Anteks piwowarzy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • banaszek
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.02
    • 617

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
    To pewnie nie o mnie chodziło, ale akurat jestem na sieci ...
    A widzisz Krzysiu, jednak o Ciebie chodziło Wielkie dzięki za informacje. Pomiar pH oczywiście coś powie o stanie piwa ale jeśli od napoju zdecydowanie "odrzuca" to pomiar nie podniesie mnie na duchu Daleki jestem od bezkrytycznego zachwycania się koncernowymi piwami jednak jest do dla mnie jedyny punkt odniesienia...


    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10768

      warka 37

      warka po długim czasie -28dni burzliwej i 24 cichej została zabutelkowana,testowe butelki napełnione po burzliwej zostały zdegustowane i ....wypas mocno chmielone, dobrze nagazowane OK
      końcowe blg 5 wyszlo w sumie 14l
      jutro zlewam na cichą piwko na modłę świdnicką i możę uwarzę koźlaczka .temp w fermentatorowni spadła do 0oC
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10768

        warka 39 i 40

        warka 39 porter
        porter po 3 tygodniach powędrował na cichą blg spadlo do 5, testowo rozlałem do butelek 5 l
        warka 40
        piwko świdnickie także poszło na cichą słabo odfermentowało bo z 12 do 5 (ale prawie wszystkie moje piwa do tylu odfermentowują) 5l zabutelkowane reszta się klaruje
        z obu warek drożdże zebrane do słoików
        Last edited by anteks; 2006-01-25, 20:34.
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10768

          warka 41

          warka 41-koźlak
          skladniki
          pilzneński 2000g
          monachijski 1500g
          cararoma 200g
          caramunich I 200g
          karmel j (strzegom) 250g
          woda 12,5l
          zacieranie 62oC 40min
          72oC 30min
          wysładzanie 15 l wody
          gotowanie goryczkowy szyszka(mieszanka Marynki i Izabeli)40g na początku
          aromat lubelski szyszka 20g 15 przed końcem i w studzeniu
          zrezygnowalem z chłodnicy i studziłem na balkonie -15oC
          wyszło 19l - 15blg więc dodałem 0,5kg WESowego ekstraktu
          całość ma 21l-17blg
          brzeczka wlana do fermentatora z którego wcześniej zlałem portera na cichą(drożdże 2206 bawarian lager ) fermantacja ruszyła prawie natychmiast ,przeniesione do fermantatorowni ,dzisiaj temp wynosi 2oC
          d
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10768

            warka 42

            warka 42 składniki
            pilzneński 2000g
            pale ale 1200g(z braku pilzneńskiego)
            nonachijski 400g
            caramunich 200g
            carapils- 200g
            -----------4000g
            woda 13l
            zacieranie 62oC 40min
            72oC 30min
            78oC 5min
            goryczka magnum 13,7% 40 g na początku
            aromat lubelski 2,7% 30g 20 min przed końcem
            Last edited by anteks; 2006-02-03, 18:34.
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10768

              warka 42

              brzeczka ostudzona i zadana drożdżami wyeast 2278
              wyszło 22l - 12,5blg
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10768

                warka 40 i 41

                warka 40 na modłę Świdnicką
                po 2 tydodniach cichej zabutelkowane ,do refermentacji dodany suchy ekstrakt
                w sumie prawie 15l

                warka 41 kożlak
                2 tygodnie burzliwej blg spadło do 5 temp fermentacji w granicach 2-6 C
                testowo zabutelkowane 2 l

                warka 42 pilSik
                po 3 dniach temp fermentcji 5 C- blg spadło do 7
                Last edited by anteks; 2006-02-06, 13:51.
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10768

                  słody ześrutowane na 2 warki -oktoberfestbier i porter .słód pilneński sie skończył i trzeba odwiedzić wujka WESa co by uwarzyć coś" wrocławskiego "( o ile uzgodnią co to ma być)
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
                    słody ześrutowane na 2 warki -oktoberfestbier i porter .słód pilneński sie skończył i trzeba odwiedzić wujka WESa co by uwarzyć coś" wrocławskiego "( o ile uzgodnią co to ma być)
                    Uzgodnią uzgodnią, się nie martw
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • anteks
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10768

                      warka 43 porter

                      oto skład portera
                      • pilzneński 1600g
                      • monachijski 1100g
                      • monachijski 1000g (1 rok po terminie)
                      • karmel ciemny 100g
                      • carafa 150g
                      • cararoma 200g
                      • caramunich 150g

                      zacieranie
                      56C 20min
                      62C 20min
                      72C 50min
                      wysładzanie 4x5l
                      gotowanie
                      na początku 50g goryczki-granylat
                      20 min przed końcem aromat LOMIK szyszka
                      oraz ekstrakt bursztynowy 1.7kg ,oraz ekstrakrakt słodowy jasny 1.2kg
                      Mniej książków więcej piwa

                      Comment

                      • Krzysiu
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2001.02
                        • 14936

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
                        ...1 rok po terminie...
                        Po terminie czego?

                        Comment

                        • cafekot
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2005.08
                          • 40

                          Ile dodałeś chmielu aromatycznego - Lomik i jakie uzyskałeś początkowe BLG w nastawie o pojemności .... ???

                          Comment

                          • anteks
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛
                            • 2003.08
                            • 10768

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                            Po terminie czego?
                            nie wiem ale na opakowaniu było napisane zużyć do 2005-02-01
                            Mniej książków więcej piwa

                            Comment

                            • anteks
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛
                              • 2003.08
                              • 10768

                              warka 43

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cafekot
                              Ile dodałeś chmielu aromatycznego - Lomik i jakie uzyskałeś początkowe BLG w nastawie o pojemności .... ???
                              aromatu było 25g
                              brzeczki wyszło
                              8l- chyba 28blg piszę chyba bo skala się skończyła
                              15l-15blg
                              Last edited by anteks; 2006-02-24, 11:45.
                              Mniej książków więcej piwa

                              Comment

                              • anteks
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛
                                • 2003.08
                                • 10768

                                warka 43A-28Blg zadana 2206 , fermentacja ruszyła po 3 godz piana wychodzi z fermentatora, przeniesiona w chłodniejsze miejsce
                                Mniej książków więcej piwa

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X