Anteks piwowarzy
Collapse
X
-
Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
Piwo domowe -
Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych
Reklama w BROWARZE
PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :DComment
-
Comment
-
Ten wzór jest trochę niedokładny dla wyższych blg.
Ja używam takiego:
(OG-FG)/0,75, z tym że OG i FG nie w °blg tylko podane jako ciężar właściwy.
Ale dla arkusza to niewielki problem: 260/(260-blg) i jest "gravity".
Wracając do tematu: nie wiedziałem, że piwo może odfermentować do 0,5blg!
Kiedyś mi IPA odfermentowała z 15 do 1,5°blg i to już mi się wydawało nieprawdopodobne. A tu jeszcze o 1°blg więcej... Jak to możliwe?Comment
-
warka 182
warka 182
skład
- pilzneński 7000g
- jakiś stary śrutowany 1000g
- marynka granulat 40g
- sladek granulat 100g
Zacieranie
62°C - 40 min
część słodu zagotowana i dodana do zacieru głównego
72°C 40 min
Gotowanie70 min
- 0' marynka
- 65' sladek
Wyszło około 46l 13 °Blg zadane gęstwą W34/70Mniej książków więcej piwaComment
-
Comment
-
A mi Promash pokazał 8,25% wagowo i 10,45% objętościowo.
Ten wzór jest trochę niedokładny dla wyższych blg.
Ja używam takiego:
(OG-FG)/0,75, z tym że OG i FG nie w °blg tylko podane jako ciężar właściwy.
Ale dla arkusza to niewielki problem: 260/(260-blg) i jest "gravity".Comment
-
Comment
-
Warka 183
Warzona rano 04.11.10 w dniu wspaniałego meczu
Warka 183 Pucharowy Kolejorz
- pszeniczny 2800g
- pilzneński 1300g
- lubelski granulat 25g
Zacieranie
- 44 °C 15 min
- 55 °C okolo 1/3 zacieru do dekokcji
- 62°C 30 min
- gotowanie 10 min
- wlanie do zacieru głownego 72°C 45 min
Gotowanie 60 min
- cały chmiel na początku
wyszło 12°Blg około 20l ( fermentor bez podziałki ) zadane WLP 300Mniej książków więcej piwaComment
-
Warka 184
Warka 184 Stout
skład
- pilzneński 4000g
- monachijski 400g
- wędzony 200g
- pszeniczny 200g
- cararoma 200g
- pszenica palona 250g
- czekoladowy castlemalting 250g
- marynka granulat 40g
- lubelski granulat 30g
Zacieranie
- 72- 65 °C 120 min , słody palone dodane w 110 minucie
Gotowanie 70 min
- na początku marynka
- 60 ' lubelskiMniej książków więcej piwaComment
Related Topics
Collapse
-
Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE
zaprasza piwowarki i piwowarów domowych do wzięcia udziału w
XI Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego
Termin konkursu będzie zgodny z V Częstochowskim Festiwalem... -
Zapewne duża część userów pamięta, że lubię dynię w piwie (lub piwo w dyni, bo i to robiłem). Po paru latach posuchy festiwalowej musiałem sprawdzić jak obecnie piwowarzy podeszli do tematu piwa dyniowego. Wielu pamięta takie z początku fali kraftu, po tym jak grzyby po deszczu...-
Channel: Piwo - konkretnie
2022-11-29, 13:43 -
-
To piwo ma już swój wątek, ale od 2019 warzą już u siebie a nie kontraktowo:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...adour-speciale
Browar umieszczony jest w dawnej cegielni w miejscowości Sint-Gillis-Waas we Flandrii...-
Channel: Belgia
-
-
Kraftowy browar z wiedeńskiej dzielnicy Liesing, który warzy od 2016 r. w historycznym budynku dawnej fabryki fortepianów.
IPA, 13% ekstr.
5,6% alk.
Chmiele: Citra i Mosaic
https://www.100blumen.at/
Aromat - na początek cytrusy, potem wyraźniejsze...-
Channel: Austria
2024-11-10, 00:28 -
-
Ekstr. 12%
Alk. 4,7%
Przedziwne parametry. Klasyczne alty bywają mocniejsze, a co dopier sticke, które mają być mocniejsze...
Aromat- słodowy, palony, kakaowe kruche ciastka
Piana - wysoka, zwarta, dość trwała, dłuższy kożuszek, zostaje na szkle
...-
Channel: Piwo - konkretnie
2022-10-26, 23:05 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment