Anteks piwowarzy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • rowdy
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2013.03
    • 121

    Ok dzięki. Skalę znam. Chodziło mi tylko o wygląd samego urządzenia w kontekście zdjęcia które wrzucił Anteks (jak zrobił fotkę odczytu blg na tak małym urządzeniu? ). Koniec OT.

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10764

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dominik_walkowiak
      Jak wygląda u Cb procedura dodawania żelatyny? Jakie proporcje?
      2 łyżeczki rozpuszczam w wodzie, wlewam do fermentora, mieszam delikatnie.Po kilku dniach w zimnym butelkuję

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Zywiec79
      Na pewno nie taki ,bo ten model jest do mierzenia zawartości wody w miodzie ,więc ma skale od 12-30% . Musi mieć skale od 0-32 Brix . Np taki
      http://www.ebay.pl/itm/32-BRIX-ATC-W...9900486&_uhb=1
      Tak, można kilka złotych taniej. 2-3 tyg i masz w domu

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rowdy
      Ok dzięki. Skalę znam. Chodziło mi tylko o wygląd samego urządzenia w kontekście zdjęcia które wrzucił Anteks (jak zrobił fotkę odczytu blg na tak małym urządzeniu? ). Koniec OT.
      Telefon do okularu i pstryk
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10764

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
        Warka 261 IPA warzona 21.02.14
        Zeszło tylko do 6blg. Na cichą dodane po 20g Simonce i Cascaade
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10764

          263

          Warka 263 w stylu IPA
          Skład
          • Pilzneński 5000g
          • Monachijski 1000g
          • Pszeniczny 500g
          • Caraminich III 200g
          • Marynka gran 25g
          • Centennial gran 25g
          • Simonce gran 25g
          • Windsor gęstwa
          Gotowanie 60min
          • 0' Marynka
          • 30' Centenial
          • 60' Simonce
          Pierwsze użycie nowej chłodnicy


          Wyszło około 28l prawie 14blg. Zadane gęstwą Windsor
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10764

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
            Warka 262 pils warzona 27.02.14
            Zlane na cichą, blg 4
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10764

              Sposób podłączenia mojej chłodnicy
              Wąż silikonowy z chłodnicy przez króciec połączony z wężem od prysznica. Podłączamy bezpośrednio do baterii prysznicowej lub przez redukcję( tu krzywka z umywalki) z wężem ogrodowym
              Attached Files
              Last edited by anteks; 2014-03-26, 17:53.
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10764

                Warka 267 Grodziskie v 1.0

                Warka 267 28.04.14
                Skład
                • pszeniczny wędzony 2500g
                • wędzony 500g
                • Marynka 25g
                • Lubelski 50g
                • S-04
                Zacieranie
                • 62'C 10 min
                • 72' 50 min
                • 78' 5 min
                Gotowanie 60 min
                • 0' Marynka 25g
                • 30' Lubelski 25g
                • 50' Lubelski 25g

                Drożdże S04 wyszło 25l 7,5blg
                Klarowane żelatyną
                Rozlane 16.05.14
                Last edited by anteks; 2014-06-23, 21:10.
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10764

                  Warka 266 zlana na cichą, blg 3. Dodane 70g różnych resztek amerykańskich chmieli
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • anteks
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛
                    • 2003.08
                    • 10764

                    Warka 268

                    Warka 268 Wylizana Ala
                    Skład
                    • Pilzneński 5000g
                    • Marynka gran 25g
                    • Lubelski gran 60g
                    Zacieranie
                    • słody wsypane do15l wody temp 50'C
                    • podjazd do 63'C 30min
                    • 72'C 30min
                    • 78'C 10min
                    Gotowanie - 60min
                    • 0' Marynka 25g
                    • 30' Lubelski 30g
                    • 55' Lubelski 30g
                    Wyszło około 25l 11blg
                    Mniej książków więcej piwa

                    Comment

                    • Radek70
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2013.04
                      • 116

                      Wylizana Ala....buhahaha..dobre!...

                      Comment

                      • fidoangel
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🥛🥛🥛
                        • 2005.07
                        • 3489

                        Paru szczegółów brakuje w opisie

                        Np. na jakich drożdżach pojechała?
                        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                        Comment

                        • zgoda
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.05
                          • 3516

                          Ale z ciebie szczególarz, Saccharomyces Cerevisiae zapewne.
                          Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                          Comment

                          • anteks
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛
                            • 2003.08
                            • 10764

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel

                            Np. na jakich drożdżach pojechała?
                            Zagęstwione S04
                            Mniej książków więcej piwa

                            Comment

                            • anteks
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛
                              • 2003.08
                              • 10764

                              Warka 269

                              Warka 269
                              Nygus z wuchtą chmielu


                              Skład
                              • Pale Ale 5000g
                              • Pilzneński 1000g
                              • Marynka 25g
                              • Centennial 20g
                              • Cascade 20g
                              • Amarillo 20g
                              • Mosaic 20g
                              Zacieranie
                              • 66'C 70min
                              Gotowanie 60 min
                              • 0' Marynka 25g
                              • 40' Centennial 20g
                              • 40' Cascade 20g
                              • w chłodzeniu Amarillo i Mosaic
                              Wyszło 24l 15blg zagęstwione S04
                              Last edited by anteks; 2014-05-19, 18:22.
                              Mniej książków więcej piwa

                              Comment

                              • dominik_walkowiak
                                Porucznik Browarny Tester
                                • 2013.10
                                • 335

                                wczorajsze ze Szreniawy?

                                Comment

                                Przetwarzanie...