chodziło po głowie i doszło.14 stała się faktem
pilzneński 1,5kg
pszemiczny 2kg
pszeniczny wsypany do wody o temo 48*c - 10 min,póżniej dodany pilzneński
temp podniesiona do 65*C,zainspirowany artykułem Czesa ,postanowiłem zrobić po raz pierwszy zacieranie dekokcyjne.około 1/3 zacieru
przelałem do drugiego gara podgrzałem do 74*C-10min
po zagotowaniu dekokt wlany do głównego zacieru temp idealna 72*C
czy zacieranie dwu warowe polegało by na odjęciu teraz 1/3 zacieru i
zagotowaniu , czy po pierwszym dolanu zacieru temp też miałaby
być 72*C
anteks napisał(a) wyszło tego około 18l o zawartości ekstraku 12,5blg.
niewiem czy to zasługa zacierania dekocyjnego ,bo to chyba dobry wynik
Rzeczywiście, wynik bardzo dobry. Kiedyś prześledziłem zagraniczne receptury i we wszystkich piwach zacieranych dekokcyjnie tak mieli. Sądzę, że to pozytywna "przypadłość" tej metody.
Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE
zaprasza piwowarki i piwowarów domowych do wzięcia udziału w XI Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego
Termin konkursu będzie zgodny z V Częstochowskim Festiwalem...
Zapewne duża część userów pamięta, że lubię dynię w piwie (lub piwo w dyni, bo i to robiłem). Po paru latach posuchy festiwalowej musiałem sprawdzić jak obecnie piwowarzy podeszli do tematu piwa dyniowego. Wielu pamięta takie z początku fali kraftu, po tym jak grzyby po deszczu...
Comment