Anteks piwowarzy
Collapse
X
-
Warka 216 Stout
Skład- Pilzneński 4000g
- Monachijski 400g
- Wędzony 200g
- Pszeniczny 200g
- Cararoma 200g
- Pszenica palona 200g
- Czekoladowy 200g
- Marynka gran 25g
- Lubelski gran 40g
- 120min 70-65°C
- 0' Marynka
- 50' Lubelski
Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2012-02-15, 01:48.Mniej książków więcej piwaComment
-
Warka 220
Warka 220 Jasne dekokcone
Skład- Bohemski 4200g
- Marynka gran 20g
- Hallertau Trad 35g
- 55°C
- około 1/3 odlana do dekokcji
- 70°C 30 min
- gotowanie 10 min
- wlanie do zacieru głównego 72* 30 min
- 0'Marynka 15g
- 30' Hallertau 20g
- 60' Marynka 5g
- 60' Hallertau 15g
Mniej książków więcej piwaComment
-
Warka 221
skład
- Wędzony 3000g
- Wiedeński 3000g
- Cararoma 250g
- Carabelge 250g
- Marynka gran 20g
- Lubelski gran 20g
Zacieranie
- 55°C wsypane słody i grzanie do 62°C
- 62°C 25 min
- 72°C 45 min
Gotowanie 60 min
- 0' Marynka
- 50' Lubelski
wyszło około 27l 17 blg
Rano zadam drożdżaMniej książków więcej piwaComment
-
Warka 222 07.03.2011
Skład
- Pilzneński 4000g
- Monachijski 1000g
- Marynka gran 20g
- Saaz Late 40g
Zacieranie
- Słody wsypane do wody, temp ustalona na 55°C
- część zacieru odlana i podgrzana do 62°C przerwa 10 min
- Gotowanie 10 min
- Wlanie do zacieru głównego, ustalenie temp na 72°C, przerwa 50 min
- Filtracja
Gotowanie 60 min
- 0' Marynka 20g
- 30' Saaz 20g
- 50' Saaz 20g
Zadane Bohemian LagerMniej książków więcej piwaComment
-
225 AIPA 23.03.12
Skład
- Pale Ale 5000g
- Wiedński 300g
-Special B 150g
- Citra 40g
- Amarilo 50g
- Danstar Winsor
Zacieranie
- 70-65°C 120 min\
Gotowanie 70 min
- Citra 0'
- Amarillo 65'
Zadane DanstaramiOstatnia zmiana dokonana przez anteks; 2012-03-26, 21:38.Mniej książków więcej piwaComment
-
Warka 226 26.03.2012
skład
- pilzneński 6500g
- monachijski 1000g
- Marynka 40g
-Saaz 60g
Zacieranie
-55* 10 min ( 5l -72* 10 min, 100* 10 min, wlanie do zacieru głównego)
- 62*( około 10l- 72°C 15 min, 100*- 10 min, wlanie do zacieru głównego)
- 72°C 40 min
Gotowanie 60 min
- 30' Marynka 40g
- 60' Saaz 20g
- 85' Saaz 40g
Wyszło około 44l 13 blgMniej książków więcej piwaComment
-
Warka 227 28.03.12
Skład
- Pilzneński 4000g
- Monachijski 1000g
- Marynka 25g
- Saaz 50g
Zacieranie
- 62°C 15 min( około 8l odlane 72°C 15 min, 100°C 10 min, wlane do zacieru głównego)
- 72°C 50 min
Gotowanie 90 min
- 30' Marynka 25g
- 60' Saaz 20g
- 89' Saaz 30gMniej książków więcej piwaComment
-
Warka 228
Warka 228 29.03.12
Skład
- Pilzneński Wędzony 4500g (Weyermann? od Dori)
- Marynka 20g gran
- Lubelski 25g gran
Zacieranie
- 55°C 10 min, dolanie gorącej wody
- 62°C ( czę zacieru 72°C 15 min, 100°C 10 min)
- 72°C około 60 min
Gotowanie 90 min
- 30' Marynka 20g
- 80' Lubelski 25g
blg około 12 26l zadane W34/70
Bardzo słaba wędzonka, gdyby nie napis na fermentorze pomyślał bym że pils
Warka 221 rozlana, blg spadło do około 3. Piękny wędzony zapachkey:
Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2012-04-07, 20:02.Mniej książków więcej piwaComment
-
Warka 230
Warka 230 12.04.12
Skład
- Pale Ale 3500g
- Biscut 200g
- Cara50 300g
- Palony 100g
- East Kent Goldings 100g
Zacieranie
65-70°C 120 min
Gotowanie 70 min
- 10' 35g
- 40' 30g
- 70' 35g
Wyszło około 28l 10 blg, zadam 1028 London AleMniej książków więcej piwaComment
-
232 Pszenica
Warka 232 Pszenica
Skład
-Pszeniczny 2000g
- Pilzneński 2000g
- Saaz gran 23g ( bo tyle akurat zostało w puszce)
Zacieranie
- 45C* 15min
- 52C* 15min
- 62°C 20 min
- 72°C 60 min( miało być 30 ale musiałem wyjść)
Gotowanie 60 min
- Saaz 23g na początku
Wyszło 20l, 12 blg zadane gęstwą 3068 od Przema- dziękiOstatnia zmiana dokonana przez anteks; 2012-05-24, 03:03.Mniej książków więcej piwaComment
-
Warka 229 Wielkanocne
Skład
- Wiedeński 5000g
- cararoma 200g
- karmel jasny 200g
- Biscut 200g
- jęczmień palony 200g
- Suchy ekstrakt około 1000g
-Marynka 20g
- Lubelski 30g
Zacieranie
- 62°C 10min( około 8l odlane, 72°C 15 min, 100°C 10 min, wlane do zacieru głównego)
- 72°C 45 min
Gotowanie 70 min
- 0' Marynka 20g
- 60' Lubelski 30g
15.06.12 zabutelkowane z dodatkiem cukru 4,2g/l, blg 4Mniej książków więcej piwaComment
Related Topics
Collapse
-
Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE
zaprasza piwowarki i piwowarów domowych do wzięcia udziału w
XI Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego
Termin konkursu będzie zgodny z V Częstochowskim Festiwalem... -
Zapewne duża część userów pamięta, że lubię dynię w piwie (lub piwo w dyni, bo i to robiłem). Po paru latach posuchy festiwalowej musiałem sprawdzić jak obecnie piwowarzy podeszli do tematu piwa dyniowego. Wielu pamięta takie z początku fali kraftu, po tym jak grzyby po deszczu...-
Channel: Piwo - konkretnie
2022-11-29, 13:43 -
-
To piwo ma już swój wątek, ale od 2019 warzą już u siebie a nie kontraktowo:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...adour-speciale
Browar umieszczony jest w dawnej cegielni w miejscowości Sint-Gillis-Waas we Flandrii...-
Channel: Belgia
-
-
Kraftowy browar z wiedeńskiej dzielnicy Liesing, który warzy od 2016 r. w historycznym budynku dawnej fabryki fortepianów.
IPA, 13% ekstr.
5,6% alk.
Chmiele: Citra i Mosaic
https://www.100blumen.at/
Aromat - na początek cytrusy, potem wyraźniejsze...-
Channel: Austria
2024-11-10, 00:28 -
-
Ekstr. 12%
Alk. 4,7%
Przedziwne parametry. Klasyczne alty bywają mocniejsze, a co dopier sticke, które mają być mocniejsze...
Aromat- słodowy, palony, kakaowe kruche ciastka
Piana - wysoka, zwarta, dość trwała, dłuższy kożuszek, zostaje na szkle
...-
Channel: Piwo - konkretnie
2022-10-26, 23:05 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment