Anteks piwowarzy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10764

    warka nr 13

    blg spadło do 2,5 i tak zostało, więc zlałem na cicha i czekam
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10764

      fermentator stoi pusty ,lecz po głowie chodzi mi już pszeniczne może jutro????
      Last edited by anteks; 2004-11-02, 22:38.
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10764

        warka nr 14

        chodziło po głowie i doszło.14 stała się faktem
        pilzneński 1,5kg
        pszemiczny 2kg
        pszeniczny wsypany do wody o temo 48*c - 10 min,póżniej dodany pilzneński
        Attached Files
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10764

          warka 14

          temp podniesiona do 65*C,zainspirowany artykułem Czesa ,postanowiłem zrobić po raz pierwszy zacieranie dekokcyjne.około 1/3 zacieru
          przelałem do drugiego gara podgrzałem do 74*C-10min
          Attached Files
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10764

            warka nr14

            po przerwie doprowadzenie do wrzenia i gotowanie około 15min
            Attached Files
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10764

              po zagotowaniu dekokt wlany do głównego zacieru temp idealna 72*C
              czy zacieranie dwu warowe polegało by na odjęciu teraz 1/3 zacieru i
              zagotowaniu , czy po pierwszym dolanu zacieru temp też miałaby
              być 72*C
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10764

                warka nr 14

                filtracja...makabra,zapomniałem że młóto ma być cały czas zalane brzęczką i całe sie zbiło utrudniając filtracje i co jakiś czas musiałem mieszać
                Last edited by anteks; 2004-11-03, 22:05.
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10764

                  po przefiltrowaniu gotowanie dałem 2 garście aromatycznego na początku gotowania
                  Attached Files
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • anteks
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛
                    • 2003.08
                    • 10764

                    wyszło tego około 18l o zawartości ekstraku 12,5blg.
                    niewiem czy to zasługa zacierania dekocyjnego ,bo to chyba dobry wynik
                    Mniej książków więcej piwa

                    Comment

                    • mirekkk
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2003.09
                      • 101

                      anteks napisał(a)
                      wyszło tego około 18l o zawartości ekstraku 12,5blg.
                      niewiem czy to zasługa zacierania dekocyjnego ,bo to chyba dobry wynik
                      Rzeczywiście, wynik bardzo dobry. Kiedyś prześledziłem zagraniczne receptury i we wszystkich piwach zacieranych dekokcyjnie tak mieli. Sądzę, że to pozytywna "przypadłość" tej metody.
                      Pozdrawiam,
                      Mirek

                      Comment

                      • anteks
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛
                        • 2003.08
                        • 10764

                        #14

                        piana przez cały czas w granicach 2-3 cm,drozdzyki zebrane na następną warkę.po 4 dniach blg spadło do 5
                        Mniej książków więcej piwa

                        Comment

                        • anteks
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛
                          • 2003.08
                          • 10764

                          blg spadło do 3 ,zielone piwko poszlo na cichą(mimo że pszeniczne niech troche poleżakuje )
                          Mniej książków więcej piwa

                          Comment

                          • anteks
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛
                            • 2003.08
                            • 10764

                            warka #13

                            dwa tygodnie cichej fermentacji i 13 zabutelkowana 12l
                            Mniej książków więcej piwa

                            Comment

                            • anteks
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛
                              • 2003.08
                              • 10764

                              warka #15

                              dzisiaj poszedłem na łatwiznę
                              ekstrakt slodowu 1.8kg
                              chmiel ,sok malinowy,drożdże z warki 13( 1007 )
                              Mniej książków więcej piwa

                              Comment

                              • anteks
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛
                                • 2003.08
                                • 10764

                                warka #15

                                składniki 15
                                Attached Files
                                Mniej książków więcej piwa

                                Comment

                                Przetwarzanie...