Ja do pierwszego lagera kupiłem Wyeast 2308 Munich Lager i właśnie rozmnażają się w przyszłym piwie marcowym. Chyba nie są one popularnymi drożdzami wśród piwowarów domowych, ale takie sobie wybrałem
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13
Ja do pierwszego lagera kupiłem Wyeast 2308 Munich Lager i właśnie rozmnażają się w przyszłym piwie marcowym. Chyba nie są one popularnymi drożdzami wśród piwowarów domowych, ale takie sobie wybrałem
Wręcz przeciwnie, te drożdże są zupełnie dobre i myślę że równie popularne jak W34/70, ja używałem w zeszłym sezonie i lagery na jednych i nad drugich wychodziły bardzo dobre. Myślę że jak już Twoje Marcowe będzie się nadawało do degustacji, to będziemy mięli okazję spróbować
Nie obiecuję..
Na razie kaszana, mija druga doba a one nie ruszyły. Najwyraźniej słabo ich namnożyłem, bo zwykłą napuchniętą (ruszyły błyskawicznie) saszetkę wlałem do 1,5 litra dobrze natlenionej brzęczki w butelce, po czym w przetrzymaniu jej w cieple juz po 4 godzinach. zamieszałem i wlałem 1 litr celem zaszczepienia, a do pozostałego pół litra dodałem kolejny litr odebranej z osadu, natleniłem, po czym po upływie doby dodałem 1 litr ponownie, tym razem juz spienionej.
Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE
zaprasza piwowarki i piwowarów domowych do wzięcia udziału w XI Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego
Termin konkursu będzie zgodny z V Częstochowskim Festiwalem...
Zapewne duża część userów pamięta, że lubię dynię w piwie (lub piwo w dyni, bo i to robiłem). Po paru latach posuchy festiwalowej musiałem sprawdzić jak obecnie piwowarzy podeszli do tematu piwa dyniowego. Wielu pamięta takie z początku fali kraftu, po tym jak grzyby po deszczu...
Comment