Anteks piwowarzy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kuczman
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2008.01
    • 146

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
    warka 80 pils liściopadowy zabutelkowana blg 5
    10l z dodatkiem 45 g glukozy do kega
    8l z dodatkiem 45 g glukozy w butelki
    Bardzo dawno od warzenia, nie?

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10768

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kuczman Wyświetlenie odpowiedzi
      Bardzo dawno od warzenia, nie?
      niskie temp fermentacji ( poniżej 10°C ) miesiąc burzliwej i meiwsiąc cichej w KEGu od pepsi w sumie 2 miesiące , czy długo ?? Myślę że przy lagerach to norma ( przynajmniej w Browarze ANTEKS
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • fidoangel
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛
        • 2005.07
        • 3489

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
        niskie temp fermentacji ( poniżej 10°C ) miesiąc burzliwej i meiwsiąc cichej w KEGu od pepsi w sumie 2 miesiące , czy długo ?? Myślę że przy lagerach to norma ( przynajmniej w Browarze ANTEKS
        A nie miałeś posmaków "starej szmaty" w tak długo fermentowanych piwkach?
        Robiłeś na innych dolniakach?
        Czy te Czech Pilsy dłużej fermentują w porównaniu do innych bo u mnie po dwóch tygodniach
        na 2308 piwo akurat do butelek (właśnie spróbowałem i jest ok ale dam mu tydzień cichej dla spokoju duszy) a na 2278 fermentuje w najlepsze a to "bliźniaki" i stały obok siebie.
        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10768

          warka nr 4

          wpadła mi dzisiaj w ręce butelka piwka z warki nr 4 Prawdziwy Lager warzonej 17.01.04
          zabutelkowna 23.01.04 (częśc poszła na cichą i skisła )
          4 lata od zabutelkownia -otwierałem ze strachem .
          Nie wiem jakie to byłu drożdże i w jakich temperaturach fermentowane zapewne górne i temp pokojowa .Zapach owowcowy, piana obfita ale szybko opada , nagazowanie słabe ale WYPIJALNE i smaczniejsze od niejednych piw koncernowych
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10768

            warka 89

            dzisiaj warzenie warki 89 grodziskie 8 opis może jutro, zbyt "zdegustowany "jestem
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • kuczman
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2008.01
              • 146

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
              wpadła mi dzisiaj w ręce butelka piwka z warki nr 4 Prawdziwy Lager warzonej 17.01.04
              zabutelkowna 23.01.04 (częśc poszła na cichą i skisła )
              4 lata od zabutelkownia -otwierałem ze strachem .
              Nie wiem jakie to byłu drożdże i w jakich temperaturach fermentowane zapewne górne i temp pokojowa .Zapach owowcowy, piana obfita ale szybko opada , nagazowanie słabe ale WYPIJALNE i smaczniejsze od niejednych piw koncernowych
              WOW! Cztery lata! Gratuluje!

              Piekny testament dla Twojego drygu do warzenia. Tylko pozazdroscic...

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10768

                warka 89

                warka 89 Grodziskie 08
                skład
                • pszeniczny 1000
                • wędzony 2000
                • aromat granulat 30

                zacieranie w lodówce turystycznej
                • 55&#176;C 20 min
                • 62&#176;C- 60 min
                • 72&#176;C -60 min

                gotowanie 60 min - chmiel na poczatku
                wyszło 28 l-8 blg , jako że temp lagerowe zadane WLP 850
                Last edited by anteks; 2008-01-27, 21:46.
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10768

                  warka 82

                  warka 82 zabutelkowana 24l z dodatkiem 170 g cukru blg końcowe 3,5
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • anteks
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛
                    • 2003.08
                    • 10768

                    warka 90

                    warka 90 miał być pils ale jakić rozkojarzony dzisiaj jestem
                    skład
                    • pilzneński 3300
                    • carapils 200g
                    • pilzneński wędzony w domu przez Gerdzia -Wielkie Dzięki

                    zacieranie na popularnego ostatno "lenia"
                    • 55°C 15 min
                    • 75-62 °C 120 min

                    miał być pils ale stał sobie pecik ze ześrutowanym słodem z napisem pilzneński to co ma się marnować , wsypałem do gara okazało się że to był wędzony -będzie rauchbier
                    Mniej książków więcej piwa

                    Comment

                    • anteks
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10768

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                      pilzneński wędzony w domu przez Gerdzia -Wielkie Dzięki
                      300 g

                      gotowanie 60 min
                      • na początku 20g aromaty granulat
                      • 10 min przed końcem 15g aromat granulat

                      wyszło 21l 12 blg zadane wlp 820
                      w czasie zacierania silny aromat wędzonki , teraz jakby osłabł
                      Mniej książków więcej piwa

                      Comment

                      • anteks
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛
                        • 2003.08
                        • 10768

                        warka 90

                        warka 90 przelana na cichą blg 5
                        Mniej książków więcej piwa

                        Comment

                        • anteks
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛
                          • 2003.08
                          • 10768

                          warka 89

                          warka 89 grodziskie 08 11.02.08 przelana na cichą blg 2,5
                          Last edited by anteks; 2008-02-14, 20:51.
                          Mniej książków więcej piwa

                          Comment

                          • anteks
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛
                            • 2003.08
                            • 10768

                            warka 85

                            warka 85 07.02.08 rozlana blg 3
                            10l z dodatkiem 40 g cukru do kega
                            16l z dodotkiem 110 g cukru w butelki
                            Mniej książków więcej piwa

                            Comment

                            • anteks
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛
                              • 2003.08
                              • 10768

                              warka 91

                              warka 91 pils
                              skład
                              • pilzneński 3100g
                              • carapils 300g
                              • chmiel target granulat 20g
                              • saaz granulat 30g
                              • woda 13l

                              zacieranie
                              • 55°C 15 min
                              • 62°C 60 min
                              • 72°C 60 min

                              gotowanie 60 min
                              • 10 min target 20 g
                              • 30 min saaz 15 g
                              • 50 min saaz 15 g

                              wyszło 17 l 11 blg zadane Wyeast 2001 Urquell Lager od Wesołego -wielkie dzięki
                              Mniej książków więcej piwa

                              Comment

                              • anteks
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛
                                • 2003.08
                                • 10768

                                warka 88 pils

                                warka 88 pils rozlana do butelek blg 4 zadane cukrem 8g/1l
                                Mniej książków więcej piwa

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X