Anteks piwowarzy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • LeoxxX
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.03
    • 224

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
    • błotko chmielowe po cichej fermentacji z warki 252
    Co to jest? I w jakim celu?

    I mimo wszystko mógłbyś podawać przybliżony styl ważonego piwa

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10768

      Rozlewałem dzisiaj warkę 252 (prawie jak AIPA), na cichej dodane było troche chmielu.

      Szkoda było go wyrzucić więc w ramach testu dodałem na koniec gotowania do brzeczki. Nie piszę w jakim stylu bo nie wiem. Musiał bym sprawdzać, porównywać z np BJCP ale mi się nie chce
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • LeoxxX
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2010.03
        • 224

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
        Nie piszę w jakim stylu bo nie wiem. Musiał bym sprawdzać, porównywać z np BJCP ale mi się nie chce

        Czyli na czuja dodajesz słody, które uważasz, że będą do siebie pasować aby osiągnąć dobre piwo?

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10768

          Nie, najczęściej warzę piwa które już warzyłem i smakowały. Nie warze piw w wielu stylach,nie wydziwiam. Jesli napisze że piwo jest w jakim stylu to okaże sie że cos w nim jest nie tak(kolor,goryczka, blg) Ostatnie jak można przeczytać to jakieś Pale Ale(APA, IPA czy inna CIPA ) NIe jestem Kopyr by pić co dzień jedno, inne piwo, wracam do tych piw i nie martwię sie że za 30 lat zapali sie kontrolka "rezerwa" i koniec
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • zgoda
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.05
            • 3516

            Po kilku latach warzenia zwykle już się wie co smakuje i można się skupić na przyjemnościach zamiast eksperymentować na sobie, rodzinie i znajomych. Też mam może z 10 receptur które powtarzam, bo pasują wszystkim.

            Z piwnego ADHD się wyrasta.
            Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10768

              Warka 252 rozlana, do kega poszło z woreczkiem zawierającym po garści Amarillo i Citry
              warka 254 zlana na cichą blg2, dodane Centennial, Galaxy i Mosaaic po 20g granulatu
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10768

                Warka 255 Pszeniczne 09.10.13
                Skład
                • Pszeniczny 2500g
                • pilzneński 1500g
                • Marynka 10g
                • Tradition 10g
                Zacieranie
                • 52'C 120min- 10l odlane 72'C 30min- gotowanie 10 min
                • 62'C 15min- 8l odlane 10min gotowanie
                • 72'C 30min
                Gotowanie 60min
                • 0' marynka
                • 60' traditon
                blg 12, zadane WB06
                Zabutelkowane 25.10.13 blg nie zmierzone
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10768

                  256

                  Warka 256 27.10.13 przelana na cichą. Dodane po 20g centennial, mosaic oraz galaxy
                  Last edited by anteks; 2013-10-29, 03:00.
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • anteks
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛
                    • 2003.08
                    • 10768

                    Warka 257 pszeniczne warzone 05.11.13
                    Skład
                    • Pszeniczny 3500g
                    • Pilzneński 1500g
                    • Hallertau Tradition 18g
                    Zacieranie
                    • 44'C 120 min ( część zacieru podgrzana do 72'C- 20min następnie gotowanie 10min)
                    • Wlanie do zacieru i ustalenie temp na 62'C 30min( cześć zacieru gotowana-10min)
                    • wlanie do zacieru i ustalenie temp 72'C 30min
                    Gotowanie 60 min
                    • od początku Hallertau 18g
                    Wyszło 28l 11 blg, zadane kangurami pszenicznymi
                    Mniej książków więcej piwa

                    Comment

                    • anteks
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10768

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                      Warka 256 27.10.13 przelana na cichą. Dodane po 20g centennial, mosaic oraz galaxy
                      Butelkowanie chyba dopiero po niedzieli więc sypnąłem jeszcze po garści galaxy i pacific jade
                      Mniej książków więcej piwa

                      Comment

                      • bart3q
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2013.02
                        • 28

                        Jakie skutki przynosi takie eksperymentowanie z przerwami w pszenicznym? Widziałem że to z 120 min białkową ma betonową pianę. Jak dzisiaj byś polecił zacierać pszeniczne?

                        Comment

                        • jacekan
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2011.05
                          • 388

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika LeoxxX Wyświetlenie odpowiedzi
                          Co to jest? I w jakim celu?
                          I mimo wszystko mógłbyś podawać przybliżony styl ważonego piwa
                          To rzecz zbędna, bardziej przydałoby się podsumowanie. Czy piwo okazało się udane, czy może nie warte uwagi. Ewentualnie z małym opisem, kolor, smak, aromat, sesyjność itp. Nie ukrywam, że często korzystam z zapisków anteksa i cenię jego doświadczenie (pszeniczne anteksa jest mistrzostwem świata).
                          Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

                          Comment

                          • anteks
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛
                            • 2003.08
                            • 10768

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacekan Wyświetlenie odpowiedzi
                            To rzecz zbędna, bardziej przydałoby się podsumowanie. Czy piwo okazało się udane, czy może nie warte uwagi. Ewentualnie z małym opisem, kolor, smak, aromat, sesyjność itp. Nie ukrywam, że często korzystam z zapisków anteksa i cenię jego doświadczenie (pszeniczne anteksa jest mistrzostwem świata).
                            Postaram się, kiedyś jak wysyłałem piwa na konkursy to pisałem o zajętych miejscach. Może zacznę wysyłać i będę wklejać metryczki?
                            ps to chyba zły pomysł
                            Last edited by anteks; 2013-11-19, 22:01.
                            Mniej książków więcej piwa

                            Comment

                            • fidoangel
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🥛🥛🥛
                              • 2005.07
                              • 3489

                              A właśnie, że to jest bardzo dobry pomysł aby podsumować dane piwo choć wiem, że przy braku możliwości edytowania zapisków jest to bardzo trudne do zrealizowania. Zmienność piwa w czasie to wiele rozrzuconych postów i cała robota kronikarska na nic.

                              Z tego powodu niektórzy przenieśli swoje zapiski na sąsiednie forum.
                              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                              Comment

                              • anteks
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛
                                • 2003.08
                                • 10768

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                                Z tego powodu niektórzy przenieśli swoje zapiski na sąsiednie forum.
                                A ja wróciłem tutaj, do korzeni
                                Last edited by anteks; 2013-11-22, 19:54.
                                Mniej książków więcej piwa

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X