Anteks piwowarzy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10768

    warka 17

    dzisiaj przystąpiłem do warzenia kolejnej warki
    pilzneński-2,5kg
    red 0,5kg
    woda 10 l

    przerwy 62* 30 min
    72* 25 min (do negatywnej próby)

    filtracja przebiegła b.sprawnie

    chmielenie goryczka 60"
    aromat 10"+ 10 w studzeniu
    w tej chwili brzeczka się studzi
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      Mam prośbę - nie amerykanizuj nadmiernie zapisu. Pisz: 72 C, nie 72*, i 30 min, nie 30'. Przyjmijmy jakiś cywilizowany, w miarę uniwersalny poziom zapisu.
      Last edited by Krzysiu; 2005-01-11, 21:09.

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10768

        Krzysiu napisał(a)
        Mam prośbę - nie amerykanizuj nadmiernie zapisu. Pisz: 72 C, nie 72*, i 30 min, nie 30'. Przyjmijmy jakiś cywilizowany, w miarę uniwersalny poziom zapisu.
        dla krzysia wszystko ,obiecuje poprawę
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10768

          17

          starter zrobiony z gęstwy z poprzedniej warki ,drożdże wyeast 3068
          dałem pszeniczne bo gdzieś czytałem że smak pszeniczniaka zależy od drożdży a nie od pszenmicy
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10768

            17

            po 3 godzinach
            Attached Files
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10768

              Odp: 17

              anteks napisał(a)
              ... bo gdzieś czytałem że smak pszeniczniaka zależy od drożdży a nie od pszenmicy
              miałem na myśli bukiet zapachowy
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • emes
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.08
                • 4275

                Ja zrobiłem takie piwo, surowce tylko słód jęczmienny, chmiel, woda, żadnych dodatków, tylko drożdze Safbrew, stosowane do pszeniczniaków i piw klasztornych i piwo wyszło nie tylko w aromacie podobne do pszenicznego, ale też w smaku. Drożdże jednak mają też duży wpływ na aromat i smak piwa. Piwo było leżakowane w beczce, a w butelkach z tego samego rozlewu piwo wyszło już trochę inne. Być może to działanie światła, gdyż butelki z piwem nie przechowuję w idealnie zaciemnionych pomieszczeniach. Oprócz jakiś wyjątków, które wrzucam do zaciemnionego barku.

                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10768

                  warka 15

                  miało być malinowe a wyszedł "maliniak"
                  piwko trochę kwaśne chyba za sprawa "soku malinowego"
                  następnym razem dodam jakiś makowy, a nie z biedronki
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • anteks
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛
                    • 2003.08
                    • 10768

                    warka18

                    dzisiaj warzyłem kolejną warkę >piwo niskoalkoholowe<
                    skład
                    karmel jasny 1kg
                    pilzneński 1.2kg
                    woda 10l
                    zacieranie 58 C 15 min
                    78 C 30 min do negatywnej próby
                    chmielenie szyszka
                    0 min
                    45 min
                    Last edited by anteks; 2005-01-24, 21:42.
                    Mniej książków więcej piwa

                    Comment

                    • anteks
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10768

                      warka 18

                      wyszło tego dobra 21 l-6blg
                      drożdże 1007 z poprzenich warek
                      Mniej książków więcej piwa

                      Comment

                      • anteks
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛
                        • 2003.08
                        • 10768

                        przelane na cichą ,odfermentowało do 3blg więc alkoholu około 1,5%
                        Mniej książków więcej piwa

                        Comment

                        • anteks
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛
                          • 2003.08
                          • 10768

                          warka 19

                          warka nr 19 pszeniczne ciemne składniki
                          pszeniczny ciemny BA 3kg
                          pilzneński BA 1,2kg
                          woda 12l
                          zacieranie

                          48 C -15min
                          dodany pilzneński podgrzane do 62 C
                          1/3 odlaba do dekokcji po zagotowaniu(10 min)
                          dodane do głównego zacieru temp 74 C do negatywnej próby(20min)
                          chmielenie 40 g aromat szyszka
                          Mniej książków więcej piwa

                          Comment

                          • anteks
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛
                            • 2003.08
                            • 10768

                            warka 19

                            drozdzyki(3068) dodane -odzysk z poprzedniej warki(5 warka )
                            piwka wyszło 19l- 12.5blg
                            z chnielwniem tylko trochę chyba przesadziłem ,bo miało być 15 min w studzeniu lecz ZAPOMNIAŁEM i było prawie 2 godz zobaczymy co z tego chmielonego pszeniczniaka wyjdzie
                            Mniej książków więcej piwa

                            Comment

                            • anteks
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛
                              • 2003.08
                              • 10768

                              warka 19

                              po 9 dniach ofermentowało do 4blg,przelane na cichą
                              5 butelek zakapslowanch do wcześniejszej degustacji
                              Last edited by anteks; 2005-02-20, 20:37.
                              Mniej książków więcej piwa

                              Comment

                              • anteks
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛
                                • 2003.08
                                • 10768

                                warka 18

                                rozlałem połowę do butelek z pozostałe piwko poszlo na cichą.
                                Last edited by anteks; 2005-02-20, 20:41.
                                Mniej książków więcej piwa

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X