porter (po filtracji )w nowym fermentatorze
Anteks piwowarzy
Collapse
X
-
warka 64 pszeniczne
warka 64 pszeniczne warzona 20.03.07
skład- pszeniczny 2520g
- pilzneński 1470g
- carahell 210g
zacieranie- słód pszeniczny 48°C 15 min ,dosyoane pozostale slody
- podgrzanie do 65°C i odlanie 1/3 do dekokcji
- dekokt podgrzany do 75°C , 15min przerwy i gotowanie przez 15 min
- dodanie do zacieru głównego i sutalenie temp.na poziomie 75°C i przerwa 60min
filtracja okropna prawie 3 godz
gotowanie 60 min na początku chmiel lubelski szyszka 30g
wyszło 21 l brzeczki 12blg , zadane braupartneramiMniej książków więcej piwaComment
-
warka 65
warka 65 pils
skład- pilzneński 4000g
- carapils 200g
słody wsypane do 12l wody zacieranie- 62°C -30min
- 75°C - 30min
dotowanie 80min- 30g marynki granulat na początku
- 30g aromatu sazz granulat
wyszło 25l 12blg
zadane saflageramiMniej książków więcej piwaComment
-
warka 66 kolońskie
warka 66 kolońskie
skład- pilzneński 3800 g
- pszeniczny 500g
zacieranie- woda 12l
- 54°C 15 min
- 65°C30min
- 75°C 40min
gotowanie 70min- na początku 30 g tettnager granulat
- 15min przed końcem 30g tettnager granulat
Mniej książków więcej piwaComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika antekswarka 66 kolońskie) - jakie założenia co do tego piwa?
Przepis własny?"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangelDziwna nazwa i takowy skład (w/g mnie oczywista) - jakie założenia co do tego piwa?
Przepis własny?Mniej książków więcej piwaComment
-
warka 64
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika antekswarka 64 pszeniczne z brak czasu na mycie butelek zlane na cichą, ale mysle że w poniedziałek lub środę zabutelkujęMniej książków więcej piwaComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika antekswarka 66 kolońskie przelana na cichą blg spadlo do 4 .
5.5 l poszło w butelki a 18l do kega na leżakowanie
a był to mój post nr 2000
Życzę kolejnych warek i następnych tysięcznych postów.
Comment
Related Topics
Collapse
-
Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE
zaprasza piwowarki i piwowarów domowych do wzięcia udziału w
XI Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego
Termin konkursu będzie zgodny z V Częstochowskim Festiwalem... -
Zapewne duża część userów pamięta, że lubię dynię w piwie (lub piwo w dyni, bo i to robiłem). Po paru latach posuchy festiwalowej musiałem sprawdzić jak obecnie piwowarzy podeszli do tematu piwa dyniowego. Wielu pamięta takie z początku fali kraftu, po tym jak grzyby po deszczu...-
Channel: Piwo - konkretnie
2022-11-29, 13:43 -
-
To piwo ma już swój wątek, ale od 2019 warzą już u siebie a nie kontraktowo:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...adour-speciale
Browar umieszczony jest w dawnej cegielni w miejscowości Sint-Gillis-Waas we Flandrii...-
Channel: Belgia
-
-
Kraftowy browar z wiedeńskiej dzielnicy Liesing, który warzy od 2016 r. w historycznym budynku dawnej fabryki fortepianów.
IPA, 13% ekstr.
5,6% alk.
Chmiele: Citra i Mosaic
https://www.100blumen.at/
Aromat - na początek cytrusy, potem wyraźniejsze...-
Channel: Austria
2024-11-10, 00:28 -
-
Ekstr. 12%
Alk. 4,7%
Przedziwne parametry. Klasyczne alty bywają mocniejsze, a co dopier sticke, które mają być mocniejsze...
Aromat- słodowy, palony, kakaowe kruche ciastka
Piana - wysoka, zwarta, dość trwała, dłuższy kożuszek, zostaje na szkle
...-
Channel: Piwo - konkretnie
2022-10-26, 23:05 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment