepianów.
IPA, 13% ekstr.
5,6% alk.
Chmiele: Citra i Mosaic
https://www.100blumen.at/
Aromat - na początek cytrusy, potem wyraźniejsze...-
Channel: Austria
2024-11-10, 00:28 -
-
Ekstr. 12%
Alk. 4,7%
Przedziwne parametry. Klasyczne alty bywają mocniejsze, a co dopier sticke, które mają być mocniejsze...
Aromat- słodowy, palony, kakaowe kruche ciastka
Piana - wysoka, zwarta, dość trwała, dłuższy kożuszek, zostaje na szkle
...-
Channel: Piwo - konkretnie
2022-10-26, 23:05 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment