Anteks piwowarzy
Collapse
X
-
Comment
-
Robiłeś na innych dolniakach?
Czy te Czech Pilsy dłużej fermentują w porównaniu do innych bo u mnie po dwóch tygodniach
na 2308 piwo akurat do butelek (właśnie spróbowałem i jest ok ale dam mu tydzień cichej dla spokoju duszy) a na 2278 fermentuje w najlepsze a to "bliźniaki" i stały obok siebie."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
warka nr 4
wpadła mi dzisiaj w ręce butelka piwka z warki nr 4 Prawdziwy Lager warzonej 17.01.04
zabutelkowna 23.01.04 (częśc poszła na cichą i skisła)
4 lata od zabutelkownia -otwierałem ze strachem.
Nie wiem jakie to byłu drożdże i w jakich temperaturach fermentowane zapewne górne i temp pokojowa .Zapach owowcowy, piana obfita ale szybko opada , nagazowanie słabe ale WYPIJALNE i smaczniejsze od niejednych piw koncernowychMniej książków więcej piwaComment
-
wpadła mi dzisiaj w ręce butelka piwka z warki nr 4 Prawdziwy Lager warzonej 17.01.04
zabutelkowna 23.01.04 (częśc poszła na cichą i skisła)
4 lata od zabutelkownia -otwierałem ze strachem.
Nie wiem jakie to byłu drożdże i w jakich temperaturach fermentowane zapewne górne i temp pokojowa .Zapach owowcowy, piana obfita ale szybko opada , nagazowanie słabe ale WYPIJALNE i smaczniejsze od niejednych piw koncernowychGratuluje!
Piekny testament dla Twojego drygu do warzenia. Tylko pozazdroscic...Comment
-
warka 89
warka 89 Grodziskie 08
skład- pszeniczny 1000
- wędzony 2000
- aromat granulat 30
zacieranie w lodówce turystycznej- 55°C 20 min
- 62°C- 60 min
- 72°C -60 min
gotowanie 60 min - chmiel na poczatku
wyszło 28 l-8 blg , jako że temp lagerowe zadane WLP 850Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2008-01-27, 21:46.Mniej książków więcej piwaComment
-
warka 90
warka 90 miał być pils ale jakić rozkojarzony dzisiaj jestem
skład- pilzneński 3300
- carapils 200g
- pilzneński wędzony w domu przez Gerdzia -Wielkie Dzięki
zacieranie na popularnego ostatno "lenia"- 55°C 15 min
- 75-62 °C 120 min
miał być pils ale stał sobie pecik ze ześrutowanym słodem z napisem pilzneński to co ma się marnować , wsypałem do garaokazało się że to był wędzony -będzie rauchbier
Mniej książków więcej piwaComment
-
Mniej książków więcej piwaComment
-
warka 91
warka 91 pils
skład- pilzneński 3100g
- carapils 300g
- chmiel target granulat 20g
- saaz granulat 30g
- woda 13l
zacieranie- 55°C 15 min
- 62°C 60 min
- 72°C 60 min
gotowanie 60 min- 10 min target 20 g
- 30 min saaz 15 g
- 50 min saaz 15 g
wyszło 17 l 11 blg zadane Wyeast 2001 Urquell Lager od Wesołego -wielkie dziękiMniej książków więcej piwaComment
Related Topics
Collapse
-
Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE
zaprasza piwowarki i piwowarów domowych do wzięcia udziału w
XI Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego
Termin konkursu będzie zgodny z V Częstochowskim Festiwalem... -
Zapewne duża część userów pamięta, że lubię dynię w piwie (lub piwo w dyni, bo i to robiłem). Po paru latach posuchy festiwalowej musiałem sprawdzić jak obecnie piwowarzy podeszli do tematu piwa dyniowego. Wielu pamięta takie z początku fali kraftu, po tym jak grzyby po deszczu...-
Channel: Piwo - konkretnie
2022-11-29, 13:43 -
-
To piwo ma już swój wątek, ale od 2019 warzą już u siebie a nie kontraktowo:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...adour-speciale
Browar umieszczony jest w dawnej cegielni w miejscowości Sint-Gillis-Waas we Flandrii...-
Channel: Belgia
-
-
Kraftowy browar z wiedeńskiej dzielnicy Liesing, który warzy od 2016 r. w historycznym budynku dawnej fabryki fortepianów.
IPA, 13% ekstr.
5,6% alk.
Chmiele: Citra i Mosaic
https://www.100blumen.at/
Aromat - na początek cytrusy, potem wyraźniejsze...-
Channel: Austria
2024-11-10, 00:28 -
-
Ekstr. 12%
Alk. 4,7%
Przedziwne parametry. Klasyczne alty bywają mocniejsze, a co dopier sticke, które mają być mocniejsze...
Aromat- słodowy, palony, kakaowe kruche ciastka
Piana - wysoka, zwarta, dość trwała, dłuższy kożuszek, zostaje na szkle
...-
Channel: Piwo - konkretnie
2022-10-26, 23:05 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment