Anteks piwowarzy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10764

    331 31.07.20

    Skład
    Pilzneński malteurp 6kg
    Mix chmieli amerykańskich 60g
    Zacieranie RoYal
    67'C 90 min
    Gotowanie 60 min
    chmiel 15min
    Chłodzenie testowo wymiennikiem
    zakwejkowane



    testowe chłodzenie wymiennikiem
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • fidoangel
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 3489

      Zakwejkowane-jakim szczepem i jakie plany fermentacyjne? Grzejesz?
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10764

        Panie, suchary Kweik VOSS. temp w garażu to ponad 30'C. Paczka drożdzy leżała, w lodówkach 3 wiadra fermentują to wsypalem takie
        Last edited by anteks; 2020-10-06, 13:40.
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10764

          Warka 335

          skład

          Pilzneński 5kg

          Amora Preta 50g

          Zacierane w Royalu

          67'C 60min

          78'C 10 min

          Gotowanie 60min

          Amora Preta 50g 20min

          wyszło 25l około 12blg, zadane gętwą kvejków
          Last edited by anteks; 2020-10-06, 13:39.
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10764

            Druga warka uwarzona w ten dzień

            skład
            Monachijski 2,5kg
            Steinbach wędzony 2kg
            ekstrakt jasny 1,2kg
            Biscut 0,25kg
            Melanoidowy 0,2kg
            Cararoma 0,2kg
            Marynka 20g
            Lubelski 30g
            Saaz 20g



            Zacieranie w Royalu

            wsypane do wody 55'C i grzanie
            67'C 15min
            72'C 45min
            78'C 10min



            Gotowanie 60min

            Marynka 20g 60'
            Lubelski 30g 60'
            Ekstrakt słodowy 20'
            Saaz 10'



            wyszło 25l 16blg zagęstwione W34/70 fermentacja w 8'C
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10764

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
              Warka 336
              Po miesiącu z przygodami rozlana przeciwciśnieniowo
              Zaloguj się do Facebooka, aby zacząć udostępniać różne rzeczy oraz łączyć się ze znajomymi, rodziną i ludźmi, których znasz.

              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10764

                warka 337 Pils
                Pilzneński Ireks 5kg
                Marynka 20g
                Lubelski 50g
                saaz garść

                Zacieranie w royalu
                62'C 30min
                72'C 30min
                78'C 10min
                Gotowanie 90min
                30' Marynka, Lubelski po 25g
                80' Marynka 25g
                w chłodzeniu 80'C Saaz
                Zagęstwione W34/70
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10764

                  warka 338

                  Pilzneński Ireks 1 wiaderko

                  Marynka 50g

                  Lubelski trochę z worka



                  Zacieranie Royal 80 min

                  67'C 60min

                  78'C 10 min



                  Gotowanie 90 min

                  60 Marynka 50g

                  5 Lubelski garśc

                  podczas chłodzenia garść Lubelskiego



                  Wyszło około 25l 12blg zagęstwione W34/70
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • anteks
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛
                    • 2003.08
                    • 10764

                    warka 339 APA

                    Pilzneński 5kg

                    maltodeksroza 0,5kg

                    Oktawia 50g

                    Zacieranie

                    60 min 67'C

                    10 min 78'C

                    Gotowanie 60min

                    Oktawia 50g 20'
                    Mniej książków więcej piwa

                    Comment

                    • anteks
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10764

                      warka 340 Milk stout

                      skład
                      Pale Ale 4kg
                      Special W 0,5kg
                      Płatki Owsiane 0,5kg
                      Pale chocolade 0,3kg
                      carafa 0,3kg
                      Laktoza 0,5kg
                      Iunga 40g

                      Zacieranie
                      68'C 40min
                      20'C 20min
                      78'C 10min

                      Gotowanie 60min

                      Iunga 60' 40g
                      Last edited by anteks; 2021-01-31, 15:19.
                      Mniej książków więcej piwa

                      Comment

                      • piotrher1
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2019.04
                        • 6

                        Witam;
                        Mam dwa pytania:
                        1. czy nie było problemów podczas zacierania z uzyskaniem negatywnej próby jodanowej ze względu na użycie błyskawicznych płatków owsianych (ktoś o czymś takim pisał w jednym z wątków, że w ogóle nie udało się uzyskać negatywnej próby)?
                        2. czy filtracja zacieru ze względu na płatki owsiane nie jest utrudniona?

                        Comment

                        • yavo
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          🥛🥛🥛🥛
                          • 2009.03
                          • 910

                          Ad 1) Ja odkąd robię próbę, nie mam z nią problemu, nawet przy płatkach;
                          Ad 2) Nie jest.

                          Comment

                          • anteks
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛
                            • 2003.08
                            • 10764

                            AD1 Nie robię
                            AD2 zależy od sprzętu,w kociołkach automatycznych przy wiekszym zasypie robi sie problem
                            Mniej książków więcej piwa

                            Comment

                            • piotrher1
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2019.04
                              • 6

                              Panowie yavo i anteks
                              Dzięki za informacje zwrotne, wiem co mam teraz dalej robić

                              Comment

                              • anteks
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛
                                • 2003.08
                                • 10764

                                warka 342 Pils

                                Plizneński IREKS 5,5kg
                                Marynka 30g
                                Saaz 60g

                                Zacieranie z przygodami w Royalu. Przed warzeniem wszystko sprawdzone, podczas zacierania pompa odmówiła współpracy(nawet lampka na włączniku zgasła) Zrobione obejście i podłączona do kranu inna pompka. Po warzeniu i umyciu gara pompka działa

                                Zacieranie 90min
                                67'C 90min
                                Gotowanie 90min

                                Marynka 30g 60'
                                Saaz 20g 60min
                                saaz 20g 30'
                                Saaz 20g 5 min

                                Wyszło 22l 13blg

                                zadrożdzone W34/70
                                Mniej książków więcej piwa

                                Comment

                                Przetwarzanie...