Anteks piwowarzy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10768

    To wtedy pomyślę o bateriach słonecznych lub wodach geotermalnych
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10768

      Wark 188

      Warka 188

      Skład
      - pilzneński 4000g
      - carahell 200g
      - garść ciemnego karmelu
      - marynka granulat 30g
      - saaz granulat 50g
      Zacieanie
      - 62°C 40 min
      - 72°C 40 min
      Gotowanie 60 min
      - 0' marynka
      - 50' saaz
      Wyszło około 25l 11,5blg , zadane W34/70
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10768

        Warka 189 polotmave
        Skład
        • monachijski 2000g
        • pilzneński 2000g
        • belgian special B 100g
        • Marynka granulat 20g
        • Lubelski granulat 20g
        Zacieranie w "lidlowskim" garnku
        • 62°C 30 min
        • 72°C 40 min
        Gotowanie na taborecie gazowym 60 min
        • 0' Marynka
        • 50'Lubelski
        Last edited by anteks; 2011-01-20, 16:45.
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10768

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
          Warka 189 polotmave
          Wyszło około 24l 11,5blg . Zadane W34/70
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10768

            Nowość z mojego browaru
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • Maggyk
              Szara Adminiscjencja
              🍼
              • 2004.05
              • 5617

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
              Nowość z mojego browaru
              Śliczny gadżeciarzu
              Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
              Piwo domowe -
              Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

              Reklama w BROWARZE
              PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10768

                Warka 179/2

                Warka 179/2 rozlana blg spadło do 2
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10768

                  warka 190 Lepper

                  190 lekki mulat
                  Skład
                  - pilzneński 7000g
                  - belgian special B 100g
                  -marynka granulat 50g
                  - Lubelski granulat 50g

                  Zacieranie
                  80 min około 68°C

                  Gotowanie 60 min
                  - 0' Marynka
                  - 50' Lubelski
                  Wyszło 37l 12 blg , zadane gęstwą W 34/70
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • anteks
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛
                    • 2003.08
                    • 10768

                    Warka 191

                    warka 191
                    Skład
                    • Pilzneński 5000g
                    • Marynka granulat 50g
                    • Saaz granulat 50g
                    Zacieranie
                    • 62°C 40 min
                    • 72°C 30 min
                    Gotowanie 70 min
                    • 0' Marynka
                    • 60' Saaz
                    Mniej książków więcej piwa

                    Comment

                    • anteks
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10768

                      warka 191

                      Wyszło około 27l 13 blg
                      Mniej książków więcej piwa

                      Comment

                      • puszka
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2002.10
                        • 204

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                        warka 191
                        Skład
                        • Pilzneński 5000g
                        • Marynka granulat 50g
                        • Saaz granulat 50g
                        Zacieranie
                        • 62°C 40 min
                        • 72°C 30 min
                        Gotowanie 70 min
                        • 0' Marynka
                        • 60' Saaz
                        Jakie drożdże górne czy dolne??

                        Comment

                        • anteks
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛
                          • 2003.08
                          • 10768

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika puszka Wyświetlenie odpowiedzi
                          Jakie drożdże górne czy dolne??
                          Sezon lagerowy więc dolne .Tradycyjnie W34/70
                          Last edited by anteks; 2011-02-05, 21:08.
                          Mniej książków więcej piwa

                          Comment

                          • Robert13
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2010.04
                            • 899

                            Ja do pierwszego lagera kupiłem Wyeast 2308 Munich Lager i właśnie rozmnażają się w przyszłym piwie marcowym. Chyba nie są one popularnymi drożdzami wśród piwowarów domowych, ale takie sobie wybrałem

                            Comment

                            • przemo70
                              † 1970-2019 Piwosz w Raju
                              • 2007.05
                              • 1501

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedzi
                              Ja do pierwszego lagera kupiłem Wyeast 2308 Munich Lager i właśnie rozmnażają się w przyszłym piwie marcowym. Chyba nie są one popularnymi drożdzami wśród piwowarów domowych, ale takie sobie wybrałem
                              Wręcz przeciwnie, te drożdże są zupełnie dobre i myślę że równie popularne jak W34/70, ja używałem w zeszłym sezonie i lagery na jednych i nad drugich wychodziły bardzo dobre. Myślę że jak już Twoje Marcowe będzie się nadawało do degustacji, to będziemy mięli okazję spróbować
                              Save water, drink beer ...

                              http://www.parowozy.com.pl/
                              http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                              https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                              Comment

                              • Robert13
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2010.04
                                • 899

                                Nie obiecuję..
                                Na razie kaszana, mija druga doba a one nie ruszyły. Najwyraźniej słabo ich namnożyłem, bo zwykłą napuchniętą (ruszyły błyskawicznie) saszetkę wlałem do 1,5 litra dobrze natlenionej brzęczki w butelce, po czym w przetrzymaniu jej w cieple juz po 4 godzinach. zamieszałem i wlałem 1 litr celem zaszczepienia, a do pozostałego pół litra dodałem kolejny litr odebranej z osadu, natleniłem, po czym po upływie doby dodałem 1 litr ponownie, tym razem juz spienionej.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X