chmielenie
15g-goryczka na początku
30g aromat 10min przed końcem
laktoza 150g
chlodzenie nową chlodnicą zanurzeniową(foto niebawem)
wyszło tego piwka 14l-12,5blg
po studzeniu (25 min )przelane do fermentatora w którym przed chwilą była warka 27
(to chyba taka forumowa moda ostatnio)Drożdże safale
wyszlo 16l-12,5blg ,drobna pianka już dochodzi do wieczka
Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE
zaprasza piwowarki i piwowarów domowych do wzięcia udziału w XI Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego
Termin konkursu będzie zgodny z V Częstochowskim Festiwalem...
Zapewne duża część userów pamięta, że lubię dynię w piwie (lub piwo w dyni, bo i to robiłem). Po paru latach posuchy festiwalowej musiałem sprawdzić jak obecnie piwowarzy podeszli do tematu piwa dyniowego. Wielu pamięta takie z początku fali kraftu, po tym jak grzyby po deszczu...
Comment